Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būdamas 73-ejų mirė prancūzų kulinarijos žvaigždė Joelis Robuchonas

Joelis Robuchonas, prancūzų kulinarijos žvaigždė, sukrėtęs įnoringuosius prancūzus šlovindamas paprasčiausią bulvių košę ir patiekdavęs vakarienes virtuvėje, mirė. Jam buvo 73-eji. Jo atstovė spaudai patvirtino šefo mirtį. Prancūzijos televizijos stotis BFM ir laikraštis „Le Figaro“ pranešė, kad vyras pirmadienį mirė Ženevoje nuo vėžio.
Joelis Robuchonas
Joelis Robuchonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mirtis Kulinarija

Vyro karjera buvo išties įsimintina: 1976-aisiais jis pelnė vieno geriausių amatininkų Prancūzijoje titulą, 1990-aisiais išleido savo knygą 1990-aisiais, vienas iš „amžiaus virėjų“, gavęs daugiausiai „Michelin“ žvaigždučių pasaulyje.

J.Robuchonas buvo žinomas dėl savo nuolatinių naujovių ir net žaismingumo virtuvėje – jis atskleidė pasauliui prancūzų virtuvės paslaptis.

Jis taip pat valdė savo restoranų imperiją visame pasaulyje.

„Apibūdinti Joelį Robuchoną kaip virėją yra tas pats, kas vadinti Pablo Picasso dailininku, Luciano Pavarotti – dainininku, o Frederiką Chopiną – pianistu“, – savo knygoje „L'Atelier de Joel Robuchon“ apie kulinarijos žvaigždę ir jo mokinius rašė autorė Patricia Wells.

„Joelis Robuchonas neabejotinai turėtų būti žinomas kaip menininkas, kuris darė didžiausią įtaką XX amžiaus virtuvės pasauliui“, – pridūrė ji.

Nors jam ir nebuvo svetimi įmantrūs produktai – triufeliai ir ikrai, beje, buvo tarp jo mėgstamiausių – šefo gamintas maistas buvo dažnai apibūdinamas kaip paprastas, nes daugumai patiekalų jis naudojo tik tris ar keturis ingredientus, mat tikslas buvo atskleisti jų tikrąjį skonį, o ne sumaišyti produktus.

Jis pradėjo revoliuciją savo „Atelier“ restorano modeliu: mažomis, intymiomis erdvėmis, kur vakarieniaujantieji sėdėjo aplink virtuvę. Vyras savo restoranuose nepriėmė rezervacijų ir dažniausiai neturėjo stalų.

Jo tikslas, kaip pats teigė, buvo sukurti tokią aplinką, kad valgantieji jaustųsi jaukiai, galėtų bendrauti su virėju ir skirtų dėmesio maistui. Tai iš dalies buvo priekaištas „Michelin“ žvaigždučių režimui, kuris vertino ne tik techniką, bet ir atmosferą bei aptarnavimą restorane.

Bet „Michelin“, kaip ir beveik visi kiti, palaimino tokį modelį. „Ateliers“ buvo įkurta visame pasaulyje – nuo Las Vegaso iki Tokijo, o J.Robuchonas 2016-aisiais pasiekė rekordą, surinkęs 32 „Michelin“ žvaigždutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius