Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 4d. 08:00

Gurmaniškame renginyje žymus latvių šefas pristatė modernią savo šalies virtuvę

Juris Dukalskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr. / Juris Dukalskis

Vasariškai šiltą gegužės 3-iosios, ketvirtadienio, vakarą Vilniuje pristatyta moderni Latvijos virtuvė. „Čiop Čiop“ kulinarijos studijoje susirinkę svečiai turėjo progą pasimėgauti Latvijoje garsaus šefo Jurio Dukalskio ir jo komandos iš Rygos restorano „3“ pagaminta keturių patiekalų „Magnetic Latvia“ vakariene.

„Nors esame kaimyninės šalys, turinčios gana panašias tradicijas, tuos pačius produktus, bet tikiuosi, kad šįvakar, ragaudami patiekalus, atrasite naujus, neįprastus, kitokius skonius,“ – susirinkusiems svečiams sakė virtuvės virtuozas Juris Dukalskis, restorano „3“ šefas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juris Dukalskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juris Dukalskis

Kaip rašoma pranešime spaudai, į svečius kreipėsi ir Latvijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Einars Semanis, kuris pasveikino lietuvius su gegužės 3-iąją švenčiama pirmosios rašytinės Konstitucijos Europoje diena bei kvietė gegužės 4-ąją paminėti Latvijos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, atvykti į Latviją, kur taip pat vyksta įvairūs Latvijos šimtmečio minėjimo renginiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Einaras Semanis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Einaras Semanis

„Gardus maistas visad sujungia žmones. Kelionėse atrandame ne tik muziejus ar susipažįstame su istorija, kultūra, tradicijomis, bet didžiausią įspūdį paprastai palieka šalies virtuvė ir ragauti patiekalai,“ – sakė renginio organizatorė Jelena Markūne, Latvijos investicijų ir plėtros agentūros atstovybės Lietuvoje vadovė.

Tradiciniai produktai modernia forma

Užsienio svečiams, atvykusiems į Rygą, šefas Juris Dukalskis būtinai rekomenduotų paragauti tokių tradicinės Latvijos virtuvės produktų, kaip tamsi duona, rūkyta žuvis ir latviškas alus. Minimi produktai modernioje formoje buvo pateikti ir vakarienės metu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juris Dukalskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juris Dukalskis

Vakarienės dalyviai ragavo keptą nėgę su salyklo traškučiais ir rėžiukų padažu, sūdytą ėrieną su marinuotu rabarbaru, ožkos sūriu ir svarainių cukatomis, elnienos kepsnį su grikių ir perlinių kruopų garnyru bei liepžiedžių glazūros padažu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys

Saldžiai pabaigai – latvių mėgiamas tradicinis desertas iš tekšių, grietinės ir ruginės duonos. Gardžių patiekalų skonį paryškino prie jų priderinti gėrimai iš įvairių Latvijos regionų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys

Maisto renginiai ir Lietuvoje, ir Latvijoje

Gegužės 7 – 13 dienomis vyks Latvijos dienų renginiai Lietuvoje, o šią savaitę vyks ir akcija „Paragauk Latvijos!“. Trečius metus vykstanti iniciatyva kasmet sulaukia vis didesnio susidomėjimo, šiais metais prie Vilniaus restoranų, siūlančių paragauti modernios Latvijos virtuvės patiekalų, prisijungė ir kauniečiai.

Akcijos žemėlapyje – net dvidešimt penkios maitinimo įstaigos, ruošiančios ypatingą savaitės pasiūlymą ar dienos pietus. „Paragauk Latvijos!“ metu ragaujantieji latviškus patiekalus dar turės galimybę dalyvauti loterijoje ir laimėti „Lux Express“ kelionę į Rygą, bilietus į „Brainstorm“ koncertą, vakarienę restorane „3“, bilietus į latvių ir lietuvių kurtą filmą „Pagonių žiedas“, „Ice Cool“ stalo žaidimus ir dar daug kitų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys

Leistis į gastronominę kelionę kviečia ir geriausi Rygos restoranai. Gegužės 7 – 13 dienomis Latvijos sostinėje vyks Rygos restoranų savaitė. Čia atrasti Latvijos skonius ir rezervuoti vietą prie stalo Rygos restoranuose kviečia net šešiasdešimt trys geriausi Rygos restoranai.

Rygos restoranų savaitės metu dalyvaus ir Juris Dukalskis kartu su restorano „3“ komanda. Šia proga jis visad ruošia ką nors naujo ir ypatingo, šiemet – ne išimtis: „Esame išsiilgę pavasariškų spalvų ir skonių ir patiekalų, todėl ruošiu absoliučiai pavasarišką meniu iš vietos laukinių ir organiškų produktų iš Latvijos miškų ir upių.“

„Magnetic Latvia“ vakarienę Vilniuje organizuoja Latvijos investicijų ir plėtros agentūros Turizmo departamentas ir kviečia keliauti ir atrasti naujus modernios Latvijos virtuvės skonius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gyvenimas

Paslaptinga liga garsų solistą nustūmė į visuomenės užribį: sklinda nemalonus kvapas

Tiesiogiai 24sek

Eurolygos klasika Maskvoje: CSKA – „Žalgiris“

15min tema Aktualu

Pasaulio dešinieji sukilo prieš JT migracijos paktą: keliama audra stiklinėje?

Vardai

Eimuntas Nekrošius paskutinį gyvenimo savaitgalį praleido pajūryje: „Jis buvo laimingas“

Pasaulis kišenėje

Aplink pasaulį su kuprine: kodėl vienas pavojingiausių Australijos vorų – net nenuodingas

Aktualu

„Patikrinta 15min“ – pirmasis pasauliniu mastu pripažintas Baltijos šalių faktų tikrinimo projektas

Gyvenimas

Giedrius gerina būstą sužalotam didvyriui: šis išgelbėjo paauglę, o dabar pagalbos reikia pačiam

Atvirai su vadovu. A.Žukauskienė: apie jauno vadovo patyrimus, gyvenimo tikslą ir laimėtas bei pralaimėtas kovas

Tiesiogiai 24sek

Kertinis vakaras Vokietijoje: „Skyliners“ – „Rytas“

Išrinkite geriausias 2018 metų knygas

Aktualu

Aiškėja, kodėl sumuštas F.Sanchezas: dviejų nacionalistų jausmus užgavo šūkis „Lietuva visiems“

Aktualu

Lenkijos Seimas atšaukė ginčijamą Aukščiausiojo Teismo reformą

Ar pastebėjote Vilniaus viešojo transporto atsinaujinimą?

Gazas

Renkame Lietuvos Šimtmečio automobilį: „Opel Kadett E“

Aktualu

„Proveržis“ tariantis dėl etatinio mokytojų apmokėjimo modelio: bus pildomi profsąjungų reikalavimai

Vardai

Katy Perry – daugiausiai uždirbanti dainininkė pasaulyje: iš pirmos vietos išstūmė Beyonce

Vardai

Atsisveikinimas su netikėtai išėjusiu Eimuntu Nekrošiumi: „Per anksti, gerokai per anksti...“

Aktualu

Prabangiu BMW visureigiu važiavusio ukrainiečio kelionė nutrūko pasienyje

Kultūra

Detektyvo „Spėk, kas?“ autorius Ch.McGeorge’as: „Jaučiausi, lyg kurčiau choreografiją“

Verslas

„Pagaminta Lietuvoje“: naujas „Lidl“ prekės ženklas, vienijantis tradicinės receptūros lietuviškus produktus

Naujienos

Sportas

Europos lyga: „Atletico“ triumfas ir kritinė teisėjo klaida per pratęsimą

Aktualu

Su labdara dirbantis kaunietis: „Gyvenime teko praeiti pro pragaro vartus“

Pasaulis kišenėje

Patarimai keliaujantiesiems į Romą: kaip neapsigauti su kainomis ir nepakliūti kišenvagiams

Aktualu

Ar FTB klausėsi D.Trumpo advokato M.Coheno telefoninių pokalbių?

Aktualu

Seimo komiteto tyrime – informacija apie žurnalisto T.Dapkaus ryšius

Aktualu

Priekabių ieškojusių Mažeikių policininkų triumfas – baudą išrašė už nukratytus cigaretės pelenus

Pavasarinių žiedų ir gamtos grožis 15min skaitytojo kadruose

Vardai

Penktadienį 15min studijoje – „The Station“: Mykolas Katkus ir Justina Mykolaitytė pristatys albumą

Vardai

„Oskarus“ teikianti Kino akademija iš savo narių pašalino aktorių B.Cosby ir režisierių R.Polanski

Aktualu

Į ligoninę Kaune pristatytas aštuonmetis: gimnazijoje sumušė klasiokas

Verslas

Dėl „Metrail“ VMI „Rivonai“ priskaičiavo apie 80 tūkst. eurų delspinigių

Vardai

Advokatas atskleidė, kas yra tariama Simo Jasaičio meilužė: „Ji turi grožio saloną“

Aktualu

Rusų naikintuvo Su-27 istorija: tragedijų lydėtas orlaivis vis dar kelia nerimą priešams

Infografikas
Aktualu

Mirė Mozambiko sukilėlių veteranas lyderis A.Dhlakama

Aktualu

Milijonus turėję atnešti 300 kilogramų hašišo grasina 15 metų nelaisvės

Aktualu

Iššūkis Vokietijai – ir ginti žydus, ir rūpintis antisemitinių pažiūrų pabėgėliais

Aktualu

Orai.lt: savaitgalį atvės, bet kitą savaitę šilumos bus daugiau

Gazas

Europos patirtis: įdiegusios alkoblokus šalys sutaupė vidutiniškai po 69,63 mln. eurų

Aktualu

Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly išvadino Donaldą Trumpą idiotu

Vardai

Ypatingos

03:39
07:48

Gera keliauti kartu

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką