Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grilio kepsniai su slaptu užtaisu nepalieka abejingų

Grilio patiekalai išgyvena renesansą – jų meniu plečiasi kosminiu greičiu, nes kepame ne tik mėsą, žuvį ar daržoves – griliname vaisius, jūros gėrybes, sūrius, o kur dar papildomi skoniai, kurių galime suteikti pasitelkę slaptus ingredientus. Nealkoholinio alaus salyklo saldumas, apynių kartumas, intensyvus aromatas – štai ko reikia naujiems vasaros eksperimentams. Nealkoholinio alaus ir maisto skoniai papildo vienas kitą arba supriešinami, kontrastingai pabrėždami vienas kitą.
Grilio vakarėlis
Grilio vakarėlis / 123RF.com nuotr.

Derinant grilio mėsos kepsnių, ant žarijų keptų daržovių ar net vaisių skonį su nealkoholiniu alumi, reikia laikytis dviejų taisyklių. „Maisto skonį praturtina ir pabrėžia nealkoholinis alus arba skoniai yra supriešinami. Europoje populiaresnis yra būdas, kai skoniai papildo vienas kitą“, – sako Audronė Saulėnienė, „Volfo Engelmano“ Aludarystės kompetencijų centro koordinatorė.

Jei norite skonį papildyti, ieškokite panašių skonio natų. Su lengvais užkandžiais derinamas švelnesnio skonio, lengvesnis nealkoholinis alus, o su aštresniems, sunkesniems patiekalams labiau tiks sodresnio skonio nealkoholinis alus. „Net ir valgant desertą, pavyzdžiui, šokoladinį tortą, užsigerkite ne kava, o nealkoholiniu tamsiu alumi, patikėkite, suskambės naujos skonio natos“, – pataria A.Saulėnienė.

„Volfas Engelman“ nuotr./Nealkoholinis „Volfas Engelman“ alus
„Volfas Engelman“ nuotr./Nealkoholinis „Volfas Engelman“ alus

Trys gamybos būdai

Vis dar sklando mitai apie nealkoholinio alaus gamybą. Klaidingai galvojama, kad šis gėrimas nėra fermentuojamas. Iš tiesų, nealkoholinis alus gaminamas iš įprastinių ingredientų: vandens salyklo ir mielių. Lietuvoje išpopuliarėjęs gėrimas turi gilias istorines šaknis – pradėtas gaminti Jungtinėse Amerikos Valstijose alkoholio draudimo įstatymo laikais.

Yra trys pagrindiniai nealkoholinio alaus gamybos būdai: sustabdant fermentaciją, išgarinant alkoholį ir naudojant specialias mieles. Gaminant pirmuoju būdu, fermentacija sustabdoma, kai alkoholio pasigamina ne daugiau nei 0,5 proc. Antrasis būdas pasižymi tuo, kad alus kaitinamas, kol alkoholis visiškai pašalinamas. Trečiasis būdas – fermentacijos procese naudojamos specialios vokiečių išrastos mielės, negaminančios alkoholio mielės.

Luko Misiūno nuotr. /Nealkoholinis „Volfas Engelman“ alus „Hoppiness“
Luko Misiūno nuotr. /Nealkoholinis „Volfas Engelman“ alus „Hoppiness“

Skonio intensyvumas turi būti panašus

Planuodami pikniko meniu nepamirškite, kad patiekalų ir nealkoholinio alaus skonio intensyvumas turi būti panašus – pernelyg lengvą nealkoholinį alų maisto skonis gali užgožti.

Tikriausiai pastebėjote, kad valgydami riebius, sočius kepsnius, norisi užsigerti nealkoholiniu alumi, nes „burbuliukai“ palengvina virškinimą.

Jei patiekalo skonis itin intensyvus ar aštrus, rinkitės prie jo labiau apyniuotą nealkoholinį alų, mat apynių kartumas prigesina čili pipirų ugnį.

Jei mėgstate rūkytą riebią žuvį, sūrius su mėlynuoju pelėsiu ir ilgai brandintus sūrius, labai sūrius patiekalus, geriau nebandykite konkuruoti ir užgožti patiekalų – rinkitės lengvesnį nealkoholinį alų, kuris „nuplaus“ gomurį. Kartesnio skonio nealkoholinis alus taip pat tinka, nes tarsi „palengvina“ patiekalų riebumą, tačiau kartumas turi būti saikingas, subalansuotas, kad neužgožtų maisto skonio.

A.Saulėnienė pataria nealkoholinį alų panaudoti ir ruošiant maistą: tamsus tinka mėsos marinavimui, troškiniams ant laužo, suteikia turtingą skonį, karamelizuoja patiekalą.

Luko Misiūno nuotr. /Nealkoholinis „Volfas Engelman“ alus „Hoppiness“
Luko Misiūno nuotr. /Nealkoholinis „Volfas Engelman“ alus „Hoppiness“

Keturios maisto ir nealkoholinio alaus derinimo taisyklės pagal A.Saulėnienę

  1. Prie grilio patiekalų – keptos mėsos, vištienos ir daržovių, užkandžių – vytintos jautienos, lengvai rūkytos mėsos, juodųjų alyvuogių, sūdytų riešutų tinka universalaus skonio Lagerio tipo nealkoholinis alus.
  2. Prie baltos žuvies, jūrų gėrybių, taip pat „Camembert“, „Cambozola“, „Brie“ sūrių, vištienos, marinuotų daržovių, dera kvietinis nealkoholinis alus.
  3. Prie riebesnių žuvų – šamo, lašišos, riebios avienos tinka tinka rūgštesnio skonio nealkoholinis alus, prie sūrio su mėlynuoju pelėsiu ir ilgai brandintų sūrių, kurie dera kartu su vaisiais – vynuogėmis, kriaušėmis – tinka kartus alus.
  4. Prie keptos žvėrienos, ėrienos, brandintos jautienos kepsnio, rūkytos mėsos, rinkitės tamsų nealkoholinį alų. Jis tobulai tinka ir prie deserto – keptų vaflių, šokolado.

Jautienos kepsnys su nealkoholinio alaus padažu

123RF.com nuotr./Jautiena
123RF.com nuotr./Jautiena

Brandintos jautienos kepsniai ypač vertinami gurmanų. Ypatingą skonį kepsniui suteikia ir ypatingas nealkoholinio alaus padažas su sūriu ir grietinėle.

Reikės:

  • 2 vnt. brandintos jautienos kepsnių,
  • Druskos, pipirų.

Padažui:

  • 1 vnt. svogūno,
  • 1 v. š. sviesto,
  • 1 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio,
  • ¼ stiklinės grietinėlės,
  • ½ stiklinės nealkoholinio alaus,
  • Druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Įkaitinkite grilį, mėsą pabarstykite druska, pipirais. Vieną mėsos pusę kepkite 2 minutes, apverskite ir kepkite dar 2 minutes. Jei mėgstate labiau iškepusią mėsą, pakartokite abiejų pusių kepimą dar po 1–2 minutes. Iškepusius kepsnius padėkite į pašildytą lėkštę ir palikite kelioms minutėms pailsėti.

Svogūną kepinkite su sviestu, kol suminkštės, baigiant kepti įdėkite česnaką. Supilkite nealkoholinį alų ir patroškinkite kelias minutes. Supilkite grietinėlę, įdėkite sūrį ir virkite maišydami, kol sūris išsilydys. Paskaninkite druska, pipirais. Užpilkite paruoštą padažą ant jautienos kepsnių.

Nealkoholiniame aluje marinuota vištiena

123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena
123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena

Vištiena – daugelio mėgstama mėsa, nes pagaminama greita ir lengvai, o skonis niekada nenuvilia.

Reikės:

  • 1 kg vištienos blauzdelių,
  • Kelių skiltelių česnako,
  • Mairūno, raudonėlių ar kitų mėgstamų prieskonių,
  • Druskos,
  • Aliejaus,
  • 300 ml nealkoholinio alaus.

Gaminimas:

Vištieną įtriname prieskonių, druskos ir aliejaus mišiniu, užpilame nealkoholiniu alumi ir paliekame marinuotis per naktį. Kepame vištienos blauzdeles ant grilio vartydami, kol gražiai apskrus. Patiekite su mėgstamu padažu ir garnyru.

Kepti pievagrybiai alaus tešloje

123RF.com nuotr./Kepti Portabella grybai
123RF.com nuotr./Kepti Portabella grybai

Grilinti galima ne tik mėsą. Vegetarams ir ne tik jiems labai patiks kepti grybai. Išbandykite ne tik baltus pievagrybius – skanesni rudi, o Portabella grybai – aukštas pilotažas. Keptus grybus nealkoholinio alaus tešloje skanu valgyti ir kaip atskirą patiekalą ir kaip garnyrą prie mėsos.

Reikės:

  • 300 g pievagrybių,
  • 150 ml nealkoholinio alaus,
  • 2 kiaušinių tryniai,
  • 250 g miltų,
  • 1 š aliejaus,
  • Druskos.

Gaminimas:

Užmaišykite tešlą, palikite pastovėti, kad išbrinktų miltai. Tešla turi būti šiek tiek tirštesnė, kad nevarvėtų kepant ant grotelių. Grybus perpjaukite pusiau, įmerkite į tešlą ir kepkite ant įkaitinto grilio.

Skanaus!

Igno Gaižausko nuotr./Aludarių diena
Igno Gaižausko nuotr./Aludarių diena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius