Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų šefė, pelniusi 3 „Michelin“ žvaigždutes: svarbiausia emocija, o ne įmantri technika

Inteligentiška, smulkutė, iš pirmo žvilgsnio itin trapi 43 metų prancūzų virtuvės meistrė Anne-Sophie Pic sugebėjo įsitvirtinti gastronomijos pasaulyje, kuriame tradiciškai dominuoja vyrai. Jos restoranas „Maison Pic“, paveldėtas iš senelio ir tėvo, šiandien turi 3 „Michelin“ žvaigždutes, o pati Anne-Sophie 2011 m. per „Restaurant“ žurnalo 50-ies geriausių pasaulio restoranų apdovanojimų iškilmes įvertinta kaip geriausia moteris šefė.
Anne-Sophie Pic
Anne-Sophie Pic / Žurnalo „Geras skonis“ nuotr.

Švelniu moteriškumu ir kūrybingumu dvelkiantys patiekalai tapo jos vizitine kortele, padedančia išsiskirti vyriškoje minioje.

Vaikystė šeimos restorane

Anne-Sophie – ketvirtosios Picų šeimos virėjų kartos atstovė. Ji užaugo šeimos restorane „Maison Pic“, esančiame pietryčių Prancūzijos Valanso (Valence) mieste. Verslo istorijos pradžia siekia 1889 m., kai jos prosenelė Sophie Pic atidarė kavinę, kurioje patiekdavo autentišką vietinį maistą. Anne-Sophie senelis André Picas pirmasis sugebėjo šeimos restoranui uždirbti tris „Michelin“ žvaigždutes dar 1934 m. O jos tėvas Jacques Picas padėjo „Maison Pic“ pasiekti brandą, pelnyti tarptautinį žinomumą ir 1973 m. vėl atgauti per Antrąjį pasaulinį karą prarastas tris žvaigždutes.

Maištas ir sugrįžimas

Anne-Sophie paauglystėje bandė maištauti prieš likimo jai parinktą kelią ir palikusi gimtuosius namus išvyko į Paryžių studijuoti verslo vadybos. Po studijų mergina stažavosi Japonijoje ir JAV. Tai buvo jos šansas užaugti kaip asmenybei ir pamatyti virėjo darbo grožį naujomis akimis.

1992-aisiais, būdama 23 metų, Anne-Sophie grįžo namo ir nusprendė iš tėvo semtis virtuvės šefo amato paslapčių. Deja, su juo mergina praleido tik tris mėnesius, nes Jacques’as Picas netikėtai mirė. Sukrėsta Anne-Sophie pasitraukė iš virtuvės, tačiau liko šeimos versle – pasitikdavo atvykstančius svečius. Prie restorano virtuvės vairo stojo jos brolis. 1995 m. „Maison Pic“ prarado vieną „Michelin“ žvaigždutę.

1997 m. mergina, neįgijusi jokio formalaus kulinarinio išsilavinimo, ėmė vadovauti „Maison Pic“ virtuvei. Prancūzijoje tai buvo skandalingas įvykis!

Mergina labai skausmingai reagavo į šį įvykį. Jai atrodė, jog šeima neteko to, ką tėvas sukūrė savo sunkiu darbu ir atsidavimu. Žvaigždutės praradimas paskatino Anne-Sophie grįžti į virtuvę ir pabandyti sugrąžinti restoranui buvusią šlovę. Taigi 1997 m. mergina, neįgijusi jokio formalaus kulinarinio išsilavinimo, ėmė vadovauti „Maison Pic“ virtuvei. Prancūzijoje tai buvo skandalingas įvykis! Neregėtas sukrėtimas vyrų valdomame prancūzų gastronomijos pasaulyje! „Michelin“ gido pastebėto restorano virtuvei ėmė vadovauti moteris! Geriausiai vyrų dominavimą atspindi faktas, kad laikraščio „Le Figaro“ sudaromame turtingiausių Prancūzijos šefų sąraše Anne-Sophie Pic buvo vienintelė moteris, pakliuvusi į dvidešimtuką.

Anne-Sophie Pic buvo tik ketvirtoji moteris pasaulyje, gavusi tris „Michelin“ žvaigždutes. Tai įvyko po beveik 50 metų pertraukos.

Žurnalo „Geras skonis“ nuotr./Restorano „Maison Pic“  Valanso mieste interjeras
Žurnalo „Geras skonis“ nuotr./Restorano „Maison Pic“ Valanso mieste interjeras

Užtarnautas pripažinimas

Sunkus darbas ir talentas padėjo šefei pasiekti tai, kas atrodė neįmanoma. 2007 m. „Maison Pic“ atgavo trečiąją „Michelin“ žvaigždutę. Dažnai dėl konservatyvumo ir sąstingio XX a. kritikuojamas raudonasis gidas parodė, kad ketina neatsilikti nuo modernaus pasaulio, ir pirmą kartą po beveik 50 metų pertraukos aukščiausią įvertinimą skyrė moteriai. Anne-Sophie Pic buvo tik ketvirtoji moteris Žemėje, gavusi tris „Michelin“ žvaigždutes. Šiandien ji tebėra vienintelė moteris Prancūzijoje, pelniusi tokį pripažinimą.

Įkvėpta sėkmės Anne-Sophie Pic ėmė plėsti verslą ir atidarė savo vardu pavadintą restoraną Šveicarijos mieste Lozanoje (Lausanne). 2009 m. jis pelnė dvi „Michelin“ žvaigždutes. O praėjusį rudenį Paryžiuje duris atvėrė ir jos restoranas „La Dame de Pic“.

Anne-Sophie Pic gaminamą maistą galima apibūdinti trimis žodžiais: kūrybingumas, lengvumas ir rafinuotumas.

2011 m. Anne-Sophie Pic per „Restaurant“ žurnalo 50-ies geriausių pasaulio restoranų rinkimus iškovojo pirmą kartą įsteigtą geriausios moters šefės apdovanojimą, įkvėptą Veuve Clicquot – prancūzės, kuri dar prieš 200 metų perėmė savo velionio vyro vyno verslą ir tapo pavyzdžiu visoms verslininkėms moterims. Anne-Sophie Pic nurungė tokias žinomas šefes kaip baskų virtuvės meistrę iš Ispanijos Elena Arzak ir italę jūrų gėrybių žinovę Nadia Santini.

Žurnalo „Geras skonis“ nuotr./Anne-Sophie Pic restorano virtuvėje
Žurnalo „Geras skonis“ nuotr./Anne-Sophie Pic restorano virtuvėje

Šeima – svarbiausia vertybė

Šiandien Anne-Sophie su vyru Davidu Sinapianu, su kuriuo susipažino stažuodamasi Japonijoje, ir sūnumi Nathanu gyvena Valanse, priešais restoraną „Maison Pic“, kitoje gatvės pusėje. Jo sienas puošia šeimos istoriją menančios senos nespalvotos nuotraukos, o atmosfera alsuoja Anne-Sophie prisilietimo įkvėpta elegancija, švelnumu, moteriškumu ir šiluma.

Vyras rūpinasi verslo, kuris šiandien apima ne tik restoraną, bet ir viešbutį, kulinarijos mokyklą bei bistro, valdymu, todėl šefė gali visą dėmesį skirti virtuvei ir šeimai. Šešiamečiam sūnui Nathanui ji mėgsta rodyti, iš kur ant stalo atkeliauja maistas. Vieną vasarą Anne-Sophie kartu su berniuku močiutės darže augino pomidorus. Dabar Nathanas tvirtina, kad mėgstamiausias jo maistas – įvairių rūšių pomidorai. Panašu, jog auga dar vienas Picų šeimos gastronomijos genijus, jau ankstyvoje vaikystėje gebantis atsirinkti, kas kulinarijos mene yra tikra ir svarbu…

Netikėti skonių deriniai

Anne-Sophie Pic ypač atkakliai ieško tobulumo gamindama žuvų, jūrų gėrybių ir daržovių patiekalus, o mėsos valgiai nėra pagrindiniai jos restorano meniu. Jai svarbiausia yra sudedamųjų dalių pirminis paprastumas ir natūralumas, todėl šefė dažniausiai renkasi vietinius sezoninius produktus. Anne-Sophie mėgsta pati lankytis turguje ir pabendrauti su prekeiviais.

Kūrybingai šefei patinka maišyti skirtingus skonius ir tekstūras, bet radikaliai nekeisti produktų. Jos patiekalams būdingas išskirtinis skonis, netikėti deriniai (pavyzdžiui, omaras su žemuogėmis) ir pagarba kiekvienai sudėtinei daliai. Anne-Sophie svarbiausia emocija, kurią jaučia patiekalą ragaujantis žmogus, o ne įmantri technika.

Žurnalo „Geras skonis“ nuotr./Patiekalas restorane „Maison Pic“
Žurnalo „Geras skonis“ nuotr./Patiekalas restorane „Maison Pic“

Per savaitę vieną ar du rytus ji skiria naujiems patiekalams kurti. Pasirinkusi sezoninį produktą, šefė žaidžia su juo bandydama skirtingus receptus. Metams bėgant, Anne-Sophie išmoko pasitikėti savo vaizduote: dažnai jai užtenka tik įsivaizduoti naujas skonių kombinacijas, kad pajustų, ar viskas tarpusavyje dera.

„Maison Pic“ meniu galima rasti ne tik jos, bet ir senesnės Picų šeimos kartos atstovų sukurtų patiekalų. Pavyzdžiui, legendinę jos tėvo Jacques’o didžiadantę su ikrais.

Šis straipsnis publikuotas žurnale „Geras skonis“ ir naujame interneto portale, apie gastronomiją, gėrimus ir vartojimo kultūrą Skonis.lt. Nuo šiol kiekvieną savaitę 15min ieškokite dar daugiau publikacijų, skirtų maisto ir gėrimų profesionalams bei entuziastams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius