Dabar populiaru
Publikuota: 2017 rugpjūčio 17d. 11:20

Kad neužkluptų nuobodulys virtuvėje – daugiau skonio jūsų patiekalams

Salotos
123RF.com nuotr. / Salotos

Kas jūsų gyvenimui suteikia skonio? Ir kuo jį gardinate, kai jis tampa prėskas, tarsi beskonis, nuobodus, rutiniškas? Kas dieną tos pačios salotos, tie patys ryžiai... Paradoksalu, tačiau tos pačios salotos gali būti kasdien vis kitokio skonio, jei tik jas gardinsite skirtingais prieskoniais ir kitokiu aliejumi! Tereikia plačiau atverti savo virtuvės duris ir šalia vienišo ir nuobodžiaujančio alyvuogių aliejaus buteliuko pastatyti kelis neišbandytus!

  • Graikinių riešutų aliejus

15min nuotr./Graikinių riešutų aliejus
15min nuotr./Graikinių riešutų aliejus

Graikinius riešutus, ko gero, mėgsta daugelis, tad jeigu nesate bandę kitokio skonio aliejų, pradėti galite būtent nuo šio. Savo puikiu skoniu jis primins graikinius riešutus, o jo sudėtis nustebins gausybe naudingų medžiagų: čia gausu Omega – 6 ir Omega – 9 riebalų rūgščių, vitaminų A, E, C, B, taip pat cinko, magnio, fosforo, kobalto.

Aliejus, kaip ir patys riešutai, turi labai daug nesočiųjų riebalų rūgščių, todėl tinka dietinei mitybai.

Šaltojo spaudimo nerafinuotu graikinių riešutų aliejumi galite gardinti salotas, sriubas ir padažus, košes, saldžiuosius patiekalus, taip pat kepinius bei desertus.

Šis aliejus tinkamas ne tik maistui – tai plačiai naudojama grožio procedūroms kosmetinė priemonė. Graikinių riešutų aliejus greitai susigeria, tad gali būti naudojamas masažui, plaukų kaukėms, sausai alkūnių ir pėdų odai drėkinti.

Išmėginkite: Keksiukai su abrikosais ir graikinių riešutų aliejumi

  • Linų sėmenų aliejus

15min nuotr./Linų sėmenų aliejus
15min nuotr./Linų sėmenų aliejus

Sakote, tai nacionalinis lietuvių produktas? Netiesa! Šis aliejus jau buvo naudojamas Senovės Kinijoje, Graikijoje ir Egipte. Nenuostabu, kad atradome ir mes, kadangi Lietuvos klimatas labai tiko augti žydraakiams linams, o jų sėklose slypėjo tikri lobiai. Ir jeigu graikai linų sėmenų aliejumi impregnavo medieną, tai lietuviai dažė bulves ir gardino raugintus kopūstus. Šio aliejaus negalima kaitinti, tačiau drąsiai juo gardinkite daržovių salotas, troškinius, padažus, bulvių patiekalus, silkę, varškę.

Linų sėmenų aliejus gali pasigirti gausybe omega 3 riebalų rūgščių – jų yra net daugiau nei žuvų taukuose, vitaminais A ir E. Šis aliejus besidominčių aliejais kartais naudojamas spuogams, randeliams bei pigmentinės dėmėms mažinti, plaukams stiprinti, taip pat gali būti naudojamas veido masažams, esant nuvargusiai odai.

  • Sezamų aliejus

15min.lt/Sezamų aliejus
15min.lt/Sezamų aliejus

Nemirtingumo simbolis, grožio ir jaunystės saugotojas – štai kaip anksčiau buvo liaupsinamas seniausias pasaulyje – sezamų aliejus. Sodrų riešutų skonį turintis aliejus turi gausybę naudingų medžiagų – vitaminų A, B ir E, magnio, cinko, vario, kalcio, geležies, Omega – 3 rūgščių.

Sezamų aliejus labiausiai paplitęs Azijos virtuvėje, ypač mėgstamas Indijoje, be jo neįsivaizduojami kinų ir korėjiečių patiekalai. Gardinkite juo salotas, desertus, marinuokite ir gaminkite azijietiškus patiekalus.

Dėl savo ypatingos sudėties jis gali būti naudojamas ne tik maistui, jau senovėje jį naudojo grožio procedūroms. Su šiuo aliejumi gali būti daromi anticeliulitiniai masažai, drėkinamosios ir valomosios odos procedūros. Kadangi yra lengvos tekstūros, lengvai įsigeria, nepalieka riebumo pojūčio, ypač mėgstamas ajurvedinėje medicinoje, kur naudojamas kasdieniams masažams. Grožio specialistų rekomenduojamas plaukų bei sausos bei pleiskanotos galvos odos priežiūrai.

  • Moliūgų aliejus

15min.lt/Moliūgų sėklų aliejus
15min.lt/Moliūgų sėklų aliejus

Rudenį mus džiuginanti ryškiaspalvė daržovė mums dovanoja ne tik gardžius pyragus ir troškinius, bet ir unikalų aliejų. Moliūgų sėklos yra tikras sveikatos šaltinis, pranokstantis net minkštosios moliūgo dalies naudą. Tai itin vertingas maisto produktas, kurio išskirtinis skonis puikiai dera su troškiniais, salotomis, mėsos ar žuvies patiekalais, juo galima gardinti padažus, marinatus, sriubas ir net ledus bei desertus. Ypatingai moliūgų sėklų aliejus mėgstamas Austrijoje, kur laikomas tikru delikatesu. Maišant su medumi ir alyvuogių aliejumi, gaminamas gardus salotų užpilas.

Moliūgų aliejuje gausu vitaminų C, E, B, A, Omega-3, omega-6 ir dar 13 riebalų rūgščių. Taip pat sėklose gausu cinko, fosforo ir seleno, tad šis aliejus gali būti naudojamas kosmetikoje kaip odos priežiūros priemonė. Nenuostabu, kad viduramžiais šis tamsiai žalios spalvos aliejus buvo vadinamas juoduoju auksu.

Išmėginkite: Petražolių ir moliūgų sėklų aliejaus pesto

  • Rapsų aliejus

15min.lt/Rapsų aliejus
15min.lt/Rapsų aliejus

Nerafinuotas rapsų aliejus dėl savo turtingos sudėties vadinamas šiaurietiškuoju alyvuogių aliejumi. Jame gausu vitamino E, Omega – 3 ir Omega – 6 riebalų rūgščių. Mitybos specialistai pripažįsta, kad rapsų aliejus turi geriausią procentinę riebalų rūgščių sudėtį. Švelnaus skonio ir aromato aliejus tinkamas salotų, konditerijos gaminių, šaltų užkandžių gardinimui, taip pat konservavimui, marinatų gamyboje.

Kadangi turi daug antioksidantu vadinamo vitamino E, rapsų aliejus taip pat gali būti naudojamas kosmetologiniais tikslais odos priežiūrai – maitinant ir drėkinant odą, mažinant raukšles, lyginant randelius, stiprinant plaukus bei nagus.

Išmėginkite: Salotos su lašiša

  • Kanapių aliejus

15min nuotr./Kanapių sėklų aliejus
15min nuotr./Kanapių sėklų aliejus

Pagaliau iškovojo savo vietą po saule ir vienas maistingiausių – kanapių sėklų aliejus. Jame ištisi naudingų mūsų organizmui medžiagų lobiai: Omega-3 ir Omega-6 riebiosios rūgštys, vitaminai A, B1, B2, B3, B6, C, D, ir E, kalcis, magnis, kalis, geležis, cinkas.

Virtuvėje kanapių aliejų naudojamas gaminant salotas, makaronus, daržoves, sriubas, padažus, žaliuosius kokteilius. Dėl sudėtyje esančių omega riebalų rūgščių bei aminorūgščių tai nepamainomas produktas vegetarams.

Su šiuo aliejumi gali būti daromas viso kūno masažas, jis kartais naudojamas norint išvengti strijų nėštumo metu.

Dabar puiki proga išbandyti įvairių aliejų, nes „Obelių aliejus“ pristato naują nišinių aliejų liniją, kurios kokybę įvertins ir jau pažįstantys šiuos skonius gurmanai, ir mėgstantys eksperimentuoti virtuvėje naujokai.

Gamintojo nuotr./Obelių naujų skonių aliejai
Gamintojo nuotr./Obelių naujų skonių aliejai

Vertėtų žinoti, kad šie aliejai netiks kepimui, kadangi yra šaltai spausti bei nerafinuoti, tačiau jie suteiks naują, malonų skonį daugeliui jau pagamintų patiekalų bei papildys organizmą naudingomis medžiagomis. Nerafinuoti aliejai yra spaudžiami tik mechaninėmis priemonėmis, nenaudojant jokių tirpiklių, todėl jie gali turėti drumzlių, specifinę spalvą, skonį bei kvapą, bet jie yra išsaugoję visas naudingąsias savybes.

Remiamas turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Mano namas

Gaminkite protingai

Sveikata

Gyvenimas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką