Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Atskleidė 2 svarbius momentus renkantis šviežią mėsą

Moteris ruošia viščiuką kepimui
Vida Press nuotr. / Moteris ruošia viščiuką kepimui
Šaltinis: 15min
0
A A

Specialistai pastebi, nors ir pamažu, bet lietuvių mitybos įpročiai keičiasi – pavyzdžiui, vis dažniau renkamės liesą mėsą. Kaip teigiama pranešime spaudai, paukštininkystės produktų vartojimas auga jau kelerius metus – šiemet ekspertai prognozuoja maždaug 5 proc. vartojimo augimą.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Pasak mitybos specialisto Artūro Sujetos, augantis liesos, organizmo lengviau įsisavinamos mėsos vartojimo tempas liudija apie šalies gyventojų gyvenimo būdo pokyčius – jie vis atidžiau renkasi maisto produktus, didelį dėmesį skirdami kokybei bei gamintojams.

Pastebima, kad, nepaisant didelės pasirinkimo įvairovės prekybos centruose, tautiečiai labiau linkę rinktis vietinę produkciją.

„Tyrimai ir praktika rodo, kad žmogus geriausiai jaučiasi vartodamas produktus, užaugintus toje geografinėje zonoje, kurioje gyvena, – sako Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas habil. dr. Vytautas Tėvelis. – Vietinės produkcijos vartojimas pagrįstas ne tik emocijomis – žmonėms svarbu žinoti, kad, pavyzdžiui, mėsai auginami gyvuliai ir paukščiai šeriami šalyje užaugintomis žaliavomis.“ Pasak asociacijos prezidento, vartotojai linkę rinktis vietos gaminius dar ir dėl to, kad jie į parduotuvių lentynas patenka greičiau, vadinasi, šviežesni, o visą produkto auginimo, gamybos bei tiekimo grandinę prižiūri vietos atsakingos tarnybos.

Mitybos specialistas neskatina ignoruoti importuotos produkcijos, tačiau pataria visada žvilgtelėti į jos pagaminimo datą.

Komentuodamas ilgo kelio nuo gamintojo iki vartotojo lėkštės įtaką produktų skoniui, mitybos specialistas A.Sujeta pastebi, jog iš svetur atvežtos vištienos ar kitos šviežios mėsos skonis, ją pagaminus, tikrai gali skirtis nuo vietinės. „Kuo daugiau priedų ir galiojimo laiką prailginančių medžiagų, tuo dažniau galima tikėtis prastesnio skonio. Lietuviška produkcija lenkia daugelį importuojamų mėsos produktų vien dėl savo šviežumo, kuris yra būtinas, norint pagaminti skanų patiekalą“, – sako A.Sujeta. Mitybos specialistas neskatina ignoruoti importuotos produkcijos, tačiau pataria visada žvilgtelėti į jos pagaminimo datą.

Organizatorių nuotr./Mitybos specialistas Artūras Sujeta
Organizatorių nuotr./Mitybos specialistas Artūras Sujeta

Kitas svarbus dalykas, į kurį A.Sujeta atkreipia dėmesį – vieta, kurioje perkama mėsa. Žmonės dažnai galvoja, kad patikimiau paukštieną ar kitą mėsą pirkti turguje, tačiau, pažymi mitybos specialistas, remiantis oficialiais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimais, turguose pernelyg dažnai randama vartoti netinkamos mėsos. Taip dažniausiai nutinka dėl galimai prastesnių produkcijos laikymo sąlygų, už kurias atsako ne gamintojas, o pardavėjas. Todėl mitybos specialistas besirenkantiems mėsą pataria įsitikinti, ar gaminio pakuotė nepažeista, ar pagaminimo data artima pirkimo datai ir ar mėsa nėra pakeitusi įprastos spalvos arba kvapo.

Ekspertų teigimu, tiek perkant vietinę, tiek importuotą mėsą, derėtų įsitikinti jos šviežumu, atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas. Tai ypač svarbu vasarą – kad nuo parduotuvės iki namų mėsa atkeliautų kaip įmanoma greičiau.

Pasak ekspertų, atsižvelgiant į tendencijas, numatoma, jog paukštienos vartojimas Lietuvoje kasmet augs bent 2–3 proc., o apie 2030 m. ši mėsa turėtų užimti pirmą vietą pagal gamybą ir vartojimą. Tam įtakos turi ne viena priežastis: gamybos augimą skatina palankios rinkos sąlygos, ES parama ūkių plėtrai, besikeičiantis žmonių darbo ir gyvenimo pobūdis, palankios paukštienos kainos.

Nemažos įtakos turi ir auganti paklausa – mitybos specialistai lietuviams, dėl itin didelio širdies ligų protrūkio, rekomenduoja valgyti mažiau riebaus maisto, į racioną įtraukti kuo daugiau daržovių, vaisių, liesos mėsos. Tarp rekomenduotinos mėsos – paukštiena, triušiena, elniena. Paukštiena – ne tik lengvai virškinama, bet ir greitai įsisavinama mėsa, kurią A.Sujeta rekomenduoja dažniau vartoti, jei sumažėjo fizinis krūvis arba jei dirbama daugiau protinio darbo.

Jūsų dėmesiui – kelių patiekalų iš paukštienos receptai:

Receptai
Receptas: Kepti obuoliai su vištiena ir kariu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 13
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt.
Vištiena: 200.00 g (malta (smulkinta),kepta, virta)
Razinos: 4.00 arbat. š.
Kedrinės pinijos: 4.00 arbat. š.
Karis: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (salotiniai)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Obuolius nuplaukite, nupjaukite jų viršūnėles ir išvalykite sėklalizdžius.
  2. Sumaišykite likusius ingredientus: vištieną, razinas, kedrines pinijas, karį, trintą česnaką, smulkintą svogūną  ir sudėkite į obuolius. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  3. Obuolius galite apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 20 minučių. Nuėmę folija obuolius kepkite dar penkias minutes.
Receptai
Receptas: Vištienos Satay
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Prieskoniai: 1.00 vnt. (1 pak. Santa Maria Satay prieskonių mišinio)
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g (supjaustyta kubeliais)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Ryžiai: 1.00 sauja (garnyrai)
Riešutų padažas:(patiekimui) 1.00 žiupsnelis
Mediniai pagaliukai: 4.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite Satay prieskonių mišinį su aliejumi ir vandeniu.
  2. Vištienos filė supjaustykite kubeliais ir marinuokite 15 minutes.
  3. Suverkite vištienos gabaliukus ant iešmelių.
  4. Kepkite vėrinukus kepsninėje arba keptuvėje keletą minučių.
  5. Patiekite su žemės riešutų padažu ir ryžiais.

Receptas iš „Santa Maria“ interneto svetainės.

 

Receptai
Receptas: Vištienos salotos su kuskusu, melionais, žaliosiomis alyvuogėmis ir ožkų sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 100.00 g (filė)
Kuskusas: 45.00 g
Ožkų pieno sūris: 40.00 g (kubeliais)
Alyvuogės: 34.00 g (žaliosios)
Melionas: 30.00 g (kubeliais)
Salotos: 30.00 g (mišinys)
Česnakai: 2.00 g (daigai)
Kaip gaminti
  1. Kuskuso kruopas nuplaukite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Užpilkite verdančiu vandeniu santykiu 1 : 1, uždenkite ir palikite brinkti 10 min. 

  2. Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.
  3. Rekomenduojamas avokadų ir  braškių padažas.

Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.

Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.

Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.

 

Receptai
Receptas: Tortilija su vištiena ir dzadzikio padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.3 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g ((krūtinėlės filė))
Česnakai: 5.00 skiltelės ((3 skiltelės vištienai, 2 – padažui))
Citrinos: 1.00 vnt. ((vienos citrinos žievelės ir pusės citrinos sulčių – vištienai; padažui – 2 valg. š. sulčių ))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 arbat. š. ((aštrios rūkytos paprikos))
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. ((džiovinto))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Agurkai: 3.00 vnt. ((trumpavaisiai, padažui))
Mėtos: 1.00 sauja ((5 lapeliai))
Jogurtas: 400.00 g ((Graikiško, padažui))
Tortilija: 6.00 vnt.
Kaip gaminti

Vištiena

  1. Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis. Iš vienos krūtinėlės pusės išeina maždaug 4 juostelės (pernelyg plonai nepjaustykite, kad kepant neišsausėtų).
  2. Vištienos krūtinėlę sumaišykite su smulkintu česnaku, nutarkuota citrinos žievele, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir prieskoniais.
  3. Palikite marinuotis bent 20 min. arba iki 24 val.
  4. Vištieną kepkite keptuvėje po kelias minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir vidus iškeps.

Papildoma idėja: vištieną galite marinuoti sudėję į šaldymo maišelį. Visų pirma sandaru, antra neužima daug vietos šaldytuve bei labai patogu pasiimti į iškylą. 

Dzadzikio padažas

  1. Agurkus sutarkuokite tarka. Užberkite žiupsnį druskos, šiek tiek pamaišykite ir palikite pastovėti 5 min. Iš pastovėjusių agurkų išspauskite sultis. Tai galite padaryti rankomis arba sudėjus į marlę. Sultis išpilkite, jų neprireiks.
  2. Į dubenėlį sudėkite agurkus, smulkiai supjaustytą česnaką, susmulkintus mėtų lapelius, citrinos sultis, prieskonius ir jogurtą. Viską išmaišykite. Laikykite šaltai iki patiekimo.

Patiekimas

  1. Pašildykite tortilijas.
  2. Lėkštėje patiekite supjaustytas daržoves ir supjaustytą keptą vištieną.
  3. Komplektuokite tortiliją: įsidėkite daržovių (pomidorų, agurkų, salotų, svogūnų), vištienos ir dzadzikio padažo. Viską suvyniokite ir valgykite.

Ką dar patiekti šalia? Ridikėlius, įvairias žoleles, salotų lapus, fetos sūrį... ir viską, ką mėgstate.

Receptą rasite čia.

Receptai
Receptas: Vištienos krūtinėlė, marinuota su ruduoju cukrumi ir citrina
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 20
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 600.00 g
Druska: 0.50 arbat. š. ((stambios))
Pipirai: 1.00 arbat. š. ((juodų arba kvapniųjų))
Česnakai: 3.00 skiltelės ((šviežio arba 1 v. š. česnako miltelių))
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 arbat. š. ((džiovintos))
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. ((džiovinti))
Čiobreliai: 3.00 g ((šviežių))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 2.00 valg. š. ((vienos storesnės skiltelės sulčių kiekvienai krūtinėlei))
Kaip gaminti
  1. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nuimkite plėveles ir supjaustykite porcijomis. Jei kepsite ant laužo ar grilyje, geriau kepti didesnius gabalėlius. Taip krūtinėlė bus sultingesnė.
  2. Visus sausuosius prieskonius susimaišykite atskirame inde. Krūtinėlę aptepkite alyvuogių aliejumi, užspauskite ant jos vienos citrinos skiltelės sulčių ir pavoliokite pasiruoštame prieskonių mišinyje. Priesnkonius įtrinkite į vištieną. Leiskite jai pasimarinuoti keletą minučių.
  3. Vištieną kepkite ant grotelių ar grilyje vartydami maždaug apie 15 min. 
  4. Kai vištiena iškeps, sudėkite ją į indą ir uždengę folija, palikite pastovėti kambario temperatūroje maždaug 5–10 minučių. Taip mėsa išleis visas savo sultis. Prieš uždengiant folija, vištieną dar galima pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (čiobreliais, šalavijais, raudonėliu, mėtomis). 

Recepto autorė – Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Receptai
Receptas: Vištiena su žiemos daržovėmis ir chorizo dešra
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Porai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pupelės: 200.00 g (virtų arba konservuotų baltųjų)
Čiobreliai: 1.00 sauja (arba geras žiupsnis džiovintų)
Vištienos sultinys: 150.00 l (idealu – naminio, jei neturite, tuomet ekologiško iš kubelių)
Vištiena: 700.00 g (tinka krūtinėlės puselės, šlaunelės, blauzdelės)
Ispaniškos dešrelės (chorizos): 200.00 g (jei neturite, galite keisti keliais gabaliukais rūkytos šoninės)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja (galima keisti šviežia kalendra)
Kaip gaminti
  • Staradugniame plačiame puode įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir kelias minutes vartydami pakepinkite vištieną – kol odelė vos paskrus. Išimkite ir atidėkite.
  • Į tą patį puodą dar įmeskite gabaliuką sviesto ir sudėkite žiedeliais pjaustytą porą, įspauskite česnaką, suberkite kubeliais susmulkintą chorizo dešrą (arba kumpį). Kepinkite kelias minutes, kol porai suminkštės ir skaniai pakvips.
  • Dėkite atgal į puodą apkepintą vištieną, supilkite pupeles (jei jos iš skardinės, prieš tai nusunkite ir praskalaukite šaltu vandeniu), sumeskite čiobrelio šakeles.
  • Supilkite vištienos sultinį, pagal skonį įberkite pipirų ir druskos (jei sultinys iš kubelio, su pastarąja atsargiau!). Sumažinkite karštį ir troškinkite apie 20–25 min. Kai vištiena bus paruošta, nukelkite puodą nuo ugnies, užberkite smulkiai kapotų žolelių ir uždengę dar palaikykite kelias minutes.
Receptai
Receptas: Vištienos suktinukai su ciberžolės ir šafrano padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 14
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (didžiosios)
Rūkyta šoninė: 300.00 g
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 200.00 g
Sviestas: 100.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (šalotinis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Daržovių sultinys: 1.00 st. (0,5)
Vynas: 1.00 vnt. (baltas - šlakelis)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (šviežio)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Ciberžolė 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 vnt. (šviežių - žiupsnelis)
Kaip gaminti
  1. Krūtinėles pjaukite per pusę, bet ne iki galo, kad išeitų „paklodė“.
  2. Jas padaužykite, apibarstykite truputį druska, juodaisiais pipirais, šviežia petražole.
  3. Kol ruošiate vištieną, į puodą su pasūdytu vandeniu įmeskite supjaustytas morkas ir bulvytes su lupena.
  4. Daržoves apvirkite, o ne išvirkite, nes kepsite dar kartu su vištiena orkaitėje.
  5. Supjaustykite smulkiai šalotinį svogūną, česnaką, rūkytą šoninę. Viską pakepinkite keptuvėje.
  6. Šį įdarą dėkite ant išmuštos krūtinėlės ir susukite. Suktinuką pamirkykite plaktame kiaušinyje ir pavoliokite miltuose.
  7. Kiek pakepinkite iš visų pusių keptuvėje su sviestu.
  8. Nusausinkite apvirusias daržoves. Dėkite jas į sviestu išteptą skardą, taip pat dėkite ir vištienos suktinukus. Paprieskonuokite dar, užmeskite šviežio rozmarino.
  9. Šaukite į 180 laipsnių orkaitę keliolikai minučių. Kol orkaitėje „verda gyvenimas“, ruoškite padažą.
  10. Į keptuvę dėkite gabalėlį sviesto ir pakepinkite skiltelę česnako, pusę svogūno, šviežio rozmarino.
  11. Pilkite šlakelį baltojo vyno. Pakaitinkite, kol didžioji dalis vyno išgaruos, pilkite truputį daržovių sultinio, dar pakaitinkite.
  12. Pilkite pusę stiklinės grietinėlės, dėkite ciberžolės, šafrano.
  13. Kiek pakaitinkite, kol sutirštės. Ištraukite vištienos suktinukus ir juos pavoliokite keptuvėje esančiame padaže.
  14. Dėkite į lėkštę apkeptas daržoves, perpjaukite suktinuką ir dėkite ant viršaus, pabarstykite kapota šviežia petražole.
  15. Dekoracijai tiks šviežias bazilikas ir vyšninis pomidoriukas.

Receptą atsiuntė Gina K.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką