Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Deivydas Praspaliauskas bandys trečią kartą tapti geriausiu

Lapkričio 10 d. „Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija“ (LRVVKA) tarptautinės HORECA parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu rinks geriausią Lietuvos virėją. Kas du metus organizuojamame konkurse susirungs 8 virėjai, tarp kurių – ir žinomi Lietuvos restoranų veidai, tokie kaip Justinas Misius („Sweet Root“) ir Deivydas Praspaliauskas („Amandus“).
Deivydas Praspaliauskas
Deivydas Praspaliauskas / Partnerio nuotr.

D. Praspaliauskas geriausio šalies virėjo titulą bandys iškovoti jau trečiąjį kartą: „Pirmą kartą dalyvavau 2010 m. ir man tai buvo pagrindinė priežastis grįžti iš Danijos į Lietuvą. O laimėjimas atnešė žinomumą ir suteikė daugiau pasitikėjimo. Antrą kartą dalyvavau po keturių metų. Ir štai, kaip olimpiadoje, dar po keturių – vėl grįžtu“, – žaismingai komentuoja konkursui besiruošiantis D.Praspaliauskas.

Dabar jau gerai žinomas šefas sako, kad turi planą, kaip pasirodyti konkurse: „Šis konkursas yra itin konceptualus ir kaskart norisi vis kitaip pasirodyti. Esu skandinaviškos virtuvės mėgėjas, tačiau šįkart pasitelksiu ir lietuviškos virtuvės motyvus. Tikiuosi, tai padės man sugrįžti ant tos nugalėtojo pakylos.“

Praėjusio konkurso laimėtojas konkurse nedalyvaus

Prieš du metus nugalėjęs Jevgenijus Volkovas sako, kad šiais metais titulo apginti neplanuoja, nes dalyvauja LRVVKA Tarybos veikloje ir tai būtų nesąžininga kitų dalyvių atžvilgiu.

Partnerio nuotr./Jevgenijus Volkovas
Partnerio nuotr./Jevgenijus Volkovas

„Tikiu, kad bus tikrai įdomi kova. Dalyviai stiprūs ir kiekvienas turi savitą braižą. Linkiu laimėti kiekvienam. Nesvarbu pirmą, antrą ar trečią vietą – dalyvavimas jau yra laimėjimas. Man šis laimėjimas suteikė daugiau tikėjimo savimi ir tuo, ką darau“, – sako J.Volkovas, konkurso metu atstovavęs „Apvalaus stalo klubą“, o šiuo metu vadovaujantis restoranui „Solt Dining“.

Ką gamins šefai rungdamiesi dėl geriausio vardo?

„Kaip ir panašiuose pasaulinio lygio konkursuose vertinsime virėjo pasiruošimą: kaip jis atrodo, ką atsineša su savimi, kaip paruošti produktai konkursui, kaip jis moka ir gali organizuoti darbą ir kokią švarą palaiko ringe darbo metu. Labai svarbus faktorius – tvarumas. Žiūrėsime, kiek produktų dalyvis sunaudoja, o kiek išmeta“, – akcentuoja „Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos“ prezidentas Jaroslavas Orševskis.

Partnerio nuotr./Justinas Misius
Partnerio nuotr./Justinas Misius

Per 3 val. 30 min. konkurso dalyviai turės pademonstruoti savo kūrybiškumą ir pagaminti tris patiekalus: šaltą užkandį iš šukučių; karštąjį (pagrindinį) patiekalą, būtinai panaudojant „Reaton“ putpelės sudėtines dalis ir demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai panaudojant miško spanguoles, „Minordija“ migdolų miltus ir midų.

2016 m. titulo nugalėtojas Jevgenijus Volkovas prisimena, kad sunkiausia jam buvo suvaldyti stresą ir tai, kad yra įspraustas į laiko rėmus. „Iš anksto nerepetavau ir nežinojau, kiek tiksliai užtruksiu gamindamas kiekvieną patiekalą. Laiko mažai, jaudulys, o šalia stovintis ir indus plaunantis žmogus dar netyčia išpila tavo jau pagamintą produktą – visa tai tik sukelia dar daugiau įtampos. Bet jei jau įeini į ringą – nėra kur trauktis, tenka suvaldyti tą jaudulį“, – šiandien jau su šypsena prisimena J.Volkovas.

Visas šių metų konkurso dalyvių sąrašas:

Bernardas Anužis, restoranas „Onorė“, Palanga;

Kęstutis Bartkus, restoranas „Karpynė“, Raseinių raj.;

Justinas Misius, restoranas „Sweet Root“, Vilnius;

Deivydas Praspaliauskas, restoranas „Amandus“, Vilnius;

Tomas Rybakovas, restoranas „Esperanza Resort“, Trakų raj.;

Vilius Ručinskas, restoranas „Trinity“, Vilnius;

Gabrielius Zajac, restoranas „4“, Palanga;

Ernestas Žitkauskas, restoranas „Amandus“, Vilnius.

Vertins tarptautinė žiuri

Šiais metais geriausią Lietuvos virėją rinks tarptautinė žiuri, sudaryta iš Švedijos, Latvijos ir Estijos profesionalų. Iš Švedijos atvyksta šefų asociacijos narys Jari Karlssonas ir konditerijos meistrė, „WorldChefs“ B kategorijos teisėja Franciane Tartari. Abu šie profesoinalai jau ne kartą yra atstovavę savo šalį tarptautiniuose konkursuose.

Partnerio nuotr./Vertinimo komisija
Partnerio nuotr./Vertinimo komisija

Latvijai atstovaus Latvijos šefų klubo narė, „WorldChefs“ B kategorijos teisėja Svetlana Riškova. Estijai – šalies šefų asociacijos prezidentas Taigo Lepikas ir asociacijos narys Rudolfas Visnapuu. Techniniu konkurso teisėju šiemet yra paskirtas LRVVKA narys Stanislavas Kizenevičius.

Parodos lankytojai galės gyvai stebėti, kaip gimsta sudėtingi patiekalai ir kaip dirba šefai. Tiesa, parodos metu vyks ir daugiau konkursų: „Virėjo ir barmeno komandos“ rinkimai ir „Geriausio Lietuvos jaunojo virėjo“ konkursas. Taip pat bus vedama apvalaus stalo diskusija ir vyks pranešimai kulinarinėmis temomis.

„Siekiame atrasti kuo daugiau naujų talentų, pritraukti jaunąją kartą rinktis šią specialybę. Šie konkursai – tai tramplynas jauniesiems šefams tapti žinomais bei įgyti patirties“, – sako LRVVKA prezidentas J.Orševskis.

Visa ši programa yra tarptautinės parduotuvių, viešbučių ir restoranų įrangos parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ dalis. Paroda vyks lapkričio 8–10 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius