Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užterštų kiaušinių skandalas pasiekė Liuksemburgą

Į Europoje įsiplieskusį užterštų vištų kiaušinių skandalą pateko ir Liuksemburgas – didelis šalies prekybos tinklas pradėjo šalinti šiuos produktus iš savo parduotuvių lentynų, buvo paveiktos ir kitos įmonės.
Tešlos ingredientai
Kiaušiniai / Vida Press nuotr.

Nedidelė kunigaikštystė yra jau aštuntoji nukentėjusi šalis. Chemine medžiaga – fipronilu – užterštų kiaušinių anksčiau buvo rasta Belgijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje.

Liuksemburgas pareiškė pranešęs apie tai Europos Komisijai, kuri yra sukūrusi Europos Sąjungos (ES) skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą sistemą.

Mažų kainų parduotuvių tinklas „Aldi“ pašalino įtariamas partijas, kurios buvo atgabentos į Liuksemburgą, bet „Liuksemburgo rinkoje buvo parduodami užteršti kiaušiniai“, pareiškė vyriausybė.

Vienos partijos kiaušiniuose buvo nustatytas toks fipronilo kiekis, kad mažiems vaikams būtų nesaugu juos valgyti, nurodyta vyriausybės pareiškime.

Kiek anksčiau šį mėnesį „Aldi“ pašalino visus olandiškus kiaušinius iš savo parduotuvių Vokietijoje lentynų.

Tuo tarpu Liuksemburgo vyriausybė pranešė, kad atlikus tyrimus kiaušiniuose, kurie buvo parduodami šalies prekybos tinkle „ Cactus“ ir buvo pristatyti iš Nyderlandų, buvo nustatyti „nedideli“ fipronilo kiekiai.

Du Liuksemburgo paruoštų valgių tiekėjai – „Caterman“ ir „Carnesa“ – pranešė, jog iš užteršto šaltinio Belgijoje gavo skystų kiaušinių pakuočių.

Kai kurie iš tų kaušinių buvo panaudoti gaminant jautienos faršą ir vyniotinius, tačiau tie produktai buvo pašalinti, pareiškė įmonės.

„Taigi rinkoje nebėra jokių (užterštų) produktų“, – pareiškė vyriausybės atstovas spaudai.

Fipronilas, kurį, be kita ko, gamina Vokietijos BASF, paprastai naudojamas veterinarijos produktuose, kurie skirti blusų, utėlių ir erkių atbaidymui. Tačiau jį uždrausta naudoti gyvūnams, kurie skirti žmonių vartojimui, kaip antai vištoms.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), dideliais kiekiais fipronilas laikomas „nuosaikiai pavojingu“ ir gali padaryti kenksmingą poveikį žmonių kepenims, inkstams ir skydliaukei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius