Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Karbauskio šeima susižėrė „Agrokoncernui“ neprieinamus ES pinigus

Su „Agrokoncernu“ formaliai nesusijusi Ramūno Karbauskio šeimos įmonė susižėrė šimtatūkstantinę Europos Sąjungos paramą, kurios dėl ribojimų negalėjo gauti politiko verslas.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Austėjos Usavičiūtės/15min iliustracija

Susijusios įmonės galėjo gauti ribotą Europos Sąjungos paramos sumą, joms galėjo būti skirtas 1 milijonas eurų.

Tačiau R.Karbauskio imperija susideda ne tik iš „Agrokoncerno“ ir jo dukterinių įmonių voratinklio, bet ir iš politiko šeimos valdomų žemės ūkio bendrovių. Jos formaliai laikomos nesusijusiomis su „valstiečių“ lyderio verslu. Būtent R.Karbauskio sesers įmonei atiteko Europos Sąjungos parama, kurios koncerno bendrovės dėl ribojimų pasiimti negalėjo.

Vis dėlto kyla abejonių, ar politiko sesers įmonė iš tiesų yra nesusijusi su „Agrokoncernu“, mat galima rasti nemažai sąsajų tarp šių bendrovių.

Pats R.Karbauskis tikina, kad Europos Sąjungos paramos limitas viršytas nebuvo, „nes tai nėra tas atvejis, kada būtų skaičiuojama bendra parama“.

Koncernui neprieinamą paramą susižėrė šeima

Su dideliu triukšmu visuomenėje nuskambėjo 15min tyrimo atskleista istorija, kad R.Karbauskis turi nematomą imperiją – artimiausių šeimos narių valdomas įmones, kurios formaliai laikomos nesusijusiomis su politiko kontroliuojamu „Agrokoncernu“. Joms leidžiama pirkti žemes, kurių, pagal įstatymo nuostatas, nebegali įsigyti pats koncernas. Bet šeimos įmonės gali pasitarnauti ne tik perkant ir valdant žemės sklypus.

Panašus principas veikia ir įsisavinant Europos Sąjungos pinigus. Mat, pagal teisės aktus, per 2014–2020 metų laikotarpį susijusioms įmonėms galėjo būti skirta 1 milijono eurų Europos Sąjungos parama investicijoms į žemės ūkio valdas. Vis dėlto šį ribojimą galima apeiti, o pinigus, kurių negali gauti R.Karbauskio bendrovės, gali pasiimti nesusijusiomis laikomos Seimo nario šeimos įmonės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ES vėliavos
AFP/„Scanpix“ nuotr./ES vėliavos

2015 ir 2016 metais dviem „Agrokoncerno“ dukterinėms įmonėms – Žvirblonių ir „Draugas“ žemės ūkio bendrovėms buvo skirta beveik 800 tūkstančių eurų Europos Sąjungos parama investicijoms į žemės ūkio valdas. Taigi koncerno įmonės pagal šią veiklos sritį jau nebegalėjo gauti didelių sumų iš Europos Sąjungos, nes sparčiai artėjo prie milijono ribos.

Bet koncernui neprieinamą paramą galėjo pasiimti formaliai nesusijusios R.Karbauskio šeimos įmonės. Taip ir atsitiko. 2016 metais nuspręsta skirti dar 391 tūkstančio eurų paramą R.Karbauskio sesers Jurgos Karbauskytės kaip pagrindinės savininkės valdomai Žeimelio žemės ūkio bendrovei. Taip pat tarp įmonės smulkiųjų savininkų yra ir politiko tėvas Česlovas Vytautas Karbauskis.

Taigi, nors galiojo 1 milijono eurų ribojimas susijusioms įmonėms, bendrai R.Karbauskio kontroliuojamo „Agrokoncerno“ ir jo šeimos bendrovėms buvo skirta beveik 1,2 milijono eurų Europos Sąjungos parama investicijoms į žemės ūkio valdas.

Austėjos Usavičiūtės/15min iliustracija/R.Karbauskio įmonėms ir jo sesers bendrovei skirta ES parama
Austėjos Usavičiūtės/15min iliustracija/R.Karbauskio įmonėms ir jo sesers bendrovei skirta ES parama

Nacionalinė mokėjimo agentūra 15min teigė, kad, pagal įstatymo nuostatas, susijusiomis įmonėmis būtų laikomos bendrovės, kurių akcininkas yra tas pats asmuo.

Agentūra patvirtino, kad susijusių įmonių gauta parama investicijoms į žemės ūkio valdas negalėjo viršyti 1 milijono eurų limito. Taigi, jei R.Karbauskio sesers įmonė būtų laikoma susijusia su koncernu, ji negalėtų gauti 391 tūkst. eurų paramos.

Sesers įmonės ir „Agrokoncerno“ sąsajos

R.Karbauskis sako, kad jo sesers bendrovė yra atskira ir pati užsiima žemės ūkio veikla.

Politikas savo deklaracijose prieš rinkimus yra nurodęs, kad jo sesuo Jurga yra psichologė. Taip pat ji valdo kelionių agentūrą. Kad sesuo sukasi žemės ūkio versle, R.Karbauskis deklaracijoje nurodė tik po 15min tyrimo, kuris atskleidė jo šeimos verslus.

Vis dėlto, nors formaliai šimtatūkstantinę paramą gavusios „valstiečių“ lyderio sesers Jurgos kaip stambiausios savininkės ir tėvo Česlovo kaip smulkiojo savininko valdoma bendrovė yra nesusijusi su „Agrokoncernu“, sąsajų galima rasti nemažai. Tiek viešojoje erdvėje, tiek įmonių dokumentuose.

Visų pirma, R.Karbauskio seseriai Jurgai priklausanti Žeimelio žemės ūkio bendrovė puikuojasi pačioje „Agrokoncerno“ interneto svetainėje tarp koncerno žemės ūkio įmonių:

15min nuotr./R.Karbauskio sesers bendrovė nurodoma „Agrokoncerno“ interneto svetainėje
15min nuotr./R.Karbauskio sesers bendrovė nurodoma „Agrokoncerno“ interneto svetainėje

Taip pat sesers Jurgos Žeimelio žemės ūkio bendrovę kaip susijusią įmonę savo dokumentuose nurodo ir pačios „Agrokoncerno“ dukterinės bendrovės.

Pavyzdžiui, koncerno valdomos Žvirblonių žemės ūkio bendrovės finansiniuose dokumentuose prie grafos „susijusių šalių sandoriai“ tarp įvairių „Agrokoncerno“ įmonių įrašoma ir politiko seseriai Jurgai oficialiai priklausanti bendrovė:

15min nuotr./R.Karbauskio sesers bendrovė „Agrokoncerno“ dukterinės įmonės dokumentuose nurodoma kaip susijusi
15min nuotr./R.Karbauskio sesers bendrovė „Agrokoncerno“ dukterinės įmonės dokumentuose nurodoma kaip susijusi

Dar viena detalė, kuri rodo sesers Jurgos bendrovės sąsajas su brolio koncernu – 2015 metais R.Karbauskio valdoma „Agrokoncerno grupė“ kvietė žemės ūkio studentus į praktiką. Studentai galėjo pasirinkti ūkius, kuriuose nori darbuotis. Praktikos skelbime tarp „Agrokoncerno“ įmonių buvo įvardinta ir seseriai Jurgai oficialiai priklausanti Žeimelio žemės ūkio bendrovė:

15min nuotr./„Agrokoncerno grupės“ praktikos skelbime įvardijamas ir R.Karbauskio seseriai priklausantis ūkis
15min nuotr./„Agrokoncerno grupės“ praktikos skelbime įvardijamas ir R.Karbauskio seseriai priklausantis ūkis

„Agrokoncernas“ paaiškinimus apie įmonių sąsajas 15min pateikė raštu. Bendrovė teigė, kad turi sudariusi paslaugų teikimo sutartis su R.Karbauskio seseriai Jurgai priklausančia įmone.

„Agrokoncerno“ svetainėje skelbiame ne tik koncernui priklausančias įmones, bet ir ūkius bei įmones, su kuriomis turime įvairias paslaugų sutartis, pagal kurias į tinklalapyje skelbiamas bendroves nukreipiame mūsų klientus.

Kaip ir visi kiti rinkos dalyviai, turime verslo ryšių, sudarome sutartis pagal esamas rinkos sąlygas bei dirbame su įvairiais mūsų verslo sritį atitinkančiais subjektais. Jeigu kooperatyvas ar žemės ūkio bendrovė mums gali pasiūlyti produkciją ar paslaugas konkurencinga kaina, mes suinteresuoti bendradarbiauti. Taip yra visur, bet kuriame versle“, – rašoma „Agrokoncerno“ pateiktame komentare.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

Koncerno teigimu, nors juridiškai Žeimelio žemės ūkio bendrovė nėra susijusi su „Agrokoncerno“ grupe, nėra „Agrokoncerno“ juridinė dalis, tačiau tarp įmonių yra sudarytos paslaugų sutartys ir yra vykdomi jose numatyti įsipareigojimai sėklininkystėje, grūdų sandėliavime, logistikoje.

„Savaime suprantama, kad tai atsispindi finansiniuose dokumentuose“, – komentuoja „Agrokoncerno“ atstovai.

R.Karbauskis: limitas nėra viršytas

R.Karbauskis atsakymus į klausimus apie „Agrokoncerno“ ir jo sesers įmonės gautą Europos Sąjungos paramą 15min pateikė raštu. Jis teigė, kad nustatytas limitas nėra viršytas, nes tai nėra tas atvejis, kada būtų skaičiuojama bendra parama.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Jūs esate teisi sakydama, kad su manimi siejamas koncernas ir mano sesers ūkis dirba žemės ūkio srityje. Tiesa ir tai, kad ši ES programa skirta visuose regionuose didinti ūkių gyvybingumą ir visų tipų žemės ūkio veiklos konkurencingumą, taip pat skatinti inovacines ūkių technologijas.

Tiek su manimi siejamos įmonės, tiek su mano seserimi, tiek kitos žemės ūkyje dirbančios šalies įmonės gali pretenduoti į šią paramą, nes ji skirta žemės ūkiui“, – komentavo R.Karbauskis.

Jis aiškino, kad įstatymuose yra apibrėžiamos sąvokos, įskaitant – kas yra susiję asmenys. Atitinkamos institucijos prižiūri teisės aktuose įtvirtintų nuostatų laikymąsi.

Pasak Seimo nario, kai buvo teikiama paraiška gauti ES finansavimą, koncerno įmonės ir visa su tuo susijusi dokumentacija buvo tikrinama ES fondų administratoriaus ekspertų. Atliktas administracinis patikrinimas, kurio metu patikrintas paramos gavėjo pateiktų duomenų teisingumas ir projekto išlaidų tinkamumas paramai gauti.

„Kaip mane informavo koncerno vadovai, nebuvo pranešta apie rizikas ar kokį nors neatitikimą – pateiktuose dokumentuose nebuvo nustatytas netikslumas, klaida ar kitoks faktas, dėl kurio ES bendrajam biudžetui ar Lietuvos Respublikos valstybės biudžetui būtų padaryta finansinė žala“, – teigė R.Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis tvirtino, kad nustatytas paramos limitas nebuvo viršytas: „Suaugę šeimos nariai kuria savo šeimas ir visiškai logiška, kad jie turi savo sutuoktinius, vaikus, vaikai – savo šeimas ir t.t., todėl niekas negali riboti jų teisės dirbti versle, ieškoti investicijų, partnerių teisės aktuose numatyta tvarka. Nustatytas limitas nėra viršytas, nes tai nėra tas atvejis, kada būtų skaičiuojama bendra parama.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius