Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

5 greiti ir gaivūs citrininiai desertai karštai dienai

Citrinų šerbetas
123RF.com nuotr. / Citrininis šerbetas
Šaltinis: Projekto partnerio remiamas turinys
Turinio kontrolė – redakcijos rankose, projekto partneris tik inicijuoja ar palaiko temos viešinimą
1
A A

Europą svilinanti karščio banga pamažu juda link Lietuvos. Kaip gaivinsimės? Siūlome karštį pasitikti drąsiai gaiviais citrininiais ledais, šerbetais, kremais ir kitais desertais. Štai 5 greiti gaivinantys receptai – smaližiaukime ir mėgaukimės vasara!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Naminiai citrininiai ledai

Gaivūs ir suteikiantys energijos, kvepiantys kokosais nusėtais žydrais paplūdimiais.

123RF.com nuotr./Citrininiai ledai
123RF.com nuotr./Citrininiai ledai

Reikės:

  • 2 ½ stiklinės migdolų arba kokosų pieno,
  • ¾ plakamosios grietinėlės,
  • ½ stiklinės šviežiai spaustų citrinų sulčių,
  • 2 kiaušinių,
  • žiupsnelio druskos,
  • žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės,
  • 1 valg. š. sviesto,
  • 1 valg. š. daržovių glicerino,
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto,
  • ¼ arb. š. stevijos miltelių.

Gaminimas:

Į plaktuvą supilkite migdolų (arba kokosų) pieną, grietinėlę, citrinų sultis, sudėkite kiaušinius, druską, citrinos žievelę. Gerai išplakite.

Supilkite į puodą ir nuolat maišydami kaitinkite iki virimo. Tada greitai nukelkite puodą nuo ugnies ir sudėkite sviestą, gliceriną, vanilinį cukrų ir stevijos miltelius.

Paruoštą ledų masę atvėsinkite, sukrėskite į šaldymui skirtą dėžutę ir dėkite į šaldiklį kelioms valandoms.

Citrininis šerbetas

Gaivus kaip lietus, akimirksniu suteiksiantis nugeibusiam kūnui jėgų!

Reikės:

  • 1,5 stiklinės vandens,
  • ½ stiklinės „Sprite“,
  • 2 stiklinių cukraus,
  • 2 stiklinių šviežiai spaustų citrinų sulčių (reikės maždaug 8 citrinų),
  • 1–2 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės.

Gaminimas:

Citrinas gerai nuplaukite. Nupjaukite truputį apačios, kad citrina galėtų stabiliai stovėti. Tada nupjaukite 1/3 viršaus ir atsargiai išspauskite sultis, nepažeisdami kaušelių – jų reikės serviravimui.

Į nedidelį puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir citrinos žievelę. Gerai išmaišykite ir kaitinkite 3 minutes. Nuimkite nuo ugnies ir padėkite atvėsti.

Į atšalusį mišinį supilkite 2 stiklines citrinų sulčių ir ½ stiklinės „Sprite“. Išmaišykite ir supilkite į plokščią dubenį. Dėkite į šaldymo kamerą 2–4 valandoms. Kas pusvalandį indą išimkite ir stingstančius ledus išmaišykite šakute.

Sustingusius šaukštu kabinkite ir krėskite į citrinų kaušelius iki pat viršaus. Papuoškite mėtos lapeliais ir patiekite.

Citrininis suflė

Tobulas prie vakaro arbatos, kai nuo karščio nesinori nieko kito, tik lengvo deserto.

8 porcijoms reikės:

  • 8 didelių citrinų,
  • 3 kiaušinių,
  • ½ stiklinės cukraus,
  • 2 valg. š. miltų,
  • cukraus pudros.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

Nupjaukite citrinos galiuką, kad ji galėtų stabiliai stovėti. Tuomet nupjaukite trečdalį nuo viršaus. Kepurėlę atidėkite į šalį.

Atsargiai išskobkite citrinas, kad nepasižeistų žievelė ir kaušelis liktų nedeformuotas. Iš minkštimo išspauskite sultis.

Karščiui atspariame dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, ¼ stiklinės cukraus, ¼ stiklinės citrinų sulčių ir miltus. Intensyviai maišykite, kol masė taps puri ir pašviesės. Tada dubenį statykite virš puodo su verdančiu vandeniu ir plakite masę dar 8 minutes. Nuimkite puodą nuo ugnies ir plakite elektriniu plaktuvu dar 10 minučių, kol masė atvės.

Kitame dubenyje lėtai iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus su ¼ stiklinės cukraus.

Išplaktus baltymus sumaišykite su trynių mase ir sukrėskite į citrinų kaušelius iki pat viršaus.

Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 14 – 17 minučių, kol suflė gražiai pakils ir vos vos paruduos.

Iškepusią suflė apibarstykite cukraus pudra ir nedelsiant patiekite.

Citrininis kremas per 10 minučių

Pasigaminę iš anksto, galėsite jį laižyti ir mėgautis ragaudami blynus ar tingiai trupindami pusryčių skrebučius.

123RF.com nuotr./Citrininis kremas
123RF.com nuotr./Citrininis kremas

Reikės:

  • 3 kiaušinių,
  • 1 stiklinės cukraus,
  • žiupsnelio druskos,
  • ¾ stiklinės šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • 113 g sviesto,
  • 2 citrinų žievelių.

Gaminimas:

Citrinas gerai nuplaukite su soda ir nuplikykite verdančiu vandeniu.

2 citrinoms kuo smulkiau nutarkuokite žievelę.

Iš 4 citrinų išspauskite sultis (turi gautis maždaug ¾ stiklinės).

Puode išplakite kiaušinius su cukrumi, druska, supilkite citrinų sultis ir gerai išmaišykite. Sudėkite sviestą ir smulkiai sutarkuotą citrinos žievelę. Dėkite ant vidutinės kaitros viryklės ir nuolat maišydami kaitinkite, kol masė taps vientisa.

Leiskite kremui atvėsti ir dėkite į šaldytuvą. Skanaukite su blynais, vafliais, keksais, varške ar baltos duonos skrebučiais.

Greitas citrininis pyragas iš 5 ingredientų

Tobulas kavos kompanionas, kai po pietų staiga pristinga jėgų ir tyliai atsėlina snaudulys.

Tešlai reikės:

  • 230 g sviesto,
  • ½ stiklinės cukraus,
  • 2 stiklinių miltų.

Citrininiam kremui:

  • 1 ½ stiklinės cukraus
  • ¼ stiklinės miltų
  • 4 kiaušinių,
  • smulkiai sutarkuotos 2 citrinų žievelės,
  • 2/3–¾ stiklinės šviežiai spaustų citrinų sulčių.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir atšaldytą bei mažais gabaliukais sukapotą sviestą.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Dėkite tešlą ir tolygiai pirštais paskirstykite per visą skardos plotą.

Kepkite 20 min įkaitintoje iki 175 laipsnių orkaitėje. Kai viršus bus tolygiai gražiai pageltęs, pagrindas iškepęs.

Kremui sumaišykite cukrų, miltus, kiaušinius, citrinų žievelę bei sultis. Gerai išplakite.

Kremą sukrėskite ant apkepto pyrago pagrindo ir gražiai išlyginkite. Dėkite dar kepti 20–25 minutes. Iškepusį palikite atvėsti, paskui apibarstykite cukraus pudra ir patiekite.

Skanių ir gaivių jums vasaros akimirkų!

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką