-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grilio sezonas įsibėgėjo: kepsninių rinką sudrebino atradimas iš Japonijos

Nėra tokio lietuvio, kuris neprisimena aromatingai sklindančio šašlyko kvapo. Jis gerai žinomas nuo pat vaikystės. Vos atšilus orams kepsnines traukia šašlykų kepimui tiek draugų kompanijos, tiek giminės jaukiame susibūrime.
„Kamadoclub“ nuotr./Kamado tipo grilis
„Kamadoclub“ nuotr./Kamado tipo grilis

Kai už lango šiltuoju metų laiku biuruose plieskia saulė, tik ir norisi greičiau baigti darbus ir pasimėgauti tikru vasarišku oru bei pailsėti gamtoje. Vienas iš malonumų leisti laiką gamtoje yra šašlykų kepimas, tačiau mėgautis galima ne tik jų skoniu, bet ir pačiu kepimo procesu. Dažnas lietuvis kepimui kviečiasi į kompaniją ir gausią draugų kompaniją – tokio malonumo retai kas atsisako.

Net ir sovietmečiu, kai žodį „vegetaras“ žinodavo tik medikai, įsigyti kokybiškos mėsos būdavo gana sudėtinga, o pažinoti draugą, kuris turi gerą šašlykinę, būdavo retas atvejis. Žmonės skolindavosi jas vieni iš kitų, o turintys šaltkalvio amato dovaną, susikonstruodavo ją patys.

Augustas Didžgalvis nuotr./Kamado tipo grilis
Augustas Didžgalvis nuotr./Kamado tipo grilis

Šiandien parduotuvėse galima įsigyti norimą kepti mėsą be jokio vargo – pradedant vištienos sparneliais ir baigiant japoniška marmurine jautiena. Prekyboje atsirado ir įvairūs mangalai, dujiniai griliai, skardinės rūkyklos bei visokie elektriniai kepimo prietaisai.

Prieš keletą metų į Lietuvą pagaliau buvo atvežti ir patys universaliausi grilio mėgėjų instrumentai – kamado keraminės kepsninės. Paprastai tariant, tai yra storų keramikos sienelių krosnelė.

Su tokia jau nebereikia kūrenti malkų ir laukti, kol jos pasidengs pelenais. Nebereikia važiuoti užpildyti dujinį balioną, ieškoti uždegimo skysčio ar lankstyti riebaluotą laikraštį. Užtenka tiesiog įpilti anglių, įkurti kartoninį uždegtuką ir po kelių minučių jau galima ruošti savo patiekalus kepimui.

Augustas Didžgalvis nuotr./Kamado tipo grilis
Augustas Didžgalvis nuotr./Kamado tipo grilis

Kodėl taip greitai? Todėl, kad kamado kepsninėje orui cirkuliuojant, anglys įsidega sparčiai ir kaitriai. Beje, ir pačių anglių nereikia daug, užtenka kelių saujų – jokių dūmų beveik nėra.

Šį japonų atradimą prieš keliasdešimt metų pas save atsivežė amerikiečiai ir jį išpopuliarino visame pasaulyje. Jis žmones sužavėjo savo paprastumu ir universalumu. Penkių laipsnių tikslumu reguliuojamas grilis, gyvos ugnies orkaitė ir netgi rūkykla – visa tai galima rasti kamado kepsninėje.

Šį japonų atradimą prieš keliasdešimt metų pas save atsivežė amerikiečiai ir jį išpopuliarino visame pasaulyje.

Tai reiškia, kad galima ne tik kepti mėsainius ar daržoves garnyrui, bet ir skrudinti picą, kepti naminę duoną ar pyragus, rūkyti žūvį, galų gale, paruošti nuo kaulo lengvai atsiplėšiančius šonkauliukus.

Augustas Didžgalvis nuotr./Kamado tipo grilis
Augustas Didžgalvis nuotr./Kamado tipo grilis

Tai įmanoma dėl paprastos priežasties – itin kokybiškos ir patvarios keramikos. Fizikinės keramikos savybės yra tiesiog idealios maisto ruošimui: didelė šiluminė talpa ir mažas šiluminis laidumas. Maistas šyla gerokai lėčiau nei bet kokie metalai. Panašiai neskubėdama kaista ir keramika: kamado viduje gali liepsnoti ugnis, o išorė bus vos vos šilta.

Ir tik ilgai kaitinant išorinė temperatūra taps labiau jaučiama. Tai reiškia, kad vidinės kamado sienelės ir kupolas bus pakankamai įšilę ir atiduos savo šilumą viduje esančiam maistui ilgą laiką. Tuo stora keramika ir skiriasi nuo metalinių grilių – šiluma maistui patenka iš visų pusių, valgis gaminasi gerokai tolygiau ir tampa sultingesnis.

Štai todėl Lietuvoje daugybė žmonių ne tik kūrena kamado, bet ir dalinasi savo įspūdžiais su bičiuliais, per socialinius tinklus viešina savo darytas nuotraukas ir vis dažniau kviečiasi savo seniai matytus draugus pavakaroti prie gyvos ugnies.

Tokiai kepsninei tinka visi krosnių, mangalų, rūkyklų, duonkepių ir tandyrų receptai. Pastačius į savo kamado pusapvalį ketaus kazaną aplinkinius galima nustebinti tikru rytietišku plovu. Įkėlus ketaus groteles, galima išsikepti gurmaniškus didkepsnius. Norintys pasimėgauti kvapniu sūriu arba vaismedžio dūmu kvepiančia mėsa gali įmesti ant žarijų rūkymo kubelį. Tačiau norintiems paprastesnio patiekalo, vertėtų prisiminti ir tradicinį šašlyką, kuris naudojant šią kepimo technologiją, bet kuriuo atveju pavyks nepriekaištingai.

Daugiau informacijos apie kamado kepsnines galite rasti adresu www.kamadoclub.lt. Ten galima rasti ne tik jų išsamias charakteristikas, bet ir daugybę priedų ir kitos naudingos informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius