-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakija aptiko iš Vokietijos įvežtų užterštų olandiškų kiaušinių

Europoje plečiantis kiaušinių skandalui, Slovakijos institucijos pranešė aptikusios insekticidu užterštų kiaušinių krovinį, kuris buvo įvežtas iš Nyderlandų per Vokietiją.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / „Scanpix“ nuotr.

Slovakijos veterinarijos inspektoriai 21 pakuotę virtų ir luptų kiaušinių, kurie buvo užteršti fipronilu, rado viename sandėlyje Vrbovės kaime vakarinėje šalies dalyje, agentūrai AFP pareiškė žemės ūkio ministerijos atstovė spaudai Zuzana Peiger Ačjakova.

Fipronilas, kurį, be kita ko, gamina Vokietijos BASF, paprastai naudojamas veterinarijos produktuose, kurie skirti blusų, utėlių ir erkių atbaidymui. Tačiau Europos Sąjungoje (ES) jį uždrausta naudoti maisto pramonėje.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), dideliais kiekiais fipronilas laikomas „nuosaikiai pavojingu“ ir gali padaryti kenksmingą poveikį žmonių kepenims, inkstams ir skydliaukei.

Manoma, kad problema kilo dėl medžiagos, kurią naudojo Nyderlandų įmonė „Chickfriend“ – Nyderlandų ir Belgijos ūkininkai sako buvę ją pasamdę vištų parazitų naikinimui.

Didžiausi užterštų kiaušinių kiekiai buvo patiekti iš Nyderlandų, mažesni – iš Belgijos ir Vokietijos. Nyderlanduose ir Belgijoje buvo uždaryta nemažai ūkių.

Apie aptiktus užterštus kiaušinius taip pat pranešė Švedija, Šveicarija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Liuksemburgas. O Danijos institucijos pranešė, kad šioje šalyje buvo parduota 20 tonų užterštų kiaušinių.

Slovakijos institucijoms apie užterštų kiaušinių krovinį buvo pranešta per ES skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą sistemą paskelbė „konkretų įspėjimą“, pareiškė Z. P. Ačjakova.

„Šviežumas yra vienas iš kriterijų, į kuriuos vartotojai turėtų atsižvelgti, nes jis lemia produkto kokybę, – pareiškė Slovakijos žemės ūkio ministrė Gabriela Matečna. – Slovakijos veterinarijos tarnyba griežtai kontroliuoja maisto produktus – nuo lauko iki parduotuvių lentynų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius