Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 pastebėjimų, ką daryti ir ko vengti vakarieniaujant prabangiame restorane

Restoranų kultūra Lietuvoje auga, o ir keliaujant neretas tautietis ryžtasi aplankyti žymius, puikiai vertinamus restoranus. Taigi, visai neprošal sužinoti, koks svečių elgesys tokiuose restoranuose priimtinas, o koks gali sukelti nesusipratimų. Tiesa, greičiausiai, niekas apie tokius nesusipratimus jums neprasitars, tačiau geriau iš anksto išvengti nejaukių momentų ir susierzinimo, supratus, jog kažkas ne taip.
Šefas ruošia patiekalą
Šefas ruošia patiekalą / Vida Press nuotr.

Keliomis bendromis elgesio fine dining restoranuose taisyklėmis dalijasi portalas Finedininglovers.com. Tiesa, šįkart kalba sukasi ne apie stalo įrankius, taures ir servetėles, bet apie kiek bendresnius dalykus, galiojančius ir „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotuose, ir ne tokiuose žymiuose, prabanga dvelkiančiuose restoranuose.

Štai taip vertėtų elgtis:

1. Iš anksto pasidomėkite, kuo ypatingas restoranas, kuriame svečiuositės

Tai, kad restoranas puikiai įvertintas maisto kritikų ir industrijos atstovų, dar nebūtinai reiškia, kad jis patiks ir jums. Taigi, verčiausia iš anksto panaršyti internete ir pasidomėti, ką žada jūsų ketinamas aplankyti restoranas – kokios šalies ir net jos regiono virtuvei jis atstovauja, kokia maisto ruošimo filosofija vadovaujasi ir panašiai. Venkite restoranų, apie kuriuos nežinote nieko, priešingu atveju galite susidurti su staigmenomis – gal maloniomis, o gal ir ne.

2. Rezervuokite staliuką

Kad pakliūtų į kai kuriuos apdovanojimais apipiltus restoranus, lankytojai kantriai laukia mėnesių mėnesius. Žinoma, ne visur tie laukiančiųjų sąrašai tokie begaliniai, tačiau verčiau rezervuoti staliuką iš anksto. Planuojate kelionę į Romą, Paryžių, Niujorką ar Kopenhagą, o draugai ten jums rekomendavo puikią maisto vietą? Skambinkite, rašykite ir būsite tikri, jog tą išgirtąją vietą aplankysite. O jei planai staiga pasikeis, būtinai apie tai praneškite restoranui, pageidautina, ne paskutinę minutę.

Vida Press nuotr./Restorane
Vida Press nuotr./Restorane

3. Iš anksto praneškite apie savo alergijas ar kurio nors maisto netoleravimą

Visi restoranai, tarp jų ir apdovanotieji „Michelin“ žvaigždutėmis, jau susitaikė, jog daugėja klientų vegetarų, veganų, netoleruojančių vieno ar kito produkto ir paprastai visiems jiems turi, ką pasiūlyti. Vis tik jau rezervuojant staliuką verta paminėti savo specifinius poreikius ir išsiaiškinti, ar dėl to nekils nesklandumų. Nesigadinsite nuotaikos patys ir neįstumsite į keblią padėtį restorano.

4. Už papildomus dalykus papildomai ir mokėsite

Daugelyje prabangių restoranų svečiai pamaloninami mažomis nemokamomis staigmenomis – tai gali būti taurė putojančio vyno, užkandis, mini desertas prieš pagrindinį desertą, kava ir pan. Tačiau turėkite galvoje, kad jei jūs patys užsisakysite kokį nors papildomą užkandį ar gėrimą, už tai ir mokėsite. Tai, kas yra dovana svečiui, sprendžia restoranas.

Vida Press nuotr./Užkandžiai
Vida Press nuotr./Užkandžiai

5. Jei norite išragauti viską, teiraukitės degustacinio meniu

Jei norite geriausios maisto patirties žymiame restorane, verčiau nesiblaškyti po meniu ir nekankinti padavėjų renkantis tą vieną „patį pačiausią“ patiekalą, bet iš karto užsisakyti degustacinį meniu. Taip išragausite viską – nuo užkandžių iki deserto ir susidarysite geriausią vaizdą, kuo ypatinga vieta, kurioje svečiuojatės.

O taip verčiau nesielgti:

1. Nesipiktinkite, kad padavėjai „nuolat sukasi aplinkui“

Prabangūs restoranai paprastai netaupo aptarnaujančiam personalui, tad svečiuodamiesi tokiame nesipiktinkite, kad „padavėjas visą vakarą nedavė ramybės“. Iš tiesų tai jūsų problema – patyrę padavėjai tikrai sugeba būti diskretiški, tačiau taip, jie visada bus šalia – papildys gėrimo taurę, pakeis servetėlę, nubrauks trupinius ir pan. Jei jums toks nuolatinis padavėjo buvimas nemalonus, ką gi, tuomet rinkitės ne tokią įpareigojančią vietą. Tik ten nesiskųskite, jog „taip ir nesulaukėm padavėjų dėmesio“.

Vida Press nuotr./Restorane
Vida Press nuotr./Restorane

2. Nebijokite klausti

Jūs tikrai turite teisę žinoti, ką valgysite, tad padavėjai jums pagelbės.

Nesijauskite įsitempę ir nekompleksuokite, jei restorane jums kyla klausimų apie patiekalus, ypač jei meniu jie aprašyti jums nesuprantamais „kodais“, minimi negirdėti ingredientai. Jūs tikrai turite teisę žinoti, ką valgysite, tad padavėjai jums pagelbės. Tas pats patarimas galioja ir gėrimų meniu – ne visi mes esame someljė, leiskime savo žiniomis ir patarimais dalytis tiems, kas ir dirba šį darbą.

3. Nesitikėkite sutaupyti, užsisakę a la carte

Degustacinis meniu tai ne tik galimybė išsamiausiai susipažinti su restorano ruošiamu maistu, šefo filosofija, tačiau ir proga išleisti mažiau ir gauti daugiau. Užsisakinėdami patiekalus iš meniu (a la carte), tikėtina, sumokėsite kur kas daugiau.

4. Nesipiktinkite, jei restorane nėra šefo, dėl kurio restoranas ir yra žymus

Priešingai, nei kai kurie svečiai tikisi, šefas, dėl kurio talento restoranas ir išgarsėjo, ne visada pats bus restorano virtuvėje, jums tikrai pasiseks, jei būtent jis savo rankomis ruoš patiekalą, kuris atkeliaus ant stalo. Visai gali būti, kad tuo metu, kai prie stalo girsite šefo fantaziją ir meistriškumą, jis kurs patiekalus būsimo sezono meniu, dalyvaus kokiame renginyje ar pan. Būkite ramūs, restorano virtuvės komanda sugebės kompensuoti šefo nebuvimą – jie tam paruošti. O jei jau būtinai norėsite padėkoti pačiam šefui, ką gi, teiraukitės apie tai aptarnaujančio personalo, gal jums ir nusišypsos laimė?

Vida Press nuotr./Šefas restorano virtuvėje
Vida Press nuotr./Šefas restorano virtuvėje

5. Neužbaikite vakarienės replika „aš vis dar alkanas“.

Daugelyje restoranų patiekalų, kurie įeina į degustacinį meniu, kiekis leis pasisotinti. Tačiau lieka šiokia tokia tikimybė, kad jums gali ir kiek pritrūkti... Vis tik garsiai mesta replika „vis dar noriu valgyti“, „čia jau viskas?“, „visai nepavalgiau...“ pademonstruos, kad iš tiesų nelabai suprantate, kur lankotės. Degustacinis meniu yra labiau apie ragavimą, naują maisto patirtį, o ne apie prisikirtimą iki soties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius