Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tęsiantis ginčui dėl „Huawei“ Kinija sustabdė mėsos importą iš Kanados

Pekinui ir Otavai ginčijantis dėl kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovės sulaikymo Kanadoje, Kinija paskelbė stabdanti visą mėsos importą iš šios valstybės.
Kiauliena
Mėsa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos ambasada Otavoje antradienį savo interneto svetainėje nurodė, kad importas stabdomas kinų muitinės inspektoriams vienoje kanadietiškų kiaulienos produktų siuntoje aptikus augimo hormono raktopamino pėdsakų. Šis pašarų priedas yra leidžiamas Kanadoje, bet draudžiamas Kinijoje.

„Kinija ėmėsi skubių prevencinių priemonių ir paprašė Kanados vyriausybės sustabdyti sertifikatų išdavimą į Kiniją eksportuojamai mėsai“, – sakoma ambasados pareiškime.

„Huawei“ finansų vadovė ir įmonės įkūrėjo dukra Meng Wanzhou Kanadoje JAV prašymu buvo areštuota gruodžio 1 dieną. JAV siekia jos ekstradicijos, kaltindamos sankcijų Iranui pažeidimais.

Sausį Kinija nuteisė myriop narkotikų kontrabanda kaltinamą kanadietį Robertą Lloydą Schellenbergą, sugriežtinusi anksčiau jam skirtą 15 metų laisvės atėmimo bausmę. Dar po mėnesio buvo sulaikyti šnipinėjimu įtariami buvęs Kanados diplomatas Michaelas Kovrigas ir kanadiečių verslininkas Michaelas Spavoras.

Daugelis apžvalgininkų šių kanadiečių areštą laiko Pekino kerštu už Meng Wanzhou sulaikymą.

Naujų veiksmų prieš Kanadą imtasi jos ministrui pirmininkui Justinui Trudeau vykstant į Japoniją dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime. JAV prezidentas Donaldas Trumpas per šį viršūnių susitikimą turėtų susitikti su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimas (2017 m.)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimas (2017 m.)

Meng Wanzhou areštas išprovokavo diplomatinį skandalą tarp šių trijų valstybių, komplikuodamas svarbias JAV ir Kinijos derybas prekybos klausimu ir smarkiai pakenkdamas Pekino santykiams su Otava.

Otava nori, kad D.Trumpas per susitikimą su Xi Jinpingu pakalbėtų Kanados naudai. Kinai atsisako bendrauti su Kanados vyriausybės aukšto rango pareigūnais, įskaitant užsienio reikalų ministrę Chrystią Freeland.

J.Trudeau pats norėjo G-20 susitikime susitikti su Xi Jinpingu, bet tai atrodo mažai tikėtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius