-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 svarbiausios taisyklės, kaip tinkamai namuose laikyti vaisius

Ruduo – šviežių vaisių metas, kai norisi jų valgyti kiek įmanoma daugiau. Tačiau kartais parsinešti iš parduotuvės jie gana greitai ima gesti, tampa neišvaizdūs ir galiausiai atsiduria šiukšlių dėžėje. To priežastis dažnai būna mūsų neišmanymas ir vaisių laikymas visiškai jiems netinkamomis sąlygomis.
Vaisiai šaldytuve
Vaisiai šaldytuve / 123RF.com nuotr.

Štai 8 pagrindinės vaisių laikymo taisyklės, kad nusipirkti jie būtų sunaudoti, o ne išmesti.

  1. Vienas svarbiausių dalykų – nelaikyti vaisių ir daržovių kartu. Sunokę vaisiai išskiria etileno dujas, kurios paskatina šalia esančių daržovių nokimą ir jos gali imti greičiau gesti.
  2. Iš karto pašalinti apgedusius vaisius. Nusipirkus vaisius svarbu iš karto juos apžiūrėti, ar nėra gendančių. Ypač tai svarbu, jei įsigijote jų daugiau ir ketinate padėti į šaldytuvą ar dėžę. Pažeisti puvinio vaisiai labai greitai gali užkrėsti kitus ir sugesti. Be to, patartina išrūšiuoti ir pirmiausia suvalgyti labiausiai sunokusius vaisius.
  3. Nesunokusius vaisius derėtų laikyti kambario temperatūroje ir geriausia – popierinėje pakuotėje. Ypač tai tinka kalbant apie abrikosus, persikus, kriaušes, slyvas, persimonus, avokadus, kivius ir mango. Maišelyje ims kauptis iš nokstančių vaisių besiskiriantis etilenas ir jie sunoks dar greičiau. Norite dar paspartinti procesą? Į maišelį įdėkite obuolį. Na, o sunokusius ir ypač pernokusius vaisius geriausia laikyti šaldytuve.
  4. Šaldytuve vaisius reiktų laikyti ant apatinės lentynos arba specialiame stalčiuje vaisiams ir daržovėms. Išimtis yra vaisiai, kurių iš viso nepatartina laikyti šaldytuve. Tai sveiki arbūziniai, bananai, citrusiniai ir nesunokę vaisiai, taip pat obuoliai – juos geriau laikyti ant viršutinės šaldytuvo lentynos, atskirai nuo kitų vaisių.
  1. Vaisių negalima laikyti sugrūstų vienas ant kito šaldytuvo stalčiuje. Aplink juos turi laisvai cirkuliuoti oras, antraip suspausti vaisiai ims gesti.
  2. Prapjautus vaisius patartina suvalgyti kaip galima greičiau ir nelaikyti šaldytuve daugiau nei dvi dienas. Ypač tai pasakytina apie arbūzus, melionus ir moliūgus, taip pat persimonus. Kambario temperatūroje šių vaisių perpjautų laikyti negalima, nes ims greitai pūti, be to, juose ims veisti muselės.
  3. Jeigu nusipirktus vaisius ketinate laikyti šaldytuve, jų geriau neplaukite ir laikykite originalioje pakuotėje. Jeigu laikysite kambario temperatūroje – iš karto išpakuokite.
  4. Namuose ant stalo gerai matomoje vietoje visada turėkite indą su vaisiais. Taip namiškiai nepamirš naudingų vitaminais užkandžių, o interjeras bus malonus akiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius