Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 6d. 21:15

Atsinaujinusi legenda vilios gurmanus: naujasis „Stiklių“ šefas pristatė degustacinį meniu

Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas
Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. / Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas

Prieš porą savaičių su naujuoju virtuvės šefu Gerdvilu Žaliu žiniasklaidos atstovus supažindinę „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ savininkai, ketvirtadienį, gruodžio 6-ąją pristatė ir pirmąjį šio virtuvės meistro paruoštą degustacinį meniu. Išskirtiniais patiekalais legendinio viešbučio restoranuose nuo šiol galės mėgautis visi svečiai. Tiesa, žadama, jog meniu kaita bus gana dažna, tad įvertinti debiuto verta suskubti dar gruodį.

Pasak Švedijoje ir Prancūzijoje į kulinarijos meną besigilinusio G.Žalio, naujasis degustacinis restorano meniu atspindi jo asmeninę lietuviškos gastronomijos interpretaciją. Ją restoranų šefas įvardija kaip tyrąją gastronomiją arba „Cuisine Pur“ – lietuvių kilmės šefo patiekalai, sukurti iš Lietuvoje prieinamų ingredientų, vadovaujantis aukščiausio lygio gastronomine technika ir žiniomis.

Stiprus asmeninis indėlis

Tai, ką šefas sukuria virtuvėje, yra jo viso gyvenimo atspindys ir jo gyvenimo filosofija. Todėl kurdamas lietuviškos gastronomijos meniu, pirmiausiai remiuosi savo asmenine patirtimi. Didžiąją gyvenimo dalį praleidau svetur – Stokholme, Londone, Paryžiuje, o kaip profesionalas subrendau Prancūzijoje. Į lietuvišką virtuvę žvelgiu per šią prizmę – pritaikau tarptautinio lygio techniką ir per atstumą suformuotą gebėjimą įžvalgiau vertinti lietuvišką identitetą. Naujasis restorano meniu yra mano asmeninė, konceptuali lietuviškos gastronomijos studija“, – savo požiūrį dėstė G.Žalys.

Jo manymu, kalbėdami apie lietuvišką gastronomiją, turime atsižvelgti į tai, kad šalies gastronomiją kuria ne vienas šefas – lygiai kaip ir šalies literatūrą formuoja ne vienas autorius. Kiekvieno šefo interpretacija atverčia vis kitą gastronomijos puslapį, o jų visuma ir sudaro šalies gastronominį identitetą.

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Romualdas Zacharevičius ir Gerdvilas Žalys
Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Romualdas Zacharevičius ir Gerdvilas Žalys

„Gyvename laikotarpiu, kai pradedame ieškoti unikalių savo kultūros ir gastronomijos mozaikos detalių. Tuo pačiu atsiranda vis daugiau profesionalų, kurie pateikia savą lietuviškos gastronomijos viziją. Man, kaip seniausio Lietuvoje gastronomijos centro bendrasavininkiui, yra labai svarbu, kad mūsų restorane Gerdvilas Žalys daro didžiulį indėlį į tolesnį šalies virtuvės formavimą. Šiuo metu Gerdvilas yra vienintelis šefas Lietuvoje, kuris turi tokio masto darbo patirtį „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose. Tikiu, kad tai yra tik didžiulio bendro darbo pradžia“, – nauju etapu džiaugėsi „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ bendraturtis Romas Zakarevičius.

Žaidimas užuominomis ir interpretacijomis

G.Žalys akcentuoja, kad jo kuriamame lietuviškame meniu nerasime įprastų lietuviškų stereotipų. Tuo pačiu jo sukurti patiekalai nepretenduoja nei į prancūzų, nei į švedų, nei į italų virtuvę.

Lietuviškų ingredientų užuominos mano patiekaluose subtilios ir išlaikytos – jas nebūtinai pastebėsi iš pirmo žvilgsnio.

„Degustuojant šį meniu, svečius kviečiu būti kūrybiškais. Lietuviškų ingredientų užuominos mano patiekaluose subtilios ir išlaikytos – jas nebūtinai pastebėsi iš pirmo žvilgsnio. Svečią kviečiu žvelgti giliau, interpretuoti ir mėgautis – be kūrybos nėra laisvės nei virtuvėje, nei lėkštėje, nei skonio intepretacijoje“, – sako virtuvės šefas.

Pavyzdžiui, vieno iš meniu patiekalo – „Foie Gras au Torchon“ su avietėmis ir Brioche skrebučiais – kepenėlės yra marinuotos obuolių vyne.

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas
Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas

Vienos lietuviškiausių žuvų – oto – patiekalas „confit“ yra patiekiamas su bulvių risotto. Tuo tarpu karšto užkandžio – tigrinių krevečių su moliūgų piure, ryžių traškučiais ir aštriu Bisque-omarų padažu – istorija prasidėjo nuo šefo paieškų, kaip patiekti moliūgą. Tigrinės krevetės šiame patiekale atsirado kaip „kitatautis“, visiems gerai pažįstamas ingredientas.

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas
Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas

Galiausiai, šaltas užkandis ruošiamas iš Lietuvoje delikateso statusą seniai įgijusio ungurio.

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas
Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas

Vadivaujasi 5-iais pagrindiniais principais

Apibendrindamas septynių patiekalų degustacinį meniu, „Stiklių“ restoranų „dirigentas“ G.Žalys tvirtino, kad virtuvėje svarbiausias ne šefas, o ingredientas. Tai yra pirmasis iš penkių pagrindinių jo paties gastronominių principų – ingredientas yra svarbiausias elementas, kurio unikalus skonis bei kvapas turi būti ne užgožtas, o, priešingai, išlaisvintas. Tuo tarpu lėkštėje pagrindinis elementas yra padažas, sujungiantis visus ingredientus į vientisą patiekalą. Be to, lėkštėje viskas turi būti valgoma ir turėti skonį, net jei tai yra dekoracija.

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas
Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas

Sezoniškumas yra savaime suprantamas dalykas ir niekada negali būti traktuojamas kaip pagrindinis elementas. Galiausiai, šefo technika turi būti parodyta visose lėkštėse, bet ji negali užgožti nei patiekalo, nei ingrediento skonio ar struktūros.

Kiekvienas naujojo meniu patiekalas sukurtas remiantis šiais penkiais principais, kurie sudaro G.Žalio propaguojamos tyrosios gastronomijos pagrindus.

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas
Jurgos Mižutavičiūtės nuotr. /Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas

Pasimėgauti naujuoju degustaciniu „Stiklių“ restorano meniu gali kiekvienas smalsus gurmanas, pasiruošęs už 7 patiekalų rinkinį sumokėti 75 Eur (gėrimai į šią sumą neįskaičiuoti). Panašu, jog legendinės vietos aurą iki šiol išsaugoję „Stikliai“ rimtai pretenduoja tapti ir nauja „karšta“ smalsuolius viliosiančia gastronomine kryptimi. Neabejotinai taiklu, jog didysis restorano atsinaujinimas realizuotas kaip tik prieš artėjančias didžiąsias metų šventes.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min tema Aktualu

Naujo kalėjimo prie Šiaulių kol kas nebus: administracijos pastatas kyla, bet pritrūko kalinių

24sek

Nesaldus pergalės jausmas: ko trūko Šarui ir „Ryto“ problemų kratinys

Aktualu

Liutauras Degėsys: Iš „Mitinge nepasakytos kalbos“

Buvau geras Gyvenimas

„Vaikų linijoje“ savanoriaujanti Salomėja: sunkiausia susilaikyti nuo patarimų

Vardai

„Mis Pasaulis“ konkursą pirmą kartą laimėjo Meksika: tarp lyderių – ir baltarusė

Pasaulis kišenėje

Kaip atrodo pats brangiausias viešbučio numeris JAV

Interviu 24sek

25 taškus Kaune įmetęs „Ryto“ puolėjas: „Prieš tai krepšinis manęs nedžiugino“

Patikrinta 15min Verslas

Tiesa ar melas? A.Zuokas: šilumos kaina Vilniuje padidėjo 20 proc. pasibaigus nuomos sutarčiai

Aktualu

V.Šapoka: bandoma pažadinti K.Marxo šmėklą

Aktualu

Kėdainių rajono gyventojai skambina pavojaus varpais: kaimuose – tušti šuliniai

Gyvenimas

9 psichologiniai klausimai, kurie jums padės „perskaityti“ kitą žmogų

Aktualu

Prie mokytojų streiko jungiasi dar 27 ugdymo įstaigos

Aktualu

Koliupės kaimo gyventojus šiurpina bebrai: bijo, kad išnaikins visus medžius

Aktualu

Orai.lt: žiema vis labiau įsidrąsins

Maistas

Vakarienei – kruopų patiekalai: 10 receptų, tinkamų advento laikotarpiui

Gazas

Kaip keičiasi padangų slėgis šąlant orui: netinkamai pripūstos gali tapti itin pavojingos

Vardai

Jolitos Vaitkutės namuose sutvisko eglutė... iš 24 kg silkių: vėliau jų neišmetė – skyrė kilniam tikslui

Verslas

Vokietijoje dėl geležinkelininkų streiko sutriko traukinių eismas

Verslas

2 tūkstančių eurų alga Vilniaus įmonėje – dar ne viskas: pirtis, robotas ir hobiai

Naujienos

Gazas

Kurios automobilio rankenėlės vadinamos „O, Dieve!“ ir kam jos skirtos

Gyvenimas

Jokių specifinių simptomų neturinti liga gali ir pražudyti

Kultūra

A.Kemežys – ne pirmas menininkas, kuriam Nacionalinė premija skiriama po mirties

Aktualu

Netikėtas rinkimų komitetas: į Klaipėdos tarybą veržiasi pramogų pasaulio veikėjai

Gyvenimas

Smurto aplinkoje užaugusi Justina: žinau, ką reiškia, kai nesulauki pagalbos

Vardai

Vilniaus publiką užbūrė kalėdinis pasimatymas su netikėtu duetu – Erica Jennings ir Petru Geniušu

Sportas

Atletų reakcija į povandenines bombas sporte: „Faktas, kad mums neramu“

N-18 Aktualu

Anglijoje nužudytos lietuvės motina papasakojo apie problemas su dukra ir paskutinį bučinį

Aktualu

Šeštadienį dėl protestų neveiks Eiffelio bokštas, parduotuvės, muziejai

Aktualu

Dominikos Respublikoje per sprogimą plastiko gamykloje žuvo 4, sužeisti 66 žmonės

Aktualu

Virš Ukrainos praskrido JAV lėktuvas su stebėtojais, atskleidė Pentagonas

Vardai

Prabangi, gurmaniška vakarienė suviliojo garsius vilniečius

Aktualu

Rusijos URM vėl užsipuolė ministrą L.Linkevičių ir Lietuvą

Sportas

Aurelijus Skarbalius – apie LFF bėdas ir atleidimą iš Vilniaus „Žalgirio“

Kultūra

Imantas Selenis po pasipiktinimo bangos Vilniaus vaizdus įvyniojo į gražesnį popieriuką

Aktualu

Latvija atmetė JT migracijos paktą

Aktualu

R.Paksas susitikimo su V.Putinu įrodymų nepateikė, tačiau tikino, kad su Rusija reikia kalbėtis

Vardai

Į Tenerifę emigravęs Andrius Butkus šokius iškeitė į darbą batų parduotuvėje

Gyvenimas

Moteriai su persodinta mirusios donorės gimda gimė kūdikis

Aktualu

V.Bakas mokytojų užtarėjui A.Kubiliui: „Į basus policininkus jums buvo nusispjauti“

Vardai

Ypatingos

07:15
07:03

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką