Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gidas po Kaziuką: rekomendacijos, kur stabtelėti įdomaus maisto gerbėjams

Kiekvienais metais beveik per visą Vilniaus centrą nusidriekianti Kaziuko mugė vieniems tampa košmaru (kurį būtų galima nesunkiai ignoruoti), kitiems trijų dienų švente, pagaliau tretiems – proga uždirbti ar nusipirkti, paragauti šį tą įdomaus. Šįsyk – kelios subjektyvios rekomendacijos būtent tiems ragautojams!
Maistas Kaziuko mugėje
Kaziuko mugės maistas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip ir kasmet, Kaziuke ir vėl nemažai monotonijos, keisto maisto, kurį grubesnis vertintojas pavadintų šlamštmaisčiu, tačiau atidžiau pasidairius, paragavus, pasikalbėjus su pardavėjais, galima rasti ir įdomių dalykų.

Jei dar tik ruošiatės į mugę, nusiteikite, kad nuo pat Seimo rūmų iki tolimiausio Tymo kvartalo užkampio gana įkyriai kartosis ritmas žuvis-rūkyta mėsa-naminė duona-spurgytės-sūrio pynės, tačiau šiemet maisto frontą palaiko ne tik šie lietuvių jau išragauti produktai, bet ir latviškos karvutės, saldėsiai iš Artimųjų Rytų baklava ir chalva bei įvairūs prieskoniai, aliejai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Duona ir pyragai Kaziuko mugėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Silkės, strimėlės ir kitos žuvys

Štai kelios maisto stotelės, kuriose stabtelėjome mes, o jūs savomis rekomendacijomis pasidalinkite komentaruose!

Džiovinti vaisiai ir riešutai – vienas sveikiausių užkandžių, tačiau ne tiek jau daug vietų, kuriose rasi išties kokybiškų. Nesuklysite, jei Kaziuko mugėje stebtelėsite prie pakuočių, pažymėtų „Good Nuts“ lipdukais – nedidelės riešutų ir džiovintų vaisių parduotuvėlės Vilniuje ir el. parduotuvės „saleles“ rasite visai prie pat Seimo rūmų ir mugės atkarpoje tarp Užupio tilto ir Tymo turgaus. Mūsų favoritai – džiovinti ananasai ir Prancūzijoje užaugintos džiovintos slyvos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr. / Džiovinti vaisiais ir riešutai „Good Nuts“ palapinėje

Taip pat visai netoli Seimo rūmų, Gedimino prospekte radome viena palapine besidalinančias dvi merginas, siūlančias originalius produktus. Vienas jų – „Good Vibes Kitchen“ veganiški sūreliai, jau sulaukę dėmesio veganams skirtuose renginiuose, o šalia sūrelių pardavinėjamas humusas su pačiais įvairiausiais priedais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dvi pardavėjos ir jų skanėstai

Duonos gaminių Kaziuko mugėje, kaip visada gausu. Nesvarbu, turite kepyklą-favoritę ar kaip tik ieškote ko nors naujo, tikrai išsirinksite. Mūsų rekomendacija – daliai kokybiškos duonos gerbėjų jau pažįstama „Jūratės duona“, kepama panevėžietės Jūratės Vytėnienės. Šios duonos pavyko aptikti nedidelėje prekybos „salelėje“ šalia Seimo.

Nusiteikite, kad rytietiški saldėsiai jus vilios visoje mugės trajektorijoje, tad teks rizikuoti ir pasitikėti gražiais pardavėjų žodžiais. Mes aptikome vietą, kurioje siūlomų saldumynų jau teko ragauti ir jie buvo puikūs – mūsų simpatijas pelniusios armėniškos baklavos, kurią kepa kepykla „Granatas“, dairykitės ties Gedimino pr. 49-uoju numeriu ir Rotušės aikštėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saldumo bomba armėniškų saldumynų palapinėje

Ilgą laiką nevertintos ir tuščiai nokusios šaltalankio uogos, panašu, atrastos iš naujo – populiarėja iš jų gaminti džemai, tyrės, sirupai. Jei norite paragauti šių produktų, viena iš prekybos palapinių jūsų laukia visai šalia Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Gedimino prospekte.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šaltalankių tyrės butelis

Vegetarams Kaziuko mugėje gali būti nelengva – rūkyta mėsa čia, tikrąją šio posakio prasme, ant kiekvieno kampo. Jei jūsų proritetas – ekologiška mėsa, dairykitės „Žilių šeimos ekologinio ūkio“ (Raseinių raj.) palapinės ties Gedimino pr. 40-uoju numeriu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ekologiška mėsos produkcija

Ieškote Kaziuko mugėje tikro maisto? Tuomet dairykitės vietų, kuriose prekiauja patys to maisto gamintojai. Vienoje tokių galima nusipirkti skanių sūrių su įvairiais pagardais – juos pardavinėja Emilija Zvicevicienė, kaip ji pati prisistatė, iš „Ukmergės rajono, Siesikų parapijos“, sūrius gamina visa šios mielos ponios šeima.

Tikras sūrių rojus laukia ir Rotušės aikštėje, ten galėsite ragauti ir pirkti ne tik lietuviško, bet ir latviško, austriško, kitų šalių sūrio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuviški sūriai su įvairiausiais pagardais
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maistas Kaziuko mugėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latviškas sūris

Gedimino prospektu artėjant link Katedros, kaip visada nemažai vietų, kuriose sočiai prisikirsite prisėdę ant medinio suolo, o štai jei pasuksite link Mindaugo tilto, rasite dar vieną įvairaus ir nematyto maisto zoną – pavyzdžiui, puikios kokybės gaminių iš kanapių, paženklintų „Hempus“ etiketėmis (dar viena šio gamintojo prekybos vieta įsikūrusi Rotušės aikšteje) ar įdomių produktų iš svarainių, kuriuos gamina – tiesiai šviesiai – „Svarainiukas“.

Pasidairydami į kairę ir dešinę traukiame link Tymo turgaus, o pakeliui verta stabtelėti šalia Vilniaus dailės akademijos, kur galite pasigrožėti ar įsigyti įdomių jaunųjų keramikų indų. Jie nevalgomi, dūžtantys (patikrinta!), tačiau puikiai tiks riešutams suberti ar kisieliui gerti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Keramika

Vienoje vietoje netoli Užupio tilto pakvimpa smilkalais – jų kvapas gaubia Krišnaitų bendruomenės kepamus ir pardavinėjamus kepinius, čia rasite ir saldžių, ir rimtesnių užkandžių. Kaip visada, jie švieži ir skanūs, tad jei dar neturėjote progos paragauti kituose miesto renginiuose, padarykite tą Kaziuke.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Krišnaitų ruošiami skanėstai

Taip pat prie Užupio tilto įsikūrę dar du nedideli, bet patikimi gamintojai. Pirmasis jų, „Tundra“, gaminantis batonėlius iš daigintų grikių su riešutais, džiovintais vaisiais. Kaimynystėje – mažos, nuoširdžiai dirbančios kepyklėlės „Rugutis“ Vilniuje palapinė – šviežutėlių kepinių čia daug, jums būtinai pasiūlys ragauti, neatsisakykite!

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rugučio“ kepiniai

Jei išalksite, tačiau pritrūks vietų ant medinių suolų Gedimino prospekte, jūsų laukia bent dvi greito maisto vagonėlių zonos, kuriose pasiūla labai įvairi – nuo ant iešmų pamautų vištų ir cepelinų iki olandiškų vaflių ar dešrainių. Vienos šių zonų ieškokite pakeliui į Tymo kvartalą šalia Vilnelės, kitos – Vokiečių gatvėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Greitasis maistas Kaziuko mugėje

Klausiate, o kur pirkti skanių riestainių? Dėl to apsispręskite patys – jų pardavėjų, o ir pačių riestainių rūšių daugybė, nesvarbu, patinka trapūs ar minkšti, milžiniški ar mažučiukai, rasite iš ko pasirinkti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugė Gedimino prospekte
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Riestainių vėrinys Gedimino prospekte

Skanių nuotykių Kaziuko mugėje – kviečiame ragauti ne tik jau patikrintų dalykų, bet ir naujienų. Kaip kitaip sužinosite, patiks jos jums ar ne?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latviški pieniški saldainiai su kanapėmis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės maistas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meduoliai-pakalikai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius