-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ūkį garsina jame auginamos daržovės

Kėdainių rajono ūkininko Vidmanto Kvedaro modernus daržovių ūkis yra gerai žinomas mūsų šalyje. Ūkio produkcija parduodama didžiuosiuose prekybos tinkluose ir bazėse. Daržovių ūkio šeimininkas dalyvavo Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programoje (KPP) ir pasinaudojo jos parama pagal priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“. Jis teigia, kad dėka Europos Sąjungos paramos buvo modernizuotas ūkis, perdirbama produkcija ir gaunama didesnė pridėtinė vertė.
Kvedarų šeima
Kvedarų šeima / Partnerio nuotr.

Pasirinko daržininkystę

V.Kvedaras ūkį įkūrė 1998 metais ir ėmė šiltnamyje auginti agurkus. Iš pradžių šiltnamių daržovėms buvo skirtas vienas hektaras, po kelių metų – trys. „Vėliau po priedangomis ėmėme auginti ir kitas daržoves, o šiltnamiuose – tik kopūstų daigus“, – sakė Kėdainių rajono ūkininkas. Šiuo metu jo ir sūnų daržovių ūkiai užima 250 ha. „Kvedarų ūkis“ savo klientams siūlo įvairias daržoves: šviežias, raugintas ir apdorotas. Didžiausią ūkio produkcijos dalį sudaro morkos ir kopūstai. Be šių daržovių pirkėjams siūloma šviežių burokėlių, kininių salotų, svogūnų ir svogūnų laiškų bei pirkėjų pamėgtų raugintų kopūstų ir agurkų.

Investavo į ūkį

„Kvedarų ūkyje“ pagal jų šeimos receptą raugiami kopūstai ir agurkai. Čia gaminamos salotos, produkcija plaunama, pjaustoma ir fasuojama. Pasak V.Kvedaro, šios veiklos jis ėmėsi todėl, kadangi vien tik iš daržovių pardavimų gaudavo sąlyginai nedidelį pelną. Todėl norėdamas gauti didesnę pridėtinę vertę jis nusprendė investuoti į ūkį, jį modernizuoti bei įsigyti reikiamą įrangą.„Tuo metu, kai auginome morkas, įsigijome plovimo liniją. Juk švarios, išrūšiuotos ir sufasuotos šakniavaisinės daržovės yra brangesnės. Už jas pavyksta gauti didesnę pridėtinę vertę“, – sakė daržovių augintojas.

Partnerio nuotr./Kvedarų ūkio produkcija
Partnerio nuotr./Kvedarų ūkio produkcija

Kreipėsi paramos

Įgyvendinti sumanymus ir perdirbti produkciją V.Kvedarui pavyko dalyvaujant KPP priemonėje „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“. Pasinaudojęs Europos Sąjungos lėšomis, ūkininkas pasistatė gamybines patalpas, įrengė raugintų kopūstų fasavimo liniją bei pjaustymo įrangą. V.Kvedaras teigė, kad perdirbtą, raugintą produkciją vartotojams jis tiekia ištisus metus.

Nauda ūkininkams

V.Kvedaras teigė, kad dalyvavimas KPP programose ūkininkams yra naudingas, nes ne visi savo asmenines lėšas gali investuoti į verslą. Neretai ūkininkai stokoja lėšų. „Ūkininkams be gamybos priemonių sunku išgyventi. Todėl rekomenduočiau sukurti verslo planą ir gaminti produkciją arba ją perdirbti. Tik tokiu būdu mes galėsime konkuruoti su kaimynais lenkais, vokiečiai, olandais, ispanais. KPP įsipareigojimus įgyvendinti nėra sunku“, – akcentavo Kėdainių rajono ūkininkas.

Bus renkamos paraiškos

Žemės ūkio ministerija informuoja, kad šiais metais nuo birželio 1 d. bus pradedamos rinkti paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“. Paraiškos gauti paramą bus renkamos iki liepos 31 d. Šių metų paramos paraiškų priėmimo etapui skirtas 10 mln. eurų biudžetas Paraiškas teikti galės juridiniai asmenys, ne trumpiau kaip vienerius metus iki paramos paraiškos pateikimo vykdę žemės ūkio produktų perdirbimo ir (arba) rinkodaros veiklą.

Paramos intensyvumas

Paramos gavėjams finansuojama 40 proc. tinkamų projekto įgyvendinimo išlaidų. 50 proc. intensyvumo parama gali būti skiriama gaminantiems ekologiškus žemės ūkio produktus asmenims (jei po projekto įgyvendinimo visu kontrolės laikotarpiu įsipareigojama perdirbti tik sertifikuotą ekologišką žaliavą) bei pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams. Didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 400 tūkst. Eur, o 2014–2020 metų laikotarpiui – 3 mln. Eur.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt, www.ismanuskaimas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius