Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis derlius jau čia: agurkai – po 6 eurus, o kiek kainuos lietuviški pomidorai?

Šią savaitę parduotuvėse pasirodė pirmieji lietuviški trumpavaisiai agurkai, kurių kilogramas siekia beveik 6 eurus. Kaip niekad anksti lentynose šiemet pasirodys ir pomidorai, kurie, augintojų teigimu, neturėtų būti brangesni nei praėjusiais metais. Pernai pirmieji pomidorai pasirodė tik balandžio viduryje, kaina kai kur siekė ir 4 eurus.
Kietaviškių daržovių šiltnamiai
Lietuviški trupavaisiai agurkai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prasidėjo pirmieji skynimai

Lietuviškas daržoves auginančios šiltnamių bendrovės „Kietaviškių gausa“ verslo plėtros vadovo Karolio Montvilos teigimu, pirmieji trumpavaisių agurkų skynimai prasidėjo šią savaitę.

„Dabar yra tik pati pradžia ankstyvo pavasario derliaus. (...) Mes ne pirmus metus ilgavaisius agurkus, salotas vazonėliuose tiekiame ištisus metus be jokios technologinės pauzės, tačiau didesni kiekiai senesniuose šiltnamiuose užauginami būtent pavasarį, kada natūraliai atsiranda šviežių daržovių poreikis. Trumpavaisius agurkus pradėjome skinti šią savaitę ir jie jau išvažiavo į prekybos tinklus“, – 15min teigė jis.

Lietuviški trupavaisiai agurkai
Lietuviški trupavaisiai agurkai

Pasak jo, šiųmetis lietuviškų trumpavaisių agurkų derlius yra šiek tiek mažesnis nei pernai. O kilogramas tokių agurkų parduotuvėse kainuoja 5,99 euro. Pasak K.Montvilos, ši kaina vėliau mažės.

„Kaina yra šiek tiek didesnė šiuo metu, nes tai yra pirmieji agurkai. Jie visą laiką būna brangesni, bet net neabejojame, kad kiekvieną savaitę kaina mažės. Daugės saulėtų dienų, taip daugės derliaus ir mes turėsime didesnę pasiūlą ir mažesnę kainą“, – aiškino pašnekovas.

Net neabejojame, kad kiekvieną savaitę kaina mažės, – tikino K.Montvila.

15min lankėsi prekybos centruose, kur palygino agurkų kainas. Tarkime, „Iki“ parduotuvėje lietuviškas ilgavaisis agurkas – 1,49 euro, o olandiškas – 0,99 euro be akcijos.

Prekybos centre „Maxima“ kilogramas ilgavaisių agurkų kainuoja 1,95 euro, o prekybos centre „Rimi“ – 1,99 euro.

Agurkų kainos
Agurkų kainos

Pomidorai – kovo pabaigoje

Įprastai pirmieji lietuviški pomidorai parduotuvėse atsiranda balandį, tačiau lietuviškas daržoves auginančios šiltnamių bendrovės „Kietaviškių gausa“ verslo plėtros vadovo teigimu, šiemet jie pasirodys dar kovą.

„Šiais metais pomidorai turėtų būti rekordiškai anksti, nes buvo pasodinti pernai gruodį. (...) Kada tiksliai agronomai bijo prognozuoti, tačiau mes taikome į paskutinę kovo savaitę. To niekada nebuvo, nes visą laiką pomidorus pradėdavome skinti balandžio mėnesį“, – aiškino K.Montvila.

To priežastis – anksti užaugę daigai.

„Didelę dalį daigų mes užsiauginame patys, bet visiems 20 ha mes neturime galimybės užsiauginti. Tokiu atveju mes bendradarbiaujame su daigų augintojais iš užsienio. Tai gali būti olandai, lenkai, suomiai. Jie užaugino mums daigus šiais metais ankščiau“, – kalbėjo pašnekovas.

Paklaustas apie daržovių kainas, jis tikino, kad jos turėtų išlikti panašios kaip pernai.

„Darbo užmokestis auga, mes turime tikrai dideles šilumos kainas ir kitus energetinius kaštus, manome, kad kainos turėtų išlikti panašios, galbūt netgi ir geresnės“, – apie būsimą daržovių derlių kalbėjo E.Montvila.

Kainos turėtų išlikti panašios galbūt netgi ir geresnės, – sakė E.Montvila.

Pernai pomidorų kilogramo kaina balandį svyravo nuo 1,25 euro iki 4 eurų. Brangesni, žinoma, buvo pirmojo derliaus lietuviški pomidorai.

Dabar, pavyzdžiui, prekybos tinkle „Iki“ kilogramas sveriamų vynuoginių pomidorų iš Maroko be akcijos kainuoja 3,99 euro. „Maximoje“ , kaip ir „Rimi“ prekybos centre, kilogramas slyvinių pomidorų atsieis 1,79 euro be akcijos.

Pomidorų kainos
Pomidorų kainos

Prognozuoti, koks bus šiųmetis lietuviškas daržovių derlius, anot K.Montvilos, dar anksti.

„Šiųmetis derlius bent jau pagal įvairovę turėtų būti panašus į 2018 m. Kalbant apie Kietaviškių šiltnamius, auginimo planas yra panašus“, – teigė verslo plėtros vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius