-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausios mėsos kepimo grilyje klaidos

Ar žinote, kodėl savaitgaliais vieni čepsi, su pasimėgavimu ragaudami grilyje keptą mėsą, o kiti tik beviltiškai žandikauliais darbuojasi, bandydami sudoroti nesukramtomus beskonius ar netgi apanglijusius gabaliukus? Taigi dėl to, kad vieni pasirinko gerą šviežią mėsytę, o kiti neišmanydami nusipirko šaldytos arba dar blogiau – šviežios, bet marinuodami ir bekepdami ją sugadino.
Grilis
Grilis / 123RF.com nuotr.

Apie tai, kaip nesugadinti maisto ir išsikepti gardų kepsnį pasakoja „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Bartošius
  • Šaldyta ar šviežia mėsa?

Jeigu vakare gavote draugų kvietimą paiškylauti kitą dieną, netraukite iš šaldiklio mėsos atsargų, nes rezultatas nebus toks, kokio tikitės.

„Kepimui grilyje vienareikšmiškai reikia rinktis tik šviežią mėsą. Šaldyta būna praradusi dalį savo maistingumo, nes šaldant susidarantys ledo kristalai ardo mėsos raumeninį audinį, o ją atšildžius prarandama daug drėgmės. Paruošta tokia mėsa būna daug sausesnė ir tikrai ne tokia skani“, – pataria ekspertas.

Tad jei labai skubate, verčiau ryte nusipirkite jau paruoštų kepsnių prekybos centre ir maloniai leiskite laiką nesukdami sau galvos.

  • Netinkamai supjaustyta

Kad kepsnys ar šašlykas būtų lengvai kramtomas, mėsa turi būti tinkamai supjaustyta. Ir čia svarbu ne tik gabaliukų dydis.

„Mėsa kepsniams turi būti supjaustyta skersai raumenį. Šašlyko gabalėliai turėtų būti nei per maži, nei per dideli (30-40 g), nes per dideli ilgiau keps ir gali paviršius apdegti, per maži – greit išsausėja“, – aiškina mėsininkas. Taigi stenkitės mėsytę supjaustyti vienodo dydžio gabaliukais, kad jie visi iškeptų vienu metu.

123RF.com nuotr./Šašlykai
123RF.com nuotr./Šašlykai
  • Netinkamas marinatas

Neįtikėtina, tačiau net pačią kokybiškiausią mėsą gali sugadinti netinkamas marinavimas.

„Marinatas tampa netinkamu, kai persistengiame ir į marinatą pridedame per daug druskos, rūgšties ar prieskonių. Druską geriausiai būtų dėti prieš kepimo pradžią, kad nespėtų išsausinti mėsos. Nors rūgštis minkština mėsą, bet jos padauginus, taip pat gaunasi atvirkštinis variantas – mėsa kepant susitraukia. Įdėjus per daug prieskonių, kepant jie gali apdegti ir jų gausa nustelbia pačios mėsos skonį“, – perspėja nepadauginti D.Bartošius. Tad patarimas yra paprastas: naudokite visko su saiku ir rezultatas bus geras.

  • Per ilgas marinavimo laikas

Tikriausiai ir jums teko girdėti mitą, kad kuo ilgiau mėsa marinuojasi, tuo ji būna skanesnė. Tai toli gražu nėra taip. Per ilgai marinuojama mėsa praranda savo sultingumą, nes rūgštis ištraukia visas sultis. Negana to, ji gali ir sugesti. O jums tikriausiai kažkas sakė, kad ilgai marinuotą mėsą galima valgyti kone žalią?

„Marinuotos mėsos nereiktų per ilgai laikyti marinate, nes ji praras savo gerąsias savybes. Vištieną marinuojame iki 6 val., kiaulieną iki 24 val., jautienos kepsnį iki 2 val.“, – sako kepsnių ekspertas.

123RF.com nuotr./Marinuoti kepsniai
123RF.com nuotr./Marinuoti kepsniai
  • Netinkamai suverta

Nuo to, kaip suversite šašlyką, labai priklausys jo skonis. Anot mėsininko, mėsa ant iešmų tūri būti suverta pakankamai laisvai, nesugrūsta. Suverkite šašlykus vieną šalia kito, paskui su ranka pagniaužydami pereikite per visą iešmą – taip gabaliukai gražiai priglus vienas prie kito ir kepant sultys neištekės.

Kepsniai greičiau iškepa ant stambesnių ketaus grotelių, nes jos įkaista ir savo karštį tiesiogiai perduoda mėsai. Kepant ant smulkesnių grotelių patogu yra tai, kad mėsą galime suspausti iš abiejų pusių ir kepant ją vartyti. Išbandykite abu variantus ir išsirinkite tą, kuris jums labiau patinka.

  • Kepimo temperatūra

Įgudusi šeimininkė gamindama maistą visko deda „iš akies“ ir rezultatas visada būna geras. Jeigu grilį kūrentume kasdien, tikrai neiškiltų klausimo, kada jau galima dėti kepsnį? Gal dar žarijos per karštos?

„Retas turbūt į mišką vežamės grilio termometrą, todėl temperatūrą matuojame taip – jei virš žarijų rankos negalime išlaikyti ilgiau poros sekundžių, kepimo temperatūra tinkama. Kiauliena, vištiena kepama apie 200C temperatūroje, jautienos didkepsnius kepame šiek tiek aukštestenėje – apie 200-250C“, – pataria D.Bartošius.

123RF.com nuotr./Grilis
123RF.com nuotr./Grilis
  • Laistyti ar nelaistyti?

Viena didesnių bėdų kepant šašlykus – kartas nuo karto atsirandanti ugnelė žarijose, kuri ima deginti kepsnius. Dažniausiai taip atsitinka tada, kai mėsa pasirenkama riebesnė, su lašinuku, kurie besilydydami ima lašėti ir provokuoti degimą. Ką daryti tokiu atveju – laistyti vandeniu ar kokiu nors gėrimu? Kaip neužgesinti žarijų?

„Jei norime kepsniui suteikti papildomo skonio, galima kokiais nors gėrimais palaistyti kepamą mėsą, bet tai reikėtų daryti nukėlus kepsnius nuo žarijų, kad pilamas skystis jų neužgesintų ir nesumažintų kepimo temperatūros, nebent to reikia“, – sako ekspertas.

  • Kaip neperkepti?

Šalia kepsninės dažnai vyksta ginčas – jau iškepė ar dar ne? Ir problema čia ne tik tame, kad mėgstame skirtingai iškeptą mėsą – vieni mažiau pakeptą, kiti verčiau jau paskrudusią. Kaip surasti tą aukso viduriuką, kad visi būtų patenkinti?

„Šašlykas kepa maždaug 8 – 15 min., priklausomai nuo mėsos gabalėlių dydžio ir mėsos rūšies. Didesni mėsos kepsniai kepa ilgiau. Kepant patikrinti galima įpjovus gabalėlį, jei iš mėsos bėga skaidrios sultys – kepsnys paruoštas“, – sako D.Bartošius.

Linkime visiems skanių kepsnių!

123RF.com nuotr./Kepsnys
123RF.com nuotr./Kepsnys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius