Dabar populiaru
Publikuota: 2017 lapkričio 7d. 13:00

Skandinavijos restoranų garsenybė Sorenas Polonius: „Geriausi šefai šiandien kasa žemę“

 Sorenas Polonius
„Bohman + Sjöstrand“ nuotr. / Sorenas Polonius

Šiaurės šalių gastronomijos pasaulyje jį vadina „misteriu Tobuluoju“. Ne kartą geriausiojo apdovanojimus susišlavęs someljė iš Švedijos Sorenas Polonius kitą savaitę Vilniuje dalysis savo kelionių, gero maisto ir vyno, gero restorano ir gerų manierų jame patirtimis. Lapkričio 15 dieną vyksiančiame pirmajame Lietuvos gastronomijos forume švedų gastronomijos įžymybė skaitys paskaitą apie restoranų kultūrą.

– Sorenai, kaip atsidūrėte someljė pasaulyje?

– Užaugau šeimoje, kuri turėjo nuosavą restoraną, kiek save prisimenu, domėjausi, kaip jame dirbama, kaip aptarnaujami žmonės. Pastebėjau, kad mūsų svečiai vis labiau domisi vynais ir kitais gėrimais, kuriuos siūlėme. Pamaniau – kad gerai aptarnautumei svečią, privalai išmanyti produktus, kuriuos jam siūlai.

– Daugelis žmonių, ypač Skandinavijos šalyse, jus vadina įkvėpėju. Ką apie tai manote?

– Nuostabu girdėti. Tokie žodžiai yra tarsi degalai, kurstantys mano aistrą dalytis. Jei kitiems neatskleisime to, ką žinome, kaip tuomet skleisime žinią apie savo profesiją? Kad neįstrigtume senose idėjose, svarbu dalytis žiniomis.

– Vynas yra jūsų darbas ir didelė gyvenimo dalis. Ar vis dar sugebate juo mėgautis?

– Vynas šiandien yra mano gyvenimo būdas, ne tik darbas. Kažkokiu būdu sugebėjau viską sujungti: savo pagrindinį darbą – esu vyriausiasis someljė Švedijos nacionalinėje someljė komandoje (Swesomm), Esperanto grupėje, taip pat savo asmeninę konsultavimo kompaniją. Išeina visai neprastai, ypač kai dar prijungiu šeimą. Mano sužadėtinė Caroline – taip pat someljė. Be to, ji turi sukaupusi didžiules tolerancijos atsargas – manęs juk dažnai nebūna namie. Kartais mūsų vaikai – penkerių metų Vega ir dvejų Noah – irgi dalyvauja Swesomm mokymuose. Praėjusių metų geriausias pasaulio someljė Arvidas Rosengrenas buvo žmogus, parodęs Vegai, kaip atidaryti vyno butelį kamščiatraukiu.

Manto Gudzinevo nuotr./ Sorenas Polonius
Manto Gudzinevo nuotr./ Sorenas Polonius

– Kartą pasakėte: „Privalau spausti save, kad tobulėčiau savo profesijoje, bet jei esu lyderis ir savęs nespaudžiu, tai kodėl turėtų spausti tie, kurie atėjo mokytis?“ Kiek jums užtruko, kol supratote, kokia svarbi yra atsakomybė?

– Someljė ar panašų darbą dirbantis žmogus turi suprasti, kad neužtenka reikalauti iš komandos, privalai atiduoti visą save, aukoti savo asmeninius tikslus, kad nukreiptum komandą teisingu keliu ir gautum gerų rezultatų. Nėra čia jokių trumpesnių kelių.

– Jūs matomas socialiniuose tinkluose, juose skleidžiate savo žinią. Ar tai žmones priverčia labiau domėtis fine dinigu ir vynais?

– Socialiniai tinklai tapo svarbiu įrankiu, jie išplečia galimybes. Tai – gerai, svarbiausia, kad neišbujotų narcizo polinkiai. Aš pats nesu asmenukių mėgėjas.

– Ką žinote apie Lietuvos maisto kultūrą?

– Jei atvirai, Lietuvoje buvau tik kartą, o tai reiškia, kad analizei turiu per mažai informacijos. Švedijos ir Lietuvos kulinarijos stiliai panašūs, beje, tą patį galima pasakyti apie visas Baltijos šalis. Jei žvelgsime iš istorinės perspektyvos, mūsų virtuvės – gana kaimiškos. Pastaruoju metu galima pastebėti, kad geriausi šefai grįžta prie šaknų, tiesiai kalbant – jie kasa žemę, ant kurios stovime. Tik daro tai rafinuotai. Klasikinius receptus jie patiekia moderniai, skonius subtiliai derina, patiekalą lėkštėje patiekia subtiliai ir švelniai.

– Kaip manote, ko reikia sėkmingam restoranui, kad jis pritrauktų žmones iš viso pasaulio?

Visi, kurie dirba restorane, privalo atiduoti save šimtu procentų restoranui – tai galioja ir virtuvei, ir aptarnaujančiam personalui.

– Privalu turėti aiškią viziją – ko nori pasiekti, koks tavo konceptas. Ir tobulai dirbančią komandą, be abejo, kuri galėtų tavo žinutę perteikti klientams. Visi, kurie dirba restorane, privalo atiduoti save šimtu procentų restoranui – tai galioja ir virtuvei, ir aptarnaujančiam personalui. Labai svarbu, kad produktai būtų geriausios kokybės, „gero“ produkto neužtenka. O dar visi turėtų suprasti, kad tokiuose restoranuose pinigų niekas neuždirba.

– Ar apie tai pasakosite gastronomijos forume Vilniuje?

– Mėginsiu apibrėžti terminą „aptarnavimas“. Pasakosiu, kas, mano manymu, yra geras restoranas. Bus daug juokingų istorijų iš asmeninės patirties restorane.

Pirmasis Lietuvos gastronomijos forumas Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO lapkričio 15 dieną, 9.3016.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gyvenimas

Ar žmogus turi žinoti, kiek jam liko gyventi? Atviras pokalbis su gydytoju

Aktualu

Saulius Skvernelis įstrigo Briuselyje: vėl sugedo orlaivis „Spartan“

Aktualu

Medžiai netoli Žagarės sužiuro į pasaulį partizanų akimis

Aktualu

Studentų gyvenimas tarpukario Lietuvoje: „karvė ar studijos?“, išradingi „versliukai“ ir noras maištauti

Vardai

Audrius Bružas pirmą kartą pasirodė viešumoje su mylimąja, modeliu Aiste Andrijauskaite

Vardai

„Širdžių“ premjera su R.Kazlu priešakyje: svečiai išvydo filmą apie meilę, kai nebuvo interneto

Kultūra

Teatro dailininkė: „Jeigu tekste parašyta, kad scenoje stovi tvora, niekada jos nestatau“

15min recenzija Kultūra

Miuziklo apžvalga: karalienė Morta ir jos Mindaugas

„Ginčas“: raganų medžioklė „Ryto“ organizacijoje

Aktualu

Lietuvoje gyvenantis prancūzas įgyvendino svajonę ir pakeitė šimtų gyvenimus: „Tenorėjau dirbti su vaikais“

Aktualu

„Šeima – tai meilė“: Talim salos gyventojai lietuvę gydytoją laiko šeimos nare

Pasaulis kišenėje

Tradicijos keičiasi: lietuviai graibsto šventines keliones, išpopuliarėjo nauja kryptis

Laisvalaikis

Žūklė Kuršių mariose su Rusnės žvejais: kodėl nenori lašišų ir kaip paruošti skaniausią žuvį

Pasaulis kišenėje

„Ryanair“ akcija – skrydžiai po 5 eurus

Gazas

Iššūkis naujajam „Porsche 911“ – griežta ir sudėtinga testų programa

24sek

ESPN reitingas: tris pralaimėjimus patyręs „Raptors“ – geriausias NBA

Vardai

Gintarė Songailė su vaikais įsikūrė Teksase: apie Dariaus įrengtus namus, avokadus ir Kalėdas JAV

Aktualu

Tomas Viluckas: Kai 85 proc. lietuvių yra apkvailinti Kremliaus propagandos

Aktualu

D.Trumpas: Osamą Bin Ladeną reikėjo sučiupti gerokai anksčiau

Maistas

Nesaldus pyragas su svogūnais, ančiuviais ir alyvuogėmis

Naujienos

Gyvenimas

Ar žmogus turi žinoti, kiek jam liko gyventi? Atviras pokalbis su gydytoju

Aktualu

Saulius Skvernelis įstrigo Briuselyje: vėl sugedo orlaivis „Spartan“

Aktualu

Medžiai netoli Žagarės sužiuro į pasaulį partizanų akimis

Aktualu

Studentų gyvenimas tarpukario Lietuvoje: „karvė ar studijos?“, išradingi „versliukai“ ir noras maištauti

Vardai

Audrius Bružas pirmą kartą pasirodė viešumoje su mylimąja, modeliu Aiste Andrijauskaite

Vardai

„Širdžių“ premjera su R.Kazlu priešakyje: svečiai išvydo filmą apie meilę, kai nebuvo interneto

Kultūra

Teatro dailininkė: „Jeigu tekste parašyta, kad scenoje stovi tvora, niekada jos nestatau“

15min recenzija Kultūra

Miuziklo apžvalga: karalienė Morta ir jos Mindaugas

„Ginčas“: raganų medžioklė „Ryto“ organizacijoje

Aktualu

Lietuvoje gyvenantis prancūzas įgyvendino svajonę ir pakeitė šimtų gyvenimus: „Tenorėjau dirbti su vaikais“

Aktualu

„Šeima – tai meilė“: Talim salos gyventojai lietuvę gydytoją laiko šeimos nare

Pasaulis kišenėje

Tradicijos keičiasi: lietuviai graibsto šventines keliones, išpopuliarėjo nauja kryptis

Laisvalaikis

Žūklė Kuršių mariose su Rusnės žvejais: kodėl nenori lašišų ir kaip paruošti skaniausią žuvį

Pasaulis kišenėje

„Ryanair“ akcija – skrydžiai po 5 eurus

Gazas

Iššūkis naujajam „Porsche 911“ – griežta ir sudėtinga testų programa

24sek

ESPN reitingas: tris pralaimėjimus patyręs „Raptors“ – geriausias NBA

Vardai

Gintarė Songailė su vaikais įsikūrė Teksase: apie Dariaus įrengtus namus, avokadus ir Kalėdas JAV

Aktualu

Tomas Viluckas: Kai 85 proc. lietuvių yra apkvailinti Kremliaus propagandos

Aktualu

D.Trumpas: Osamą Bin Ladeną reikėjo sučiupti gerokai anksčiau

Maistas

Nesaldus pyragas su svogūnais, ančiuviais ir alyvuogėmis

Vardai

Ypatingos

07:48
07:40

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką