Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nepasiklysti popieriuose“ ūkininkams padeda nemokamos konsultacijos

Nuo lapkričio 20 iki gruodžio 21 dienos ūkininkai, žemės ir miško valdytojai, kaimo vietovėse veikiančios labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės kviečiamos pasinaudoti Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Konsultavimo paslaugos, ūkio valdymo ir ūkininkų pavadavimo paslaugos“ veiklos sritimi „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“. Priemonės nauda neabejoja anksčiau ja pasinaudojęs Vilkaviškio rajono ūkininkas Arvydas Šlivinskas: „Tikrai geras dalykas.“
Ūkyje
Ūkyje / 123RF.com nuotr.

Mėsinių galvijų bei augalininkystės ūkį turintis A.Šlivinskas pasakojo, kad konsultavimo paslaugomis naudojasi nuo pat veiklos pradžios prieš 15 metų, tačiau anksčiau už tai tekdavo mokėti pačiam. Pradėjus naudotis 2014–2020 m. KPP priemonės „Konsultavimo paslaugos, ūkio valdymo ir ūkininkų pavadavimo paslaugos“ veiklos sritimi „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“, atsirado galimybė sutaupyti.

„Tokios paslaugos nėra pigios. Kadangi atsirado ši programa, nusprendėme dalyvauti“, — pridūrė ilgametę patirtį turintis ūkininkas.

Paprašytas plačiau papasakoti apie konsultavimo paslaugų pobūdį, pašnekovas paaiškino, kad Žemės ūkio konsultavimo tarnybos specialistai jam padėjo tvarkyti buhalteriją, o taip pat sudarė augalininkystės planus.

Shutterstock nuotr./Žemės ūkis
Shutterstock nuotr./Žemės ūkis

„Atkrenta vienas galvos skausmas, nes nereikia daryti patiems, o konsultantai viską suskaičiuoja“, — pasakojo jis ir pridūrė, kad džiaugiasi sėkmingu bendradarbiavimu ir kokybiškai teikiamomis paslaugomis. Svarbiausia, kad ši pagalba — ne vienkartinė, o konsultacijas teikiantys specialistai visada pasiruošę atsakyti į kylančius klausimus, geranoriškai padeda.

Pašnekovo žodžiais kalbant, jeigu ne specialistų pagalba, dažnas ūkininkas pasiklystų tarp popierių, todėl 2014–2020 m. KPP priemonės „Konsultavimo paslaugos, ūkio valdymo ir ūkininkų pavadavimo paslaugos“ veiklos sritis „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“ padeda sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko.

„Jeigu nekompensuotų, — svarstė, — visvien reikėtų naudotis, bet būtų brangiau.“

Beje, šia KPP priemone, tėčio patartas, džiaugiasi ir ūkininkaujantis A.Šlivinsko sūnus.

2014–2020 m. KPP priemonės „Konsultavimo paslaugos, ūkio valdymo ir ūkininkų pavadavimo paslaugos“ veiklos sritimi „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“ siekiama remti žinių perteikimą ir inovacijas žemės ūkio, miškininkystės sektoriuose ir kaimo vietovėse, didinti veiklų gyvybingumą ir konkurencingumą visuose regiuonuose, o taip pat — skatinti inovacines ūkių technologijas ir tvarų miškų valdymą bei maisto tiekimo grandinės organizavimą, įskaitant žemės ūkio produktų perdirbimą ir rinkodarą, gyvūnų gerovę ir rizikos valdymą žemės ūkyje.

Tarp prioritetų — atkurti, išsaugoti ir pagerinti su žemės ūkiu ir miškininkyste susijusias ekosistemas, ugdyti efektyvų išteklių naudojimą ir remti perėjimą prie klimato kaitai atsparios mažo anglies dioksido kiekio technologijų ekonomikos žemės ūkio, maisto ir miškininkystės sektoriuose bei skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse.

Daugiau informacijos — ČIA.

Kokia veikla bus remiama?

  • Teisės aktų nustatytų žemės ūkio veiklos valdymo reikalavimų ir geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės standartų laikymasis, konsultuojant dėl ūkinių gyvūnų sveikatingumo ir gerovės.
  • Klimatui ir aplinkai naudingos žemės ūkio praktikos taikymas, konsultuojant dėl klimatui ir aplinkai naudingų augalininkystės, gyvulininkystės technologijų taikymo, ekologinio ūkininkavimo ypatumų, biologinės įvairovės ir ekosistemų dirbamoje žemėje apsaugos.
  • Vandens apsaugos reikalavimų įgyvendinimas, atsižvelgiant į 2000 m. spalio 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2000/60/EB, nustatančią Bendrijos veiksmų vandens politikos srityje pagrindus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 5 tomas, p. 275) (toliau – Vandens pagrindų direktyva), konsultuojant dėl vidaus paviršinių vandenų, tarpinių vandenų, pakrančių vandenų ir požeminio vandens apsaugos, laukinių paukščių apsaugos, natūralių buveinių ir laukinės faunos bei floros apsaugos, vandenų apsaugos nuo taršos nitratais iš žemės ūkio šaltinių, augalų apsaugos priemonių naudojimo, saugojimo, vežimo, geriamojo vandens apsaugos, paviršinių vandenų apsaugos, požeminio vandens apsaugos nuo tam tikrų pavojingų medžiagų keliamos taršos, dirvožemio apsaugos naudojant žemės ūkyje nuotekų dumblą, poveikio aplinkai vertinimo, integruotos taršos prevencijos ir kontrolės.
  • Integruotų augalų apsaugos priemonių, kurios mažintų pesticidų naudojimą, taikymas, konsultuojant dėl 2009 m. spalio 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 2009/128/EB, nustatančios Bendrijos veiksmų pagrindus siekiant tausiojo pesticidų naudojimo (OL 2009 L 309, p. 71), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. gegužės 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 652/2014 (OL 2014 L 189, p. 1) ir nacionalinių teisės aktų reikalavimų taikymo, integruotos augalų apsaugos sampratos ir principų, žemės dirbimo, sėjomainos, sėklų paruošimo, veislių parinkimo, sėjos, tręšimo, augalų apsaugos, produkcijos sandėliavimo technologijų taikymo.
  • Miško valdytojams konsultavimo paslaugos teikiamos tema: Ekonominė ir aplinkosauginė veikla miško valdoje, konsultuojant dėl įvairių rūšių miško kirtimų vykdymo, miško ekonominės vertės didinimo (kelių, melioracijos griovių priežiūros, jų plėtros, kitos infrastruktūros kūrimo), ES paramos priemonių miškų ekonominei vertei didinti naudojimo, ūkininkavimą privačiuose miškuose reglamentuojančių teisės aktų taikymo.
  • Konsultavimo paslaugų, skirtų kaimo vietovėje veikiančioms labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms, teikimo temos:
  • Įmonės ekonominė veikla, konsultuojant dėl verslo idėjos įvertinimo, verslo formos pasirinkimo, verslo organizavimo, verslo finansavimo, verslo vadybos, mokesčių sistemos, verslo projekto bendrųjų nuostatų ir reikalavimų, remiamų veiklų, paramos dydžio, tinkamumo gauti paramą kriterijų ir įsipareigojimų, tinkamų ir netinkamų finansuoti išlaidų, verslo plano rengimo ir paraiškų pildymo, darbuotojų saugos ir sveikatos organizavimo, įmonės buhalterinės apskaitos tvarkymo, mokestinių įsipareigojimų vykdymo, ilgalaikio turto apskaitos ir nusidėvėjimo (amortizacijos) skaičiavimo, materialinių vertybių apskaitos, pajamų pripažinimo principų ir apskaitos, dotacijų ir subsidijų apskaitos, sąnaudų apskaitos, savikainos apskaičiavimo ir analizės, atsiskaitymų apskaitos, personalo apskaitos.
  • įmonės aplinkosauginė veikla, konsultuojant dėl teisinių reikalavimų pasirenkant technologijas ar įrangą, identifikuojant atliekas ir jas tvarkant, finansinės paramos gavimo, mokesčių už aplinkos teršimą mokėjimo ir statistinių ataskaitų teikimo, žaliųjų pirkimų ir aplinkosauginio ženklinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius