Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europarlamento narių vakarienės meniu – kebabų likimas

Ką daryti su kebabais? Tokį, atrodytų, nelabai rimtą dalyką šią savaitę sprendžia Strasbūre posėdžiaujantys Europos Parlamento (EP) nariai. Padiskutavę, kaip reaguoti į JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimą Jeruzalę pripažinti Izraelio sostine, aptarę žmogaus teisių situaciją pasaulyje ir panašius klausimus, vėlų antradienio vakarą jie galės pereiti prie kulinarinių reikalų.
Kebabas
Kebabas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Europos Komisija (EK) pasiūlė sušvelninti pridėtinių fosfatų naudojimo kebabų mėsoje draudimą, tačiau europarlamentarai linkę šį siūlymą atmesti, nes fosfatai galimai didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, nors ir ilgiau išlaiko mėsą šviežią. Antradienį suplanuotą balsavimą dėl to teko nukelti į trečiadienį, nes paskutinę minutę buvo nuspręsta EP posėdyje surengti diskusiją.

Pagal šiuo metu galiojančias taisykles, Europos Sąjungoje (ES) draudžiama mėsos pusgaminiuose naudoti fosforo rūgštį, fosfatus, difosfatus, trifosfatus ir polifosfatus (E 338-452), išskyrus tam tikras išimtis dėl technologinių priežasčių. Tačiau, kaip teigiama pernykštėje Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato ataskaitoje, dėl minėtų išimčių šio draudimo ne visada laikomasi, kadangi fosfatai leidžia mėsai ilgiau išbūti sultingai ir pagerina jos skonį.

EK pasiūlė draudimą sušvelninti, išimtis taikant ir „užšaldytiems besisukantiems vertikaliems mėsos vėriniams“, kitaip tariant, kebabų mėsoje – avienoje, ėrienoje, veršienoje, jautienoje, paukštienoje.

Prieš porą savaičių EP Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komitetas nepritarė tokiam siūlymui. Savo nuomonę jo nariai pagrindė įspėjimais, kad fosfatai maiste didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. 2012 metais atliktas mokslinis tyrimas atskleidė galimą ryšį tarp fosfatų prisodrintos mėsos vartojimo ir didesnės rizikos susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Balsavimas EP
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Balsavimas EP

Tiesa, Europos maisto saugos agentūra (EFSA) paskelbė, esą neįmanoma patvirtinti ryšio tarp ligų ir fosforo ar pridėtinių fosfatų vartojimo. Bet kita mokslinė studija 2013 metais nurodė, kad galimas ryšys net tarp fosforo prisodrintų produktų vartojimo ir mirčių atvejų (buvo pateikta JAV statistika).

Užvirus diskusijai dėl kebabų, EFSA pažadėjo iš naujo įvertinti fosfatų saugumą maiste. Savo išvadą ji turi pateikti iki kitų metų pabaigos. Minėto EP komiteto nariai paragino visų pirma sulaukti šios studijos rezultatų ir tik tada apsispręsti dėl draudimo panaikinimo. Jei absoliuti dauguma EP narių (bent 376) pritars komiteto išvadai, EK turės koreguoti pasiūlymą.

Lietuva – už fosfatus kebabuose

Kebabai dažnai parduodami gatvės užkandinėse ir panašiose vietose, kur nėra galimybių tinkamai informuoti klientus apie priedus, tad žmonėms sunku įvertinti maisto kokybę.

Politikai siūlo atsižvelgti ne tik į kebabų valgytojų sveikatą, bet ir jų pinigines. Anot komiteto, jei fosfatai pridedami siekiant išlaikyti mėsą sultingesnę, kitaip tariant, prisodrinti ją skysčio, taip gali padidėti bendras mėsos svoris. Tai reiškia, kad pirkėjas, pirkdamas kebabą, už mėsos kainą įsigytų ir vandens.

Suvartojimai tikrai nėra tokie dideli, kad būtų aiškus tikėtinas poveikis sveikatai.

Beje, Lietuvos institucijos palaikė idėją leisti kebabuose naudoti fosfatus. Kaip BNS neseniai aiškino Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Pušinaitė, suformuoti kebabų iešmai užšaldomi, o prieš naudojimą atitirpinami, tad fosfatai šiame procese esą būtų naudingi tuo, kad pagerintų po šių procesų suprastėjusią mėsos kokybę.

Anot jos, žalingas tik didelis fosfatų kiekis. „Tai būtų labai siaura produktų grupė ir tikrai neigiamos žalos sveikatai neturėtų. (…) Mes nematėme problemos, taip pat bendradarbiavome su Sveikatos apsaugos ministerija šiuo klausimu, ir visur Lietuva laikėsi pozicijos neprieštarauti, nes nėra rizikos žmonių sveikatai. Suvartojimai tikrai nėra tokie dideli, kad būtų aiškus tikėtinas poveikis sveikatai“, – kalbėjo specialistė.

VIDEO: Daugelio mėgstami kebabai – kaip jie tapo populiarūs?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius