Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Degustacijos tamsoje skatina valgyti ne akimis

Įsivaizduokite – atvykstate į ypatingą vyno ir sūrių degustaciją. Jūsų gomurį vilgo aukščiausios rūšies vynai iš tolimiausių pasaulio kampelių, o ant liežuvio galo tirpsta gurmaniško sūrio gabalėliai. Tačiau – jūs nieko nematote. Po skonių pasaulį klajojate aklinoje tamsoje ir visiškai pasitikite tais, kurie maistą padeda ant stalelio. Įdomu? Būtent taip atrodo vienos pirmųjų tokio pobūdžio degustacijų Europoje – „Wine in the dark“, kurias drauge su „Laisvalaikio dovanomis“ rengia sūrio namai „Masters of cheese“.
Sūrių ir vynų degustacija tamsoje
Sūrių ir vynų degustacija tamsoje / Partnerio nuotr.

Apie degustacijų tamsoje istoriją, pojūčių įtaką maisto pažinimui bei lietuvių polinkį į gurmaniškas pramogas kalbamės su „Masters of cheese“ atstove Ieva Martinkute.

Vieni pirmųjų Europoje

Pasak I.Martinkutės, organizuoti naujo koncepto degustaciją tamsoje paskatino ir gurmanai klientai, ir visoje Europoje besiplečianti tradicija. „Įprastas sūrių ir vynų degustacijas siūlome ir organizuojame jau daugiau nei 2 metus, per kuriuos esame suorganizavę apie 200 degustacijų, o klausytojų subūrę kiek daugiau nei 1000. Širdžiai miela degustacijų vedimo veikla susilaukia daug pagyrų iš klientų, todėl paskatino mus ieškoti naujų idėjų, ką galėtume pasiūlyti naujo ir negirdėto Lietuvos rinkai“, – pasakoja specialistė. „Pati degustacijų vedimo tamsoje koncepcija nėra nauja, pirmieji maisto degustavimo tamsoje vakarai suorganizuoti dar 1999 metais, Šveicarijoje. Kiek vėliau idėja paplito ir įsitvirtino centrinėje Europoje, kur Prancūzijoje įkurtas degustacijų tamsoje restoranas“, – teigia I.Martinkutė ir priduria, jog nors maisto degustacijų tamsoje pramogą siūlo bene kiekviena šalis Europoje, tokio pobūdžio vyno degustacijos kol kas organizuojamos tik kai kur, o štai vyno ir sūrių kombinacijos idėją jie gali pasiūlyti vieni pirmųjų žemyne.

Partnerio nuotr./Sūrių ir vynų degustacija tamsoje
Partnerio nuotr./Sūrių ir vynų degustacija tamsoje

Skatina valgyti ne akimis

Esminis „Wine in a dark“ degustacijų principas – aklinai užtemdytas kambarys, į kurį negali patekti net menkiausias šviesos spindulys. Būtent todėl dalyviai yra prašomi visus šviesą skleisti galinčius prietaisus palikti už jo ribų. „Tamsoje prarandame vieną svarbiausių juslių – regą. Ragauti maisto akimis šiose degustacijose nepavyksta, tad tenka pasikliauti skoniu, lietimu, uosle ir netgi klausa. Praradus vieną juslę, kiti jutiminiai organai perduoda informaciją smegenims kur kas greičiau ir intensyviau, taip stengdamiesi kompensuoti prarastąjį pojūtį. Todėl tamsoje mūsų lietimas tampa jautresnis, skonis ir uoslė intensyvesni ir klausa aštresnė“, – teigia I.Martinkutė. Pasak jos, susikoncentruodami tik į ragaujamą asortimentą, klientai degustacijų metu neretai geriau užuodžia vyno aromatą, pajunta skirtingas sūrių konsistencijas ir išgirsta išskirtinį jų traškesį.

Šios gurmaniškos, subtilios, neeilinės patirties tikslas – kiekvienam dalyviui suteikti šansą ne tik pasinerti į tamsą, pažinti naujus skonius ir kvapus bei išgirsti įdomias istorijas apie vynus ir sūrius, bet ir įdomiai, linksmai praleisti laiką, o vakaro pabaigoje išsinešti kažką naujo, negirdėto apie sūrio ir vyno pasaulį.

Meniu laikomas paslaptyje

Vos pasirengus, kiekvienos degustacijos dalyviai yra palydimi į tamsą, supažindinami su vyksiančiu procesu ir paskatinami mėgautis naujais potyriais. Tačiau degustacijos meniu jiems – paslaptis. Nei vienas dalyvaujantis renginyje nežino, su kokiais vynais ir sūriais jam teks susidurti šiame kambaryje. „Degustacijų ragaujamą asortimentą stengiamės parinkti kuo įdomesnį. Degustuojami 4 deriniai, ne tik turi puikiai tarpusavyje derėti, bet ir maloniai nustebinti kiekvieną gurmaną, ragaujantį vyną ar sūrį atskirai“, – teigia I.Martinkutė ir priduria, jog neretai degustuojamą asortimentą nulemia ir sezoniškumas. „Žiemą norisi intensyvesnių derinių, vasarą, atvirkščiai, gaivesnių. Kiekvienos degustacijos derinių poras stengiamės kiekvieną kartą pakeisti, įtraukti dar ir mums patiems naujus derinius“, – pasakoja specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius