Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų ūkininkai dėl palmių aliejaus blokavo prieigą prie naftos perdirbimo gamyklų

Dešimtys Prancūzijos ūkininkų pirmadienį blokavo prieigą prie trylikos šalies naftos perdirbimo gamyklų, protestuodami prieš planus importuoti palmių aliejų, kurį norima naudoti gaminant biokurą, nors tai, anot jų, prilygsta nesąžiningai konkurencijai, kuri kelia grėsmę jų pragyvenimo šaltiniui.
Prancūzų ūkininkai dėl palmių aliejaus blokavo prieigą prie naftos perdirbimo gamyklų
Prancūzų ūkininkai dėl palmių aliejaus blokavo prieigą prie naftos perdirbimo gamyklų / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Energetikos milžinė „Total“ nori per metus įvežti iki 300 tūkst. tonų palmių aliejaus, kuris, pasak aplinkosaugininkų, skatina miškų nykimą, visų pirma Pietryčių Azijoje.

Tuo tarpu Prancūzijos rapsų ir saulėgrąžų augintojai tvirtina, kad šis „Total“ importas jiems suduos skaudų smūgį. O užsienio palmių aliejaus gamintojus jie kaltina norminių reikalavimų, kurių privalo laikytis Europos gamintojai, nepaisymu.

Ūkininkai prie naftos perdirbimo gamyklų vartų pastatė traktorius ir suvertė krūvas šieno, purvo, mėšlo ir bulvių.

„Prancūzija importuoja kelis produktus, kurie neatitinka Prancūzijos ūkininkams taikomų taisyklių. Tai yra Lotynų Amerikos mėsa, ispaniškas vynas ir palmių aliejus“, – pareiškė ūkininkų profsąjungai FRSEA Paryžiaus regione vadovaujantis Damienas Greffonas.

Ši akcija rodo, kad Prancūzijos ūkininkų bendruomenės, kurios po prezidento Emmanuelio Macrono pergalės rinkimuose nerengė masinių protestų, vis labiau piktinasi jo vyriausybe.

Ūkininkų protesto akcija buvo pradėta sekmadienio vakare ir turėtų tęstis tris dienas, nes „dialogas su vyriausybe nutrūko“, pareiškė D.Greffonas.

Žemės ūkio ministras Stephane‘as Travertas pareiškė, kad vyriausybė nenusileis, ir pridūrė, jog netrukus susitiks su profsąjungomis ir biokuro gamintojais, kad aptartų tiekimo ir kainų klausimus.

„Noriu, kad „Total“ ir biokuro gamintojai pasiektų susitarimą dėl bazinės kainos ir sutarties, kuri būtų naudinga rapsų augintojams“, – pareiškė jis RTL radijui.

Ministras taip pat patikino, kad dėl naftos perdirbimo gamyklų blokados šalis nepristigs degalų, nes septynios naftos perdirbimo gamyklos tebeveikia.

Tuo tarpu ūkininkai įspėjo, kad yra pasirengę ilgam streikui.

„Mes neprieštaraujame importui... bet norime, kad vyriausybė elgtųsi nuosekliai ir importui taikytų tokias pat taisykles, priešingu atveju Prancūzijos žemės ūkis išnyks“, – pareiškė Jaunųjų ūkininkų profsąjungai priklausantis Samuelis Vandaele, dalyvaujantis protesto akcijoje prie „Total“ naftos perdirbimo gamyklos, esančios į pietryčius nuo Paryžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius