Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siūloma parama emigrantams kaime jau erzina čiabuvius

Papildomi balai konkursuose emigrantams skirstant paramą kelia aistras kaime. Su parvykėliais dėl ES paramos steigiant verslą kaime konkuruojantys tėvynainiai piktinasi, kad sudaromos nevienodos sąlygos. Paramos skirstytojai teigia, kad tokia yra valdžios pozicija – skatinti tautiečius sugrįžti.
Užvarčių kaimas
Užvarčių kaimas / Algimanto Barzdžiaus/rinkosaikste.lt nuotr.

Žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio įsakymu, papildomi balai norintiems kurti verslą kaime ir gauti paramą suteikiami emigrantams. Kiekvienas gali pretenduoti į 16 arba 40 tūkstančių eurų paramą, o paraiškos vertinamos balais. Kai kur kaime tai jau kelia įtampą.

Papildomai suteikia 15 balų

Pavyzdžiui, sugrįžę emigrantai, norintys steigti verslą kaime, turi būti bent dvejus metus deklaravę savo išvykimą, bet dabar jau sugrįžę. Tokiems paramos prašytojams suteikiami papildomi 15 balų konkurse.

Šios sąlygos jau spėjo supykdyti dalį Lietuvos jaunų ūkininkų, kurie taip pat varžosi dėl paramos.

Sėkmingas verslas kaime
Sėkmingas verslas kaime

„Ar šiuo punktu norima pasakyti, jog grįžę į Lietuvą emigrantai labai vargsta palyginus su Lietuvoje gyvenusiomis šeimomis? Ar gyventi Lietuvoje ir auginti joje vaikus, mokėti mokesčius ir t.t. yra trūkumas? O gal norima pasakyti, jog patys esate kvaili, jog neemigravote? Manau, tai tikriausiai visų gyvenančių žmonių Lietuvoje įžeidimas, išskiriant juos prieš emigrantus“, – 15min piktinosi skaitytojas Rokas (pavardė redakcijai žinoma).

Rems ne tik kaime

Tokių pasipiktinusių Lietuvos gyventojų gali ir daugėti, nes Vyriausybė gruodį patvirtino Demografijos, migracijos ir integracijos politikos 2018–2030 metų strategiją. Joje žadama įvairiai remti sugrįžtančius emigrantus – per paramą verslui, vaikų auginimui, mokestines lengvatas.

Norintys pradėti kurti verslą kaime gali pretenduoti į dvi paramos rūšis – 16 tūkst. ir 40 tūkst. eurų. Į abi jas ir kviečiami ir emigrantai. Tiesa, kol kas Žemės ūkio ministerija neturi informacijos, kiek emigrantų kreipėsi paramos dėl verslo pradžios kaime.

Ministerijos atstovo Martyno Žilionio teigimu, balai emigrantams skiriasi dėl Vyriausybės bendros pozicijos.

„Nustatant atrankos kriterijus, be kita ko, buvo atsižvelgta ir į Seimo patvirtintą Demografijos, migracijos ir integracijos politikos 2018–2030 metų strategiją, joje keliamus tikslus“, – teigė M.Žilionis.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Emigracija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Emigracija

Vyriausybės patvirtintoje strategijoje žadama remti emigrantus, ketinančius grįžti į Lietuvą ir čia pradėti verslą.

Papildomi balai – ir moterims

Ministerijos atstovo duomenimis, 40 tūkst. paramai buvo surinkta 589 paraiškos, o prašoma 22,99 mln. Eur paramos.

16 tūkst. paramai kol kas gauta 89 paraiškos 1,39 mln. Eur sumai. Tačiau šias paraiškas dar galima teikti iki gruodžio 21 d. Šia parama, kaip skelbiama, mažinamas skurdas kaimo vietovėse.

Beje, ne tik emigrantams skiriami papildomi balai. Pirmenybė suteikiama savivaldybėje, kurioje nedarbo lygis aukštesnis už vidutinį Lietuvoje.

Taip pat papildomi 5 balai skiriami moterims. Tačiau Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba išaiškino, kad tai nediskriminuoja vyriškos lyties pareiškėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius