Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo ateinančių metų bitininkai gaus 5,5 mln. Eur finansinės paramos

Jau nuo 2023-iųjų kasmet iki 2027 m. bitininkai gaus po 1,1 mln. Eur Europos Sąjungos ir nacionalinių lėšų, kurios skirtos gerinti bičių produktų gamybos ir prekybos sąlygas, užtikrinti šio sektoriaus tvarumą ir plėtrą.
Bitininkystė
Bitininkystė / 123RF.com nuotr.

Statistikos departamento duomenimis, 2021 m. Lietuvos bitininkai laikė 209,2 tūkst. bičių šeimų. Daugiausia bitininkyste užsiima smulkūs ūkiai, laikantys vidutiniškai 23 bičių šeimas, o profesionalių, turinčių daugiau kaip 150 bičių šeimų, ūkių yra mažuma.

Bitininkai susiduria su problemomis

Bitininkams, kurių didelė dalis yra mėgėjai, trūksta žinių ir informacijos apie naujus bitininkavimo metodus, bičių ligų plitimą ir augalų apsaugos produktų, kenkiančių bičių populiacijoms, naudojimą.

Taip pat bitininkai nepakankamai panaudoja natūralias bičių ganyklas prie žydinčių augalų, neišnaudojamos visos galimybės stiprinti bičių šeimas aukštos veislinės vertės bičių motinomis.

123RF.com nuotr./Bitininkystė
123RF.com nuotr./Bitininkystė

Numatytos 5 intervencijos priemonės

Siekiant spręsti šias problemas, taip pat gerinti bendrąsias bitininkystės produktų gamybos ir prekybos jais sąlygas, užtikrinti bitininkystės sektoriaus tvarumą ir plėtrą, numatytos 5 intervencinės priemonės ir joms kasmet skiriamos lėšos:

  • „Švietimas, mokymas ir techninė parama“ – 200 tūkst. Eur;
  • „Bičių šeimų atnaujinimas, bitininkavimo inventoriaus įsigijimas, bičių ligų prevencija“ – 640 tūkst. Eur;
  • „Moksliniai tyrimai bitininkystės sektoriuje“ – 100 tūkst. Eur;
  • „Bitininkystės sektoriaus ir rinkos stebėsena“ (į šią sektorinę priemonę taip pat įeina bitininkų leidinio parengimas ir išleidimas) – 140 tūkst. Eur;
  • „Medaus ir kitų bičių produktų tyrimai“ – 19 656 Eur.

Finansine parama galės pasinaudoti bitininkų asociacijos, bendradarbiavimo sutartis pasirašiusios bitininkų asociacijos, kooperatyvai, bičių laikytojai, veisliniai bitynai ir kt.

Finansine parama galės pasinaudoti bitininkų asociacijos, bendradarbiavimo sutartis pasirašiusios bitininkų asociacijos, kooperatyvai, bičių laikytojai, veisliniai bitynai ir kt.

Kompensuoja patirtas išlaidas

Finansavimas skirtas įsigyti bitininkavimo inventorių, didelio produktyvumo, aukštos veislinės vertės, atsparumu ligoms pasižyminčių bičių motinų. Finansuojamos veiklos, mažinančias bitininkų patiriamas išlaidas bičių gydymui.

Numatyta kompensuoti išlaidas, kurias bitininkai patiria, atlikdami medaus ir bičių produktų laboratorinius tyrimus, ir taip užtikrinti kokybiškų produktų tiekimą rinkai, didinti jų vertę.

Siekiant gerinti realizavimo sąlygas, bitininkai bus skatinami įsitraukti į kuriamas trumpas tiekimo grandines.

Užsienyje labiausiai vertinamas ekologiškas arba pagal kokybės sistemas pagamintas medus, tačiau Lietuvoje tokio medaus yra mažai. Bus teikiama kompensacija už papildomas su dalyvavimu kokybės sistemoje susijusias išlaidas.

123RF.com nuotr./Bitininkystė
123RF.com nuotr./Bitininkystė

Skatina tausoti gamtą

Numatyta parama pagal intervencinių priemonių rūšį „Klimatui, aplinkai ir gyvūnų gerovei naudingos sistemos“, kuri skatina kraštovaizdžio elementų priežiūrą, pievų, trumpaamžių medingųjų augalų ir daugiamečių žolių juostų įrengimą ir priežiūrą, sodų ir uogynų tvarkymą gamtai palankiu būdu.

Kita priemonė – „Valdymo įsipareigojimai, susiję su aplinka ir klimatu, ir kiti valdymo įsipareigojimai“, numato paramą nykstančių Lietuvos tamsiųjų bičių išsaugojimą.

Ieško naujų rinkų ir skatina visuomenės susidomėjimą

Populiarinant bičių produktus, ieškant naujų rinkų, numatyta organizuoti bitininkų tarptautines parodas, dalyvauti tarptautiniuose renginiuose.

Į šias veiklas galės įsitraukti ir mokslo, studijų institucijos bei viešosios įstaigos.

Norint pritraukti naujų narių, ypač jaunimo, taikoma priemonė „Švietimas, mokymas ir techninė parama“, skirta skatinti visuomenės susidomėjimą bitininkyste, stiprinti bitininkų atstovavimą Lietuvoje ir užsienyje, pagerinti informacijos perdavimą administruojant interneto svetainę, remti aktyvų dalyvavimą Lietuvos ir užsienio bitininkų veikloje.

Vida Press nuotr./Pienių medus
Vida Press nuotr./Pienių medus

Remia mokslinius tyrimus

Bitininkystės sektoriaus pažangą ir mokslo įstaigų bei bitininkų atstovų bendradarbiavimą skatina priemonė „Moksliniai tyrimai bitininkystės sektoriuje“.

Bitininkai gali dalyvauti mokymuose, gauti individualias konsultacijas, dalyvauti EIP (Europos inovacijų partnerystė) veiklos grupėse, įgyvendinančiose EIP projektus, arba įgyvendinti parodomuosius projektus.

Papildo kaimo plėtros ir rizikų valdymo priemonės

Sektorinę paramą papildo ES parama pagal kaimo plėtros priemones: „Labai smulkių ūkių plėtra“, „Smulkių – vidutinių ūkių plėtra”, „Tvarios investicijos į žemės ūkio valdas“ ir kt.

Taip pat bitininkai skatinami taikyti rizikos valdymo priemones. Jie galės kreiptis ir gauti paramą pagal intervencinių priemonių rūšį „Rizikos valdymo priemonės”.

Visos viešosios išlaidos už 2023 m. bus panaudotos finansuoti įgyvendintoms ir apmokėtoms priemonėms nuo sausio 1 d iki spalio 15 d.

Lietuvos Respublikos Žemės Ūkio Ministerija
Lietuvos Respublikos Žemės Ūkio Ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius