-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Apetito nesužadins: 5 žymūs meno projektai, kuriems panaudota... mėsa

Peržvelgus storesnį dailės istoriją pristatantį reprodukcijų albumą, darbų, kuriuose nutapyti medžioklės trofėjai, skerdiena, mėsos valgiai, išvysite ne vieną. Tačiau šiuolaikiniai menininkai mėsą ne tik tapo ar fotografuoja, bet ir panaudoja ją (kartais net realią) meno objektams ar performansams kurti. Kad apetito jie nežadina, akivaizdu, tačiau nustebinti, sužavėti ar papiktinti tikrai sugeba.
Marcus Haas darbas „If Walls Could Talk“ Berlyne
Marcuso Haaso darbas „If Walls Could Talk“ Berlyne / Vida Press nuotr.

„Mėsos krėslas“, autorius Armando Testa

Italas Armando Testa (1917–1992) buvo tapytojas ir dizaineris, savo gimtajame Turine įkūręs grafinio dizaino studiją, tapusią viena didžiausių šalyje ir išlikusią iki dabar. Vienas iš žinomiausių Testa kūrinių – plonyčiais itališko kumpio prosciutto gabalėliais „aprengtas“ elegantiškas krėslas. Šis kūrinys stebina, glumina, verčia spėlioti, kokia jo idėja, pagaliau, kas, menininko įsivaizdavimu, turėtų ant jo patogiai įsitaisyti...

Armando Testa - Meat Seat // #armandotesta #artsxdesign

A post shared by AXD (@artsxdesign) on

2. „Mėsos namas“, sukūrė skaitmeninio meno agentūra „Kerri“

Namelį iš meduolių esame matę ir gal net statę, tačiau pastatas iš mėsos šventėmis tikrai nedvelkia. Jau greičiau siaubo pasakomis, kuriose yra slaptų kambarių ir kitokių paslapčių. Siurrealizmu dvelkiančiame kūrinyje galima pamatyti ne vieną mėsos gaminį – nuo kumpio gabalėlių iki įvairiausio dydžio kukulių.

Meat House by @preemiememe #artsxdesign

A post shared by AXD (@artsxdesign) on

3. „Jei sienos galėtų kalbėti“, autorius Marcusas Haasas

Šį meno kūrinį ant vieno iš pastatų sienų galėjo išvysti Berlyno gyventojai, o jame užkoduota politinė žinia. Šis menininko Marcuso Haaso darbas laimėjo konkursą, skirtą darbams, kurių tema būtų Berlyno siena. Ant kūrinio dalimi tapusio milžiniško plieninio peilio išgraviruota „Berlynas 1961–1989“, o pjaunama mėsa simbolizuoja kelis dešimtmečius trukusį miesto padalijimą į Rytų ir Vakarų Berlyną. Berlyno siena griuvo 1989-aisiais, tačiau žvelgiant į šį kūrinį kai kuriems gali kilti paprastas klausimas, ar taip „perpjautas“ miestas gali visiškai lengvai suaugti į „vientisą mėsos gabalą“.

Vida Press nuotr./Marcuso Haaso darbas „If Walls Could Talk“ Berlyne
Vida Press nuotr./Marcuso Haaso darbas „If Walls Could Talk“ Berlyne

4. „Mano Niujorkas“, autorius Zhang Huanas

Šio kinų kilmės menininko Zhang Huano kūrinio neišvysite meno galerijose. Vilkėdamas savo paties sukurtą gigantišką kostiumą iš mėsos 2002-aisiais jis atliko performansą, bėgdamas Niujorko gatvėmis. Savo kūriniu Zhang Huanas kėlė ne vieną klausimą, o kuris jų aktualiausias, beliko spręsti žiūrovams: ką reiškia būti imigrantu, kuo žmogus skiriasi nuo gyvūno, kodėl JAV tokia svarbi kūno rengyba (bodybuilding) ir daugelis kitų.

Zhang Huan // #zhanghuan #artsxdesign

A post shared by AXD (@artsxdesign) on

5. „Mėsos suknelė“, autorius Markas Rydenas

Menininkas Markas Rydenas, vadinamas „popsiurrealizmo krikštatėviu“, savo darbuose mėsą naudoja dažnai. Kodėl? Anot jo, šiuolaikinėje kultūroje egzistuoja milžiniška praraja tarp mėsos, kurią mes valgome, ir tos, kurioje „gyvename“. „Visi mes dėvime savo kūnus, kurie yra lyg apdarai iš mėsos“, – yra sakęs šis menininkais. „Mėsos suknelė“ – tai liaunutės merginos rimta veido išraiška skulptūra, kuri aprengta iš blyškiomis spalvomis nuspalvintų butaforinių dešrų, kepsnių, šonkaulių ir kitų skerdienos dalių „pasiūta“ suknele.

#CamaraDeLasMaravillas @cacmalaga Repost @emvbowen (thanks!) #woodmeatdress

A post shared by Mark Ryden (@markryden) on

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius