Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pienininkai: dėl viruso auga eksporto sąnaudos į Kiniją, gali mažėti pardavimai Italijoje

Koronaviruso poveikį jaučia ir Lietuvos pieno perdirbimo bendrovės – išaugo produktų transportavimo sąnaudos į Kiniją, sumenko biržose prekiaujamų prekių kainos, o artimiausiu metu, tikėtina, mažės užsakymų Italijoje. Tuo metu mėsos perdirbėjai sako kol kas pokyčių rinkoje nejaučiantys.
Pienas
Pienas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak pieno perdirbimo bendrovės „Rokiškio sūris“ vadovo Daliaus Trumpos, kol kas produktų užsakymų nemažėja, tačiau Tolimuosiuose Rytuose didėja eksportavimo sąnaudos.

„Šiandien jokių pakitimų, palyginti su normalia prekyba, nėra, kalbant apie šiaurės Italijos regioną ir kitus regionus. Brangsta transportas į Tolimuosius Rytus, nes pasak krovinių kompanijų, nėra krovinių atgal, arba jie mažesniais kiekiais. O iš visų kalbų panašu, kad poveikis artimiausiomis savaitėmis neigiamas bus su užsakymų mažėjimu Italijoje“, – BNS sakė D.Trumpa.

„Rokiškio sūris“ daugiau nei pusę visų pagaminamų sūrių parduoda Italijoje, kur ir didžiausias viruso protrūkis Europoje. Jei Italijoje užsakymų mažės, įmonė svarsto daugiau gamintų tokių sūrių, kuriuos galima ilgiau sandėliuoti.

„Jeigu dideliais kiekiais italų pirkėjai pradės atsisakinėti sūrio, galvojame, ką gaminsime vietoje to, kokius kitus produktus, nes savo įsipareigojimus prieš žemdirbius supirkti visą pieną mes pasirengę įvykdyti be jokių sutrikimų. Tiesiog gaminsime kitus sūrius, kuriuos galima palaikyti sandėly ir palaukti, kol praeis šita panika ir paskui juos, kad ir su mažesniu pelnu, parduoti“, – teigė D.Trumpa.

Pieno perdirbimo bendrovės Vilkyškių pieninė vadovas Gintaras Bertašius sako, kad logistikos kaštai į Kiniją ir kitas Azijos šalis išaugo beveik du kartus. Jis taip pat pastebi, kad Europoje, biržoje parduodamos grietinėlės kaina nuo vasario pradžios sumenko daugiau nei 10 procentų.

„Tam tikrų produktų kainodara sustresavo, jaučiasi, ypač biržinės tam tikros prekės – riebalai, grietinėlė, kur jau pora savaičių kaina žemesnė negu buvo vasario pradžioje (...) Kiti produktai, sūriai, irgi turi tokią tendenciją, spaudimą, nes pirkėjai stebi situaciją ir nežino, kas rinkoje gali atsitikti“, – BNS sakė G.Bertašius.

Jis pabrėžia, kad įmonė panikos nejaučia, pardavimai kol kas vyksta įprastai. Vilkyškių pieninė savo produkciją eksportuoja į daugiau nei 50 šalių, didžioji jų dalis – Europoje.

Tuo metu mėsos perdirbimo įmonių grupės „Biovela group“ vadovas Audrius Kantauskas sako, kad situaciją stebi, tačiau kol kas jokių pokyčių nėra. Didžiąją dalį produkcijos įmonė parduoda Baltijos šalyse.

„Eksportuojame ir į Italiją, bet papildomų apribojimų neturime, tai nėra ten kažkoks milžiniškas kiekis, dirbame. Jeigu virusas toliau plėsis ir situacija dar aštrės, tada gali būti įvairių niuansų, bet šiandien labai sunku pasakyti,kaip čia viskas bus. Jei taip kaip šiandien, po vieną viruso atvejį atsiranda, nematome indikacijų, kad turėtume priimti tam tikrus sprendimus“, – BNS sakė A.Kantauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius