-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininkai nenustoja varstyti Vyriausybės durų

Ūkininkai ir kiti pieno gamintojai varsto vyriausybės duris skųsdamiesi ne tik nukritusiomis pieno supirkimo kainomis, bet ir kai kurių perdirbėjų atsisakymu iš viso supirkti žaliavą. Laukdami Europos Komisijos kompensacijų už nuostolius, patirtus dėl Rusijos embargo, žemdirbiai tikisi ir didesnės paramos iš valstybės biudžeto.
Pavasarį prie emocinės būsenos prisideda ir bendras organizmo išsekimas, vitaminų stoka.
Žemės ūkis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pieno ūkių šeimininkai skundžiasi vos ne perpus nuo kovo kritusiomis supirkimo kainomis. Esą perdirbėjai prisidengdami Rusijos embargu, vien nuo rugpjūčio jas sumažino penktadaliu. Dabar keliasdešimt karvių laikantys ūkininkai, už pieno kilogramą negauna  nė 50 centų, o stambesniesiems mokama vos 60–70 centų. Tai keliomis dešimtimis centų mažiau nei atsieina pagaminti.

Negana to, pastarosiomis dienomis kai kurioms įmonėms  iš kooperatyvų atsisakius  pirkti pieną, vos pavyko įsiūlyti kitam perdirbėjui.

„Pavyzdžiui, vienas kooperatyvas būtų išpylęs po 27 tonas per dieną iki rugsėjo 15 dienos, nes nebuvo kur parduoti pieno arba tiksliau, jo niekas neėmė.“, – pasakojo Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

„Perdirbėjus sudrausminti sudėtinga – svertų didelių negalime taikyti, tik galima kalbėti apie ES pinigus, investicijas į jų plėtrą, ar sudaryti jiems sąlygas dalyvauti projektuose. Kitų svertų neturime. Vyriausybė  yra pavedusi Mokesčių inspekcijai pasižiūrėti, kaip keičiasi jų pajamos, ar tikrai  ekonominę tokia padėtis sunki, kad reikia taip drastiškai mažinti supirkimo kainas“, – kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Susitikime su premjeru pieno gamintojai dar kartą patikinti, kad šiemet gaus 117 mln. litų išmokų, kurios buvo numatytos išmokėti kitais metais. Tačiau ūkininkai prašo skirti didesnes išmokas už kvotinį pieną.

„Lietuva prašo iš EK 160 mln. litų kompensacijų už nuostolius, patirtus dėl Rusijos embargo. Penktadienį į Vilnių atvyksta Europos komisijos komisaras, atsakingas už žemės ūkį“, – kalbėjo A. Stančikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius