Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministrė pienininkų nenuramino: karvės važiuos į Vilnių

Su žemės ūkio ministre „darbiete“ Virginija Baltraitiene ketvirtadienį susitikę pieno gamintojai gavo pažadą iki balandžio gauti po 66 eurus už kiekvieną pieną duodančią karvę. Tačiau to pienininkams negana. Minčių į Vilnių suvežti būrį karvių jie neatsisako.
Virginija Baltraitienė
Virginija Baltraitienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ketvirtadienį ministerijoje sutarta, kad 18 mln. eurų paramą pienines karves auginantys ūkininkai dalinsis taip, kad už vieną karvę gautų 66 eurus, o dalyvaujantys kooperatyvuose dar 10 proc. didesnę vienkartinę išmoką, mat pieno supirkimo kaina jiems taikoma mažesnė. 

„Mes pagal rezoliuciją atsakėme į visus klausimus ir ne pirmą kartą pateikėme trumpalaikių ir ilgalaikių priemonių planą. Pirmiausia kalbame apie tai, kad 18 mln. eurų galime išmokėti jau balandžio pradžioje. Lyg radome kompromisą, kad už vieną karvę mokama bus po 66 eurus, o kooperatininkams dar 10 proc. Čia kaip valstybės parama“, – sakė ministrė. 

Taip pat ketinama peržiūrėti pernai priimtą sąžiningos pienininkystės įstatymą bei sukurti pieno sektoriaus bėdas spręsiančias darbo grupes ministerijoje ir Seime. 

Tačiau Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis sako, kad tokia pagalba nepakankama. 

„Kažką laimėjome, bet viskas atidedama laike, o mums šiandien reikia problemas spręsti. Šiandien kainos toliau mažėja, o kompensacijos taip ir negauname, kur Briuselio saulė gal pakils, o gal nusileis, tai tas mums nieko neduoda. Kad pašalpėlę išmokės, tai gerai ūkininkėliams, bet problemos tai neišspręs“, – sakė jis.

Veš karves į Vilnių

J.Vilionis tikina, kad gavę po 66 eurus už karvę ūkininkai nenurims ir vis tiek kovo 30 dieną vyks į Vilnių protestuoti.

„Viską pamatysit. Yra schema, atvažiuosim, eisim per Gedimino prospektą, ateisime iki Žemės ūkio ministerijos ir mes pasiėmėme leidimus. Iš rajonų žmonės visą mėnesį čia budės pastatytoje palapinėje. 30 žmonių bus ištisą parą“, – sakė J.Vilionis. 

Anksčiau jis sakė, kad kelionei į Vilnių ruošiamos 200 karvių, tačiau dabar jau nebėra dėl to tikras, mat priekaištų dėl karvių eitynių asociacijai turi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. 

„Jiems atrodo, kad tarsi mes kankiname čia tas karves“, – užsiminė J.Vilionis.

Lietuvos Europos Komisijos prašė pieno gamintojams skirti 75 mln. eurų tiesioginės paramos. Tačiau Europos Komisija tokios paramos skirti neketina. Ji siūlo taikyti ilgalaikes paramos priemones, tačiau V.Baltraitienė sako, kad tokie problemų sprendimo būdai Lietuvos netenkina. 

Ūkininkai skaičiuoja, kad pieno supirkimo kaina balandį Lietuvoje gali siekti nuo 8 centų už kilogramą mažiausiems ūkiams iki 17 centų stambesniems. 

Visi pieno gamintojų reikalavimai:​ 

  • Žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės atsistatydinimas. 
  • 70 mln. eurų  nuostoliams už 2015 m. kompensuoti.
  • „Pienas LT“ pieno perdirbimo įmonei – svarbaus ekonominio projekto statusas ir 15 mln. eurų investicijoms.
  • Pieno rinkos gyvybingumo palaikymo fondas iš už pieną surenkamo PVM dalies (16 proc.).
  • Tiesioginių išmokų už pirmuosius hektarus (perskirstymo išmokos) schemos netaikymas.
  • 2016-aisiais metais už kvotinio pieno toną mokėti po 25,20 eurų.
  • 30 proc. sumažinti Žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojų skaičių.
  • Ūkio subjektų, perkančių – parduodančių žalią pieną ir prekiaujančių pieno gaminiais, nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo atšaukimas.
  • Vyriausybės spaudimas ES skirti papildomą finansinę paramą.
  • Žemės ūkio rūmų veiklos finansavimas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius