Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniečių mikrožalumynų verslas: garbanotuose augaliukuose – puokštės vitaminų

Savaitgaliais žmonės griebiasi pačios įvairiausios veiklos – nuo maisto gaminimo iki žygių dviračiais. O štai vilniečiai brolis ir sesuo Dovilė Lapinskienė ir Justinas Kudzmanas jau kelintą savaitgalį ima mikrožalumynų derlių, mažučius augaliukus pakuoja į dėžutes ir išvežioja juos iš anksto užsisakiusiems. „Garbanoti“ – taip smagiai pavadintas dar visai šviežias šeimyninis verslas, kuris jau sulaukė žalumynų mėgėjų dėmesio.
Sesuo ir brolis Dovilė Lapinskienė ir Justinas Kudzmanas
Sesuo ir brolis Dovilė Lapinskienė ir Justinas Kudzmanas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Su Dovile ir Justinu susitinkame nedideliame lofte kiek atokiau nuo Vilniaus centro, čia niekas negyvena, tik kelių aukštų stelažinėje lentynoje akį traukia padėkluose tankiai sužėlę augaliukų kilimai.

Patalpoje drėgna ir šilta – temperatūra siekia 22–23 laipsnius, tokia ji mikrožalumynams optimaliausia.

Savo „augintinius“ broliui ir sesei tenka aplankyti kasdien – sėti naujus, stebėti, kaip anksčiau pasėtoms sėkloms sekasi dygti, pasirūpinti, kad nestigtų drėgmės jau sparčiai augantiems žalėsiams. Patalpoje drėgna ir šilta – temperatūra siekia 22–23 laipsnius, tokia ji mikrožalumynams optimaliausia. Na, o pats darbymetis yra savaitgalis, kai mikrožalumynai nupjaunami, pakuojami į dėžutes, o tada pagal išankstinius užsakymus išvežiojami.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mikrožalumynai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mikrožalumynai

Mažytis verslas šalia pagrindinių darbų

„Garbanoti“ – tai visai šviežias, vos vasarį startavęs šeimos verslas, kurį puoselėja brolis ir sesuo. Tiesa, abiems tai yra „užklasinis“ užsiėmimas šalia pagrindinių darbų. Dovilė yra tekstilės verslo bendraturtė, atsakinga už produktų, prekės ženklo vystymą, Justinas darbuojasi elektronika užsiimančioje įmonėje.

„Mikrožalumynai nėra kokia nors nauja ir originali idėja, galima rasti daugybę informacijos apie jų naudą, auginimą, parduotuvėse ir turgeliuose irgi galima rasti jų nusipirkti. Bet mūsų idėja buvo tiekti juos pirkėjams labai šviežius, nes tuomet jie patys geriausi. Taip pat rūpi ir estetinė pusė, iškart norėjome kurti prekės ženklą, supakuoti žalumynus taip, kad juos būtų patogu laikyti, jie nesusimaigytų. Būtent dėl to nuo mūsų pirminės idėjos, kad būtų įdomu pabandyti, iki žalumynų pardavimų pradžios praėjo nemažai laiko – daugiau kaip pusmetis“, – pasakoja Dovilė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dovilė Lapinskienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dovilė Lapinskienė

Iki starto – krūva rūpesčių

Kalbant su „Garbanoti“ puoselėtojais, akivaizdu, kad į visas detales jie žiūri labai skrupulingai. Atrodytų, koks čia rūpestis – auginti mažučius augaliukus. O, pasirodo, veiklos net labai nemažai, ypač kai tai visai naujas dalykas. „Pirmiausiai reikėjo rasti patalpas, kurios nebūtų gyvenamos ir atitiktų visus tarnybų reikalavimus. Tada atsirinkom dirvą, kurioje auginsime – tai durpės, tačiau skirtingų pardavėjų jos nevienodos. Radom geriausias, daigiausia sėklas ir būdą, kaip jas patogiai pasėti – kad kristų nei per tankiai, nei per retai“, – virš padėklų su žemėmis mosuodamas improvizuota sėjykle pasakoja Justinas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Justinas Kudzmanas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Justinas Kudzmanas

Sėklas pasėjus, dirva stipriai sudrėkinama, o tada padėklai dedami vienas ant kito ir porą trejetą dienų sėklos brinksta, atgyja, kol pagaliau sudygsta. Tuomet padėklai dėliojami į lentynas po dienos šviesos lempomis ir prasideda tikros augimo varžybos.

„Tik dirva, sėklos, drėgmė, dar – šviesa ir šiluma. Tai ir viskas ko reikia žalumynams, kad jie per trumpą laiką suvešėtų“, – į klausimą, ar naudoja kokias trąšas, augimo „skatintojus“ atsako Justinas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mikrožalumynai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mikrožalumynai

Augaliukai su savitu charakteriu

Šiuo metu „Garbanoti“ siūlo tokius mikrožalumynus, kaip žirniai, paprasti ir rausvi ridikėliai, brokoliai, saulėgrąžos ir gražgarstės. Galima pirkti konkrečios rūšies augaliukų dėžutę, o galima rinkinuką, pavadintą „Salotų puokštė“. Dovilė pasakoja, jog perkantieji pirmąsyk dažniausiai šią puokštę ir renkasi, tada visko išragauja, o vėliau jau neretai renkasi tai, kas labiausiai patiko.

Justinas ir Dovilė dabar jau gali nemažai papasakoti apie kiekvieno augaliuko charakterį. Štai žirniai dygsta ilgiausiai, tačiau kai jau sudygsta, sužaliuoja itin greitai. Net jei augant jiems kuriuo metu pritrūksta drėgmės, iškart nenuleipsta, nes stori koteliai būna sukaupę nemažai vandens.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Žirniai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Žirniai

Mažai lepios ir taip pat augimo spartuolės yra saulėgrąžos, jos ir bene švelniausio skonio. O štai lepiausios, kaprizingiausios yra gražgarstės, pritrūkusios drėgmės jos gali labai greitai nugeibti ir jų jau nebeatgaivinsi, be to, jos gana lėtai auga.

Kita vertus, paklausti, kuris mikrožalumynas jiems patiems yra skaniausias, brolis ir sesuo sutartinai sako, jog tai būtent gražgarstės.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Žirniai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Žirniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius