Dabar populiaru
Publikuota: 2019 birželio 25d. 11:00

30 geriausių restoranų. 8 vieta: toje pačioje vietoje išsilaikęs, stabilią kokybę siūlantis „Dine“

Restorano „Dine“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. / Restorano „Dine“ patiekalas

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje. Pernai kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ vykdomi rinkimai įgavo daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Kasmet jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.

Nuo gegužės 30 dienos kasdien projekto tinklapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš ketveruis metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Donatas Šatkauskas
  • Vadovai Arminas Darasevičius ir Egidijus Lapinskas
  • Virtuvės tipas fine dining
  • Darbo laikas I-III 11:30-22:00, IV-VI 11:30-23:00
  • Adresas Gedimino pr. 35, Vilnius
  • Atidarymo metai 2014 m.
  • Vidutinė karšto patiekalo kaina 23 Eur (šalto – 11 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai nėra
  • Dienos pietūs yra (11:30-14:00)
  • Šunims nedraugiški
  • Mėgstamiausias prieskonis kmynai

2016 m. – 3 VIETA

2017 m. – 6 VIETA

2018 m. – 8 VIETA

VIDEO: #8 '30 best restaurants in Lithuania' 2019 - Dine

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Yra keli restoranai šių metų reitinge, kurie išsilaikė toje pačioje pozicijoje ir visi jie yra pirmajame dešimtuke. Vienas tokių, stabilia kokybe pasižymintis dviejų Lietuvos gastronomijos žvaigždžių, virtuvės šefo Egidijaus Lapinsko ir vieno geriausių vynų ekspertų Lietuvoje Armino Darasevičiaus, bendras restoranas „Dine“, kuris, kaip ir pernai, šiemet užima 8-ąją vietą.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“

KODĖL VERTA APLANKYTI? Restorano virtuvei jau antrus metus iš eilės vadovauja jaunos šefų kartos atstovas Donatas Šatkauskas. Jam puikiai pavyksta išlaikyti nekintančią meniu kokybę, dėl kurios žmonės čia sugrįžta, o kai kurie – netgi kasdien. Tačiau į „Dine“ gera grįžti ne tik dėl meniu, bet ir dėl profesionaliai prie jų priderintų vynų: „Teisingai prie patiekalo parinkus vyną gastronominis pojūtis nusikelia į kitą lygmenį ir, beje, tai nėra kažkoks labai brangus malonumas. Už 30-40 Eur galime pasiūlyti labai gerų vynų“, – pasakoja someljė ir restorano šeimininkas Arminas Darasevičius.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Donatas Šatkauskas ir vienas iš „Dine“ vadovų Arminas Darasevičius
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Donatas Šatkauskas ir vienas iš „Dine“ vadovų Arminas Darasevičius

Taip pat „Dine“ verta aplankyti dėl atmosferos: „Manau, kad geras restoranas turi kurti tam tikrą nuotaiką. Šis restoraas turi ramybės ir lėtumo pojūtį“, – pastebi A.Darasevičius.

Beje, dienos pietūs čia yra verti atskiros pastraipos – tai yra a la carte kokybė už dienos pietų kainą. Tad pasistenkite „užsimesti“ kiek daugiau laiko eidami pietauti „Dine“, nes skubėti mėgautis tikrai nesinorės.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“

MENIU TRUMPAI. Meniu yra nedidelis ir iki smulkmenų išieškotas, taigi ir jo atnaujinimas vyksta gana atsargiai – svečiai čia grįžta dėl savo favoritų, kuriuos išėmus kyla sambrūzdis. Čia rasite žuvies ir mėsos patiekalų, taip pat visada yra bent keli vegetariniai variantai – viskas yra gardinama sezoninėmis gėrybėmis ir jų neįprastais deriniais. Žinoma, kaip ir priklauso tokio lygio restoranui, virtuvė beveik viską – nuo padažų, sviestų iki šviežiai kepamos duonos – gamina vietoje. Čia pat rūkoma ir mėsa.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Aukščiausios rūšies aštunkojis su jaunomis bulvytėmis ir naminėmis antienos dešrelėmis – 24 Eur, jautienos šonkauliai – 21 Eur, 12 skirtingų rūšių mikrožolelių salotos su keptu jautienos liežuviu – 10 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas

ŠEFAS. Donatas ankstyvoje jaunystėje užsiiminėjo profesionaliu tenisu, tačiau supratęs, kad pirmąja pasaulio rakete netaps, nusprendė nebeiti šiuo keliu ir savo paties netikėtumui pasuko kulinarijos link. Žinoma, prie to labai prisidėjo ir jo tėtis, kuris yra gurmanas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Donatas Šatkauskas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Donatas Šatkauskas

Taigi pasirinkęs kulinarijos studijas svetur, D.Šatkauskas pabaigė Vakarų Londono universitetą ir įsidarbino prestižiniame „Oxo Tower“ restorane Anglijos sostinėje. Ten jis įgavo bazines žinias apie virtuvės darbo procesus ir taip prabėgo trys metai. Tuomet restorano vyr. šefas, pastebėjęs jauno virėjo perspektyvą, pasiūlė Donatui ieškotis daugiau iššūkių. Taip vaikinas atsidūrė virtuvės meistro ir įžymybės Simono Rogano tuo metu naujai atidaromame restorane „Fera at Claridge's“, kuris vos po pusės metų veiklos gavo „Michelin“ įvertinimą: „Ten supratau, kad iki to apie virtuvę nieko nežinojau,“ – šypsosi Donatas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“

Galiausiai įgavęs dar daugiau patirties ir pasitikėjimo savimi Donatas (dėl meilės) grįžo į Lietuvą. Po metų trukusių ieškojimų savo vietą jis galiausiai atrado „Dine“, kur labai greitai pakilo iki vyr. šefo pareigų. Beje, be maisto gaminimo džiaugsmo, jis dar užsiima ir ūkininkyste – puoselėja mikrožolelių ūkį, kurio derlių galima ragauti ir „Dine“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką