-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį

Šaukštelis medaus. Gabalėlis aitriosios paprikos. Skiltelė greipfruto. Žiupsnelis jūros druskos. Stiklinė rūgpienio. Prinokęs avokadas. Kitaip tariant – saldu, aštru, kartu, sūru, rūgštu, gaižu. Kiekvienas iš šių pagrindinių skonių turi ne tik unikalias savybes, bet ir daro įtaką maistui, kurį gaminame, ir produktams, kuriuos renkamės parduotuvėje.
Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį
Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį / „Assorti“ nuotr.

Tai, kokį maistą renkamės, priklauso nuo daugybės dalykų: mūsų fiziologijos, asmeninių patirčių, šeimos valgymo įpročių, aplinkos, netgi visuomenės, kurioje gyvename, maisto kultūros. Ir vis dėlto, ar maistas patinka, ar ne, ką mėgstame ir ko ne, dažniausiai sprendžia mūsų kvapo ir skonio receptoriai, kurių veiksmus chemikai ir dietologai lengvai pakeistų formulėmis. Būtent receptoriai lemia individualius ir skirtingus mūsų skonio pojūčius, o receptorių jų veiklą koordinuoja tam tikri genai.

„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį
„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį

Skonio receptorių rinkinys, kurį kiekvienas iš mūsų turime, padeda nuspręsti, ką valgyti mums patinka ir ko negalime pakęsti. Kūdikiai ir maži vaikai skonį mokosi pažinti ragaudami kiekvieną produktą atskirai, o jų smegenys fiksuoja, ar tai, ką paragavo, jiems yra priimtina ar ne. Dietologai sako, kad be tėvų pavyzdžio – nė iš vietos: jei šie valgo įvairų, sveiką maistą, jei ant šeimos stalo dažnai randasi naujų skonių, ragaujama neįprastų produktų, galima tikėtis, kad vaikai irgi perims ragavimo ir atradimo tradiciją. Juk kitokia maisto patirtis taip pat gali būti skani, o bulvių traškučius ir cukruje paskandintus saldumynus lengvai pakeičia lęšių, daržovių ar bolivinės balandos traškučiai, natūralūs riešutai, džiovintų vaisių batonėliai ar šviežutėliai kepiniai. Tereikia vieno – paragauti!

„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį
„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį

1907 metais japonų profesorius Kikunae Ikeda, valgydamas kerpių sultinyje virtą sojų pupelių sūrį– tofu, iškėlė prielaidą, kad egzistuoja dar vienas skonis – umami. Per metus profesoriui pavyko susintetinti patiekalo, kurį jis valgė, sudėtį ir sukurti gliutomato kristalus. Šiandien jau žinoma, kad umami yra gliutamino arba amino rūgšties ir inozinato arba nukleoidų skonis. Natūraliai jo aptinkama brandintame sūryje, gerai sunokusiuose pomidoruose, džiovintuose grybuose, lašišoje, ančiuviuose, brandintos mėsos kepsniuose, vytintoje dešroje ir kumpiuose, sardinėse, žalioje arbatoje, alyvuogėse ir daugybėje kitų produktų, kurių skonį esame įpratę vadinti pikantišku.

„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį
„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį

Skonių pasaulis – be galo įdomus, jis skatina atradimų džiaugsmą, ragina laužyti įpročio taisykles, sukelia geras emocijas, leidžia pažinti kitas šalis, kultūras, kitokį gyvenimo būdą, atgaivina kelionių prisiminimus. Iš Italijos, Ispanijos, Šveicarijos, Vokietijos į ASSORTI parduotuvę Vilniuje atkeliavę sūriai, vytinti kumpiai ir dešros, paštetai ir užtepėlės su trumais, įvairiausių rūšių alyvuogės, džiovinti pomidorai, artišokai ir dar daugybė gurmaniškų produktų yra geriausi umami skonio pavyzdžiai. Sumaniai derinami su įprastu, kasdieniu maistu, jie kuria ne tik šventę namuose, bet ir praturtina skonio suvokimą.

„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį
„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį

Vokiečių psichologė Diana von Kopp jau ir lietuvių kalba išleistoje savo knygoje „Skonio reikalas“ teigia, kad skonis gali lengvai pakeisti dietas – juk skonis, kaip ir kvapas, žadina mūsų jusles ir valdo apetitą. Skonio jutimas yra ne vien juslinis malonumas, jis tiesiogiai veikia ir mūsų psichiką bei kūno masės indeksą. Ne taip svarbu, ką valgome ar ko nevalgome, kur kas svarbiau, ar susigrąžinsime gerą skonį ir išmoksime juo mėgautis. Sąmoninga mityba, kokybiški produktai ant mūsų stalo, ji tikina, padeda išvengti persivalgymo ir nerūpestingo išlaidavimo.

„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį
„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį

Atrasti tinkamą ir patinkantį skonį yra ne mažiau svarbu nei paragauti naujų. ASSORTI lietuvių skonio išbandymui pateikia net 150 skirtingų sūrio rūšių – kieti ir minkšti, tepami ir trupinami, brandinti ir švieži, su pelėsiu ir be jo, karvių, buivolių, ožkų, avių pieno –pasirinkimas ir geografija tokia plati, kad ištikimybės vienam sūriui prisiekti neįmanoma. Kaip ir neįmanoma kai kurių sūrio egzempliorių aptikti kitose miesto ar šalies parduotuvėse.

„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį
„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį

Kasdien valgyti kokybiškus, skanius produktus – taip būtų galima apibūdinti gero maisto kasdienybę. Mūsų pasirinkimai, iš kur maistą pirkti, kiek jo parsinešti namo, kad netektų išmesti, be jokios abejonės formuoja socialinę ir ekologinę pasaulio tikrovę. Tegu mažais žingsneliais, po truputį, tačiau kiekvienas atsakingas maisto vartotojas prisideda prie tvaraus pasaulio kūrimo. ASSORTI filosofija teigia, kad natūraliam skoniui jokių papildomų stipriklių nereikia. Geras maistas yra geras maistas, jo nei imituoti, nei stiprinti nereikia. Skaityti etikečių šioje parduotuvėje nebūtina – jas atidžiai skaito tie, kurie iš viso pasaulio renka prekes ir formuoja ypatingą parduotuvės asortimentą. Jų nuostata griežta: produktai bei kasdienei buičiai reikalingi daiktai turi būti ne tik skanūs, įdomūs, gražūs, bet ir kokybiški ir geros sudėties. Tai – svarbu, lygiai kaip ir po darbo dienos grįžtančiam namo – rasti visko, ko reikia kasdienos stalui: mėsos bei pieno produktų, daržovių ir kruopų, šviežutėlių kepinių ir lengvai pagaminamų, kokybiškų šaldytų produktų, maisto vaikams, švaros bei kosmetikos prekių.

„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį
„Assorti“ nuotr./Gero maisto kasdienybė: kelionė po skonių pasaulį

Kas žino legendinę, pirmąją ASSORTI parduotuvę Vilniuje „Ogmios mieste“, nudžiugs, nes dar viena nauja parduotuvė su tokiu pat asortimentu lapkričio pradžioje atsidarė ir prekybos centre „Panorama“. Miegamųjų rajonų gyventojai mėgstamą parduotuvę nesunkiai gali pasiekti prekybos centre „Vilnius Outlet“. Kam patogiau gauti prekes į namus bei gyvenantys kituose Lietuvos miestuose, ASSORTI kokybiško maisto gali užsisakyti internetu www.assorti.lt. Geras skonis pasiekiamas ranka!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius