Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 16d. 18:00

Jaunasis virtuvės šefas P.Strasevičius: „Karštuosius patiekalus šventėse keičia užkandžiai“

Paulius Strasevičius ir jo ruošti užkandžiai
Ievos Jonelytės Arlauskienės nuotr. / Paulius Strasevičius ir jo ruošti užkandžiai

Paulius Strasevičius tituluojamas jauniausiu kulinaru Lietuvoje. Pirmąją autorinę kulinarinę knygą išleidęs vos 21-erių, šį rudenį jis pristato jau ketvirtąją – „Vieno kąsnio užkandžiai“. Su jaunuoju virtuvės šefu, populiaraus maisto tinklaraščio „Kitchen Obsession“ autoriumi kalbėjomės apie kulinariją, užkandžius ir, žinoma, naująją jo receptų knygą.

– Pauliau, esi tikras užkandžių gamybos virtuozas, tai tavo pagrindinė veikla. Ar užkandžių gamyba yra ir tavo aistra?

– Taip, nuo tada, kai pradėjau kulinarinio gyvenimo kelią, man labiausiai patiko būtent gaminti užkandžius. Nepaisant to, kad esu išleidęs įvairių receptų knygų, būtent užkandžių receptų kūryba ir užkandžių gamyba man visada daug mielesnė nei karštųjų patiekalų ar desertų ruošimas. Ilgą laiką turėjau svajonę įkurti kulinarinę studiją, kurioje įvairioms progoms kurčiau užkandžių receptus. Nuosekliu ir tikslingu darbu ši svajonė jau virto realybe – neseniai Kaune duris atvėrė „Kitchen Obsession“ studija.

– Ar, tavo akimis, užkandžiai šių dienų šventėse yra populiarūs?

– Taip, šiuo metu užkandžiai yra labai populiarūs ir paklausūs. Iš savo darbo patirties galiu teigti, kad šiandien daugelis žmonių savo šventėse atsisako karštųjų patiekalų ir vietoj jų renkasi didesnį užkandžių stalą.

– Patark, kokiomis progomis svečiams tinka patiekti vien tik užkandžių?

– Visomis! Nėra progos, kuriai netiktų užkandžių stalas. Tai labai patogu, o užkandžiai atrodo įspūdingai ir papuošia bet kokios šventės aplinką. Net vestuvėse, tais atvejais, kai šventė trunka vos kelias valandas, o svečių būna daug, paruošiamas didelis užkandžių stalas.

– Ar žmonės užkandžius gamina patys (gal draugų kompanijoje) ar mėgsta užsakyti užkandžių į namus ar šventės vietą?

– Reikia nepamiršti, kad užkandžiai, kai juos ruošia virtuvės šefas, yra prabangos prekė. Profesionalų parengtas užkandžių stalas atrodo nepriekaištingai ir dažniausiai nepalieka abejingų. Tai žmonėms palieka įspūdį, todėl jie vis dažniau yra linkę užkandžių ruošimą patikėti profesionalams. Tokiu atveju šventės šeimininkai atsikrato bereikalingų rūpesčių ir jiems belieka mėgautis savo švente. Žinoma, yra ir tokių žmonių, kuriems gaminimas – aistra, tad jiems vaišinti svečius savo pagamintais užkandžiais yra malonumas. Tokiems žmonėms ir yra skirta mano naujoji knyga.

Ievos Jonelytės Arlauskienės nuotr./Pauliaus Strasevičiaus ruošti užkandžiai
Ievos Jonelytės Arlauskienės nuotr./Pauliaus Strasevičiaus ruošti užkandžiai

– „Vieno kąsnio užkandžiai“ – jau ketvirtoji tavo knyga. Kodėl ji būtent apie užkandžius?

– Ši knyga yra apie mane ir mano kasdienybę. Joje sudėta tai, kuo aš gyvenu, kas yra mano didžiausia kulinarinė aistra. Galiu prisipažinti, kad iš visų keturių knygų, kurias esu išleidęs, knyga „Vieno kąsnio užkandžiai“ man pačiam labiausiai patinka.

– Ar šioje knygoje pateikiami užkandžių receptai tinka ir virtuvės naujokams?

– Knyga yra universali. Joje yra ir tokių receptų, kuriems paruošti nereikia jokių specialių įgūdžių. Kita vertus, knyga taip pat tinka ir tiems, kurie mėgsta ir moka gaminti, kurie sukasi virtuvėje jau daug metų, tačiau nori dar labiau pagilinti įgūdžius ir išmokti ką nors naujo. Šioje knygoje atskleidžiau daug per kulinarinio darbo metus sukauptų paslapčių. Nors nuo šiol tai jau nebėra vien tik mano paslaptys, toks žingsnis skatina nesustoti ir toliau tobulėti, kaupti naujas patirtis.

– Per kiek laiko vidutiniškai pagaminami knygoje pateikiami užkandžiai?

– Įvairiai. Knygoje yra tokių užkandžių, kurie paruošiami labai greitai. Jie tiks tais atvejais, kai reikės skubiai paruošti vaišių stalą netikėtiems svečiams. Tačiau skaitytojai taip pat ras ir tokių receptų, pagal kuriuos gaminant prireiks daugiau laiko ir pastangų. Tokie receptai puikiai tiks norint nustebinti ypatingomis progomis.

Naujosios Pauliaus Strasevičiaus knygos viršelis
Naujosios Pauliaus Strasevičiaus knygos viršelis

– Ar užkandžių knygų receptuose palikta vietos skaitytojų improvizacijoms? Ar galima receptus modifikuoti?

Svarbu žinoti, kad, jei užkandis ruošiamas iš tešlos, geriausia laikytis nurodytų proporcijų ir nieko nekeisti.

– Žinoma, improvizuoti galima beveik visada, ypač su užkandžiais. Tačiau svarbu žinoti, kad, jei užkandis ruošiamas iš tešlos, geriausia laikytis nurodytų proporcijų ir nieko nekeisti.

Ievos Jonelytės Arlauskienės nuotr./Pauliaus Strasevičiaus ruošti užkandžiai
Ievos Jonelytės Arlauskienės nuotr./Pauliaus Strasevičiaus ruošti užkandžiai

– Koks užkandis yra tavo mėgstamiausias? Kokį šios knygos receptą rekomenduotum išbandyti pirmiausia?

– Tai plikytos tešlos riestainių receptas. Drąsiai galiu teigti, kad jie tobuli, nieko panašaus nerasite niekur kitur (šypsosi).

– Kaip įkvėptum tuos, kurie iki virtuvėje jaučiasi susikaustę?

– Nepamirškite, kad gaminimas visų pirma turi būti malonus procesas. Gaminkite su draugais – tai dvigubas malonumas, o kartu ir įdomus laiko praleidimo būdas, kuriantis ryšį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Kandidato į prezidentus programą paruošęs Ūpo Dėdė: „Ginsiu benamius, nes pats toks buvau“

Gyvenimas

Psichiatrė patvirtina arba paneigia stereotipus apie alkoholį vartojančias moteris: pasitikrinimo testas

Kultūra

Įsivaizduoti Lietuvą. 100 metų, 100 vizijų. Tomas Vaiseta: Elektra vietoj žmonos

Aktualu

Danutė Gailienė: „Šeimos priešas – demonizuotas“

Pasaulis kišenėje

Rėgensburgas – miestas, į kurį verta nuvažiuoti net ir tik dėl dešrelių

„Atsarginiai“: brolių Lavrinovičių staigmena, J.Valančiūno atostogos ir geriausi NBA visų laikų duetai

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Maistas

Šefo R.Bolgovo receptas šventėms: keptos vištų blauzdelės su kriaušėmis

Verslas

Žygaičių kaimynystėje – pirmasis ir vienintelis gyvūnų krematoriumas

Gyvenimas

Sužadėtuvių žiedų tendencijos, kurios dominuos 2019-aisiais

Vardai

Donata Gutauskienė-Laisva apsisprendė – didinsis krūtinę: „Noriu gražios, telpančios į delniuką“

Aktualu

Sekmadienį įvykęs sprogimas Japonijoje visiškai sunaikino restoraną

Vardai

Su seserimis ir pussesere uždainavęs R.Kirilkinas: „Galbūt daugiau to niekada nebepakartosime“

24sek

LKL: Žygimanto Skučo šou atnešė pergalę „Pieno žvaigždėms“

Vardai

Inetos Stasiulytės ir Deivido Meškausko namuose sužibo eglė: po žaliaskare – pirmagimė Marija

Vardai

Evai Longoriai Tomo Cruise'o namai nepatiko: parduoda iš aktoriaus įsigytą vilą

Gyvenimas

Trūksta kalėdinės nuotaikos? Paklausykite geriausių šventinių dainų

24sek

Kauno „Žalgiris“ nušlavė „Nevėžį“, bet nerimą sukėlė P.Jankūnas

Aktualu

Per antiimigrantų protestą Briuselyje – neramumai

Sportas

Škotijoje – žaibiškas Vykinto Slivkos įvartis į Glazgo „Celtic“ vartus

Naujienos

Aktualu

Liuksemburgo ministras įsiutino Italiją dėl komentarų apie fašistų metodus

Verslas

Vilnietis stebisi – įsigydamas butą su garažu gavo ir visų kaimynų asmeninius duomenis

Kultūra

Į vaikystės gatves sugrįžęs Egidijus Sipavičius: „Čia aš pirmą kartą susimušiau“

Vardai

Aktorius Saulius Čiučelis nori nugalėti skrydžio baimę: laukia pirmoji kelionė lėktuvu

Kultūra

Senojoje Varėnoje pagerbti Varėnos krašto kultūrai ir menui nusipelnę kraštiečiai

24sek

Ne LeBronas – suskaičiavo, kas NBA daugiausia uždirba per sekundę

Sportas

W.Rooney – „Man United“ žaidėjams: „J.Mourinho daro pakankamai, turite jūs pasitempti“

Deuce

JAV kūrė stebuklą, tačiau Daviso taurės finale – Kroatijos rinktinė

Pasaulis kišenėje

Graikijos salos: kodėl Lefkadą verčiau rinktis nei Korfu

Aktualu

Linas Šipavičius: Sekmadienio evangelija. O kas mums yra Jėzus?

Aktualu

Palėvenėlės kaime prie poilsiaviečių 18-metis važinėjosi automobiliu girtas

Mokslas.IT

Sacharos dykuma gali nesunkiai sužaliuoti

Aktualu

Sankt Peterburge šimtai žmonių protestavo prieš pensijų reformas

24sek

Girdamas kylančią Djuko žvaigždę S.Marbury į miltus sumalė LeBroną: „Tik Zionas gali pranokti M.Jordaną“

Gyvenimas

Psichologė apie sovietmečio kartą: kokie požymiai išduoda kultūrinę traumą patyrusį žmogų

Mokslas.IT

Mokslininkų siekis prikelti gauruotąjį mamutą

Verslas

Kalifornijoje įstatymu įtvirtintas siekis gaminti tik „žaliąją“ elektrą

Verslas

Rengdamasis „kietajam“ „Brexit“, britų verslas gali sukaupti atsargų už 40 mlrd. svarų

Vardai

Pikete „Stop smurtui prieš gyvūnus“ – simbolinės N.Zobovo cirke mirusios meškutės Lialios laidotuvės

Aktualu

59 filipiniečių gyvybes nusinešęs taifūnas užgriuvo Pietų Kiniją

Vardai

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką