Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų. 6 vieta: vienintelis nešaldytos laukinės lietuviškos žuvies restoranas šalyje – „Šturmų švyturys“

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje. Pernai kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ vykdomi rinkimai įgavo daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Kasmet jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
„Šturmų švyturio“ patiekalas
„Šturmų švyturio“ patiekalas / Restorano archyvo nuotr.

Nuo gegužės 30 dienos kasdien projekto tinklapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš ketverius metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Česlovas Žemaitis
  • Vadovai Česlovas ir Asta Žemaičiai
  • Virtuvės tipas lietuviškos nešaldytos žuvies restoranas
  • Darbo laikas Vilniuje I-VII 12:00-22:00, Ventės rage I-VII 13:00-21:00
  • Adresas Užupio g. 30, Vilnius ir Ventės Ragas, Šturmai
  • Internete www.sturmusvyturys.lt
  • Atidarymo metai Šturmuose – 2004 m., Vilniuje – 2014 m.
  • Vienu metu čia telpa 45 svečiai
  • Vidutinė patiekalo kaina 20 Eur (šalto – 12 Eur)
  • Terasa yra
  • Mėgstamiausias prieskonis aitriosios paprikos, mėtos, bazilikai, petražolės, krapai

2016 m. – 7 VIETA

2017 m. – 5 VIETA

2018 m. – 5 VIETA

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. „Šturmų švyturys“ yra vienintelis nešaldytos laukinės lietuviškos žuvies restoranas šalyje: tiek Šturmų kaime prie Kuršių marių, kur yra Šturmų švyturio uostas ir prasideda žuvies kelionė, tiek Vilniuje, Užupio rajone, savo svečiams siūlantis nepamirštamą patirtį. Todėl nenuostabu, kad kasmet ši vieta gauna labai daug palaikymo iš Gero maisto akademijos narių ir 2 metus iš eilės buvo penkta sąraše, o šiemet – šešta.

Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturys“
Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturys“

KODĖL VERTA APLANKYTI? Šturmų kaime prie Kuršių marių Česlovas ir Asta sukūrė išskirtinę erdvę, kurioje galima ramiai mėgautis ne tik laukine gamta, uostu, bet ir malkomis kūrenama krosnimi, kurioje ir yra kepama nuo ledo patalų pačių svečių išsirinkta šviežiai pagauta žuvis. Greičiausiai tik „Šturmų švyturyje“ iš tikro galima pažinti sezonišką laukinę žuvį ir atrasti jos unikalius derinius su Lietuvos miškų, sodų ir daržų gėrybėmis.

Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturio“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturio“ patiekalas

Be maisto, kitas restorano išskirtinumas – nuosavas vyno rūsys, kuriame kaupiama geriausių Austrijos, Vokietijos ir nišinių Šampanės regiono vyndarių vynų kolekcija. Per daugiau nei 10 metų išskirtiniai Europos vyndariai tapo Česlovo ir Astos draugais. Dirbdami be tarpininkų ir užmezgę asmeninius ryšius, restorano savininkai gali pasiūlyti aukščiausios kokybės patiekalų ir vynų derinius už subalansuotą kainą.

Beje, abiejuose restoranuose neskamba muzika. Ją keičia natūralūs gamtos garsai Šturmuose ir ne ką mažiau natūralūs virtuvės garsai Vilniuje.

Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturys“
Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturys“

MENIU TRUMPAI. Unikali skonio patirtis čia telpa į bene trumpiausią Lietuvoje restorano meniu, kuris keičiasi kasdien. Meniu sudaro žuvienė, 2 šalti patiekalai, 1 pagrindinis karštas patiekalas bei desertas. Beje, patiekalai „Šturmų švyturyje“ ant stalo keliauja bendrose lėkštėse, dalijimąsi maistu paverčiant jungiančia valgymo dalimi.

Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturio“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturio“ patiekalas

Meniu idėjos gimsta Česlovo Žemaičio širdyje ir galvoje. Pasak šefo, pati žuvis jam diktuoja derinius. O čia ruošiami garnyrai yra tarsi stebuklas, kuris stebina savo drąsa ir kūrybiškumu. Tereikia pasikliauti Žemaičio, vertinamo kaip geriausio lietuviškos žuvies žinovo, patirtimi ir nuojauta.

Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturio“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturio“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Vienintelis patiekalas, kuris visada yra meniu – žuvienė. Vis tik ir ji čia kaskart kitokia, nes žuvies sultinio skonį lemia pagauta žuvis ir sezoniškumas.

ŠEFAS. „Tikras gyvenimas. Tikri santykiai. Tikra meilė. Tikra žuvis. Tikras maistas“, – apie savo darbą ir filosofiją sako šefas Česlovas Žemaitis, kurio diena prasideda turguje arba ūkyje, iš kurio atkeliauja daržovės. Jis gali nesustodamas pasakoti apie savo miško gėrybių rinkėjus ir jų šeimas ar apie sunkų žvejų darbą, apie žuvį, kuriai kasdien kloja švarius ledo patalus, ar apie kvapus iš virtuvės, kurių nebijo atskleisti, nes tai – šviežumo, vandens ir vėjo, namų kvapai.

Restorano archyvo nuotr. /Česlovas Žemaitis
Restorano archyvo nuotr. /Česlovas Žemaitis

Pats Česlovas yra tikras žvejys, santūrus, tiesus, tarsi nužengęs iš senųjų filmų apie kuršius, užgrūdintus vėjų ir jūros stichijos. Restoranuose dirbančias moteris jis vadina marių laumėmis – vienos jų kursto ugnį Šturmų kaime, kitos palaiko Kuršmarių dvasią Vilniuje.

Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturys“
Restorano archyvo nuotr. /„Šturmų švyturys“

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius