Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiarėja bitininkystė mieste: svarstoma avilius pastatyti ir ant pastatų stogų Panevėžyje

Seimo narių iniciatyva, ant parlamento rūmų stogo bus statomi bičių aviliai. Manoma, kad surinktas medus bus arba dovanojamas, arba naudojamas vaišinti svečius. Panevėžio bitininkystės draugijos pirmininko Vaido Arbutavičiaus teigimu, bitininkystė miestuose, aviliai ant pastatų stogų nėra nauja idėja, tą jau kelis metus daro užsieniečiai, jam antrina ir Mantas Leliukas – Panevėžio miesto politikas, visuomenės veikėjas, kuris taip pat užsiiminėja bitininkyste.
Bitės
Bitės / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžyje“ nuotr.

Geros sąlygos

Panevėžio bitininkystės draugijos pirmininkas V.Arbutavičius, Seimo sprendimą ant parlamento rūmų pastato statyti bičių avilius įvertino teigiamai, teigė, kad bitėms ant stogų – geros sąlygos gyventi.

„Mano nuomone, toks sprendimas yra geras. Jei stogas yra įrengtas tvarkingai, teisingai, tada viskas ramu. Niekas joms ant stogo netrukdys, jos ramiai gyvens. Šiaip, mano nuomone, kai mieste yra bičių, tai ir tos gamtos daugiau, arčiau“, – naujienų portalui JP kalbėjo V.Arbutavičius.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžyje“ nuotr./Vaidas Arbutavičius
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžyje“ nuotr./Vaidas Arbutavičius

Draugijos pirmininkas taip pat pasidalino savo įžvalgomis apie bitininkystę mieste. Jo teigimu, bitės mieste randa pakankamai maisto, o medaus kiekis dažnai būna didelis, kartais net rekordinis, todėl ši praktika užsienyje yra vykdoma jau kurį laiką.

„Užsiimti bitininkystė mieste tikrai apsimoka ir daug kas tą daro. Bitės mieste randa daug maisto, aš asmeniškai mieste pasiekiau rekordinį kiekį medaus. O apibendrinus, miesto bitininkystė, avilių statymas ant stogų populiarėja. Jau kurį laiką tas daroma užsienyje, dabar po truputį jau populiarėja Vilniuje, Kaune ir kituose miestuose“, – teigė bitininkas.

Planavo pastatyti avilius ir Panevėžyje

Jis pridūrė, kad keli Panevėžio verslininkai ir bitininkai planavo pastatyti avilius ant savo pastatų stogų, tačiau nežino, ar idėjos buvo įgyvendintos.

„Idėjų ant Panevėžio pastatų stogų įrengti avilius buvo. Keli žmonės žadėjo, bet nežinau kuo pasibaigė. Planavo statyti ant kavinių, parduotuvių stogų“, – kalbėjo V.Arbutavičius.

Aviliai ant stogų – nebe naujiena

Panevėžio miesto savivaldybės tarybos narys Mantas Leliukas, „Leliukų bičių“ savininkas, turintis ir prižiūrintis 60 avilių, naujienų portalui JP pasakojo apie miesto bitininkystės idėją, įvertino Seimo sprendimą, bei perspėjo, ko turėtų saugotis stogą aviliams ruošiantys žmonės.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžyje“ nuotr./Mantas Leliukas
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžyje“ nuotr./Mantas Leliukas

„Statyti avilius miestuose ant stogų – jau nebe naujiena. Tą daro užsienio šalyse jau seniai, Lietuvoje irgi jau taip daroma. Nuomonė teigiama, tik reikia įvertinti stogų dangą ir ją tinkamai paruošti, kad per didžiausius karščius bitėms nebūtų per daug karšta. Juk ant žemės aviliuose vėsiau, o karšta vasaros dieną bitės vėdinasi, tai ant stogų oro temperatūra aukštesnė ne tik dėl to, kad nėra jokio pavėsio, bet dar karščiau yra būtent nuo stogo dangos“, – kalbėjo M.Leliukas.

Pomėgį atrado vaikystėje

Panevėžietis M.Leliukas – bitininkas, pomėgį atradęs dar vaikystėje.

„Aš asmeniškai su bitelėmis augau nuo pat mažens. Senelis, kiek aš save pamenu, visada vesdavosi drauge į bityną. Mūsų bitynui jau daug metų, nes tai yra senelio palikimas, kuris irgi laikė daug bičių šeimų. Vėliau, kai jo sveikata suprastėjo, liko keli aviliai. Na, o jam mirus, bičių šeimas toliau prižiūrėjo dėdė, kuris irgi netrukus paliko šį pasaulį. Nenorėjome pasmerkti bičių miriop, todėl bitynu ėmėme rūpintis mes. Taip jau bitininkaujame penkti metai, o bičių šeimų skaičius išaugo nuo penkių avilių iki šešiasdešimties“, – teigė M.Leliukas.

Nusiraminimo būdas

Bitininkystė – M.Leliuko atsipalaidavimo ir nusiraminimo būdas, tačiau politikas neslepia, kad tenka susidurti ir su sunkumais bei ne itin maloniais darbais.

„Bitininkavimas – savotiška meditacija. Pasimiršta visi rūpesčiai, nesklandumai. Pradedi džiaugtis mažomis smulkmenomis. Aišku, tai tikrai nėra lengvas darbas: tenka kilnoti sunkius korpusus, dirbti per didžiausius karščius, o ir žingsnių limitai būna tokie, kaip po kokio gero žygio. Nuovargį atperka galutinis rezultatas, t. y. nuostabus ir išskirtinis „Leliukų bičių“ medus, kurį vertina kiekvienas mūsų klientas“, – pasakojo M.Leliukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius