Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Alaus derinimas su užkandžiais: koks maistas tinka prie šviesaus, tamsaus ir kvietinio?

Joks kitas gėrimas negali konkuruoti su alumi savo stilių, skonių ir aromatų įvairove. Turime išskirtinę prabangą galėdami rinktis: lageras, elis, porteris, stoutas, IPA, kvietinis ir vaisinis alus, norėdami surašyti visas įmanomas rūšis, gautume ypač ilgą sąrašą.
Alaus ir užkandžių derinys
Alaus ir užkandžių derinys / „Vilkmergės nealkoholinis“ nuotr.

Tokia įvairovė suteikia daug laisvės ir vietos fantazijai kuriant išskirtinius maisto ir alaus derinius. Dažniausiai, kalbant apie maisto ir gėrimų derinimą, pirmiausia į galvą ateina deriniai su vynu, tačiau nepraleiskite pro akis ir savo skonio receptorius to, kokie ypatingi deriniai gali gimti maistą ragaujant su tinkamai prie jo parinktu alumi.

Su „Vilkmergės nealkoholinio“ alaus meistrais kalbėjome apie plačiai paplitusias ir kiek mažiau žinomas alaus ir maisto derinimo taisykles ir rekomendacijas.

Pirma ir viena svarbiausių taisyklių yra ta, kad reikia atsižvelgti į tai, ką jūs gaminate ar užsisakėte. Alų derinimui reikia rinktis priklausomai nuo maisto riebumo, aštrumo, rūgštumo ir pasistengti išsirinkti tokį, kurio skonis nebus užgožtas maisto ir atvirkščiai.

„Vilkmergės nealkoholinio“ alaus ekspertai teigia, kad svarbu atsižvelgti ir į tai, kaip pasirinktas alus papildo ir atskleidžia jūsų valgomo patiekalo skonines savybes. Pavyzdžiui, kvietinis, ypač belgiško stiliaus Witbier, alus kvepia citrusais, todėl jis puikiai derės prie patiekalų, valgomų su citrina – žuvimi, jūros gėrybėmis, lengvomis salotomis.

„Vilkmergės nealkoholinis“ nuotr./„Vilkmergės nealkoholinis“ alus
„Vilkmergės nealkoholinis“ nuotr./„Vilkmergės nealkoholinis“ alus

Svarbu prisiminti ir kontrastus, bandyti juos išryškinti. Nebijokite kurti kompleksiškus derinius, nes skoniai, kurie atrodo nesuderinami, gali sukurti netikėtai puikią kombinaciją. Pavyzdžiui, vyšniomis praturtinto alaus rūgštelė puikiai papildo švelniai saldžią panakotą ar šokoladinį desertą. Juodaisiais serbentais praturtintas alus taps puikiu varškės desertų kompanionu.

„Vilkmergės nealkoholinio“ alaus ekspertai pataria, norint kiek palengvinti maisto ir alaus derinimo užduotį, galima vadovautis keliomis kiek paprastesnėmis taisyklėmis.

Viena tokių – šviesusis elis arba lagerio stiliaus arba lengvai apyniuotas alus tinka su lengvesniu maistu, tamsus, sunkaus kūno alus – su intensyvesnio skonio patiekalais.

Neprašausite šviesų alų patiekdami su vištiena, neilgai brandintu sūriu, salotomis, o tamsus, intensyvesnis alus gerai derės su jautiena, grybais, bulvių patiekalais.

„Vilkmergės nealkoholinis“ nuotr./Užkandis
„Vilkmergės nealkoholinis“ nuotr./Užkandis

Sidras, kurio pagrindinis ingredientas dažniausiai yra obuoliai, neabejotinai sudarys puikų derinį su obuolių desertais arba keptais obuoliais, cinamonu pagardintais patiekalais.

Galima vadovautis taisyklėmis, bet reikia nepamiršti ir apie smalsumą bei eksperimentus, nes visos taisyklės buvo sukurtos bandant, ragaujant ir kartojant bandymus.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius