-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Medžioja intensyviai, o šernų nemažėja

Jau ketvirtus metus vykstanti intensyvi kova su Afrikiniu kiaulių maru gyventojus skaido į skirtingas stovyklas. Vieni jaudinasi, kad turi daug investuoti į apsaugos priemones, nors augina vos porą kiaulių, kiti nerimauja, kad AKM nešiojančius šernus medžiotojai tuojau visai išnaikins. Kokia situacija šiuo metu yra Kėdainių rajone?
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rado 10 gaišenų

Per šiuos metus Kėdainių rajone jau buvo rasta dešimt šernų gaišenų.

„Kėdainių rajone sumedžiota šiemet virš 1000 šernų. Gaila, bet apie 10 jų yra su AKM. Paskutinis apsikrėtęs šernas Dotnuvoje sumedžiotas prieš gerą savaitę. Labai neramina šie dalykai. Tačiau mes tikimės, kad nebus masinio šernų kritimo mūsų rajone, nors kaimynystėje, Panevėžy, šernai gerokai didesniais kiekiais gaišta.

Tiesa, keista ir tai, jog kritusius šernus randame tai vienoj seniūnijoj, tai kitoj – Dotnuvos, Truskavos seniūnijose. Nėra tokio konkretaus žemėlapio“, – pasakojo Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius.

Tikisi sumedžioti daugiau

Kasmet rajone medžiotojai sumedžioja apie 2 000 šernų. Ir šiemet tikimasi pasiekti tą skaičių.

„Dabar planuojame suintensyvinti varymines medžiokles, ir tikimės, kad pavyks daugiau jų sumedžioti. Dabar šernai keliauja, tai į kukurūzų laukus, tai į pupų laukus išėję – sunku juos sugaudyti.

Kita vertus, mūsų rajone kol kas padėtis kaip ir patenkinama. Kai kuriuose plotuose medžiotojai šernų skaičių yra sumažinę. Tačiau jeigu užkratas liks miškuose, bus labai blogai – jis neleis atsistatyti šernų populiacijai.

Taigi mes, medžiotojai, vienas kitą vis raginame medžioti šernus, nors jau tai tampa tikrų tikriausia prievole“, – kalbėjo draugijos pirmininkas.

Skaičius nemažėja

Kaip bebūtų keista, net ir tokiais tempais medžiojamų šernų populiacija kol kas drastiškai nesumažėjo. Tam įtakos turi labai geros jų gyvenimo sąlygos.

„Stengiamės, kad būtų mažau vedlių patelių, kad neatsivestų jauniklių. Tačiau reikia pastebėti, kad nepaisant to, jog medžiotojai stengiasi ir tuos šernus medžioja be atvangos, šernų skaičius mūsų rajone nesumažėja. Mes mažiname šernų skaičių ketvirti metai, o jų skaičius lieka gana stabilus.

Nėra žiemų, pašarinė bazė puiki – kukurūzai, pupos, cukriniai runkeliai. Silpni šernai nekrenta, šernės veda dideles šernų vadas, veda jas anksti. Populiacija didėja ir didėja gana greitai. Šernai turi daug maisto, plėšrūnų nėra, sąlygos geros“, – reziumavo L.Stanevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius