Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugpjūčio 12d. 20:40

Gurmaniški mėsainiai namuose: šefas siūlo išmėginti netikėtą lietuvišką ingredientą

Mėsainis
Vida Press nuotr. / Mėsainis

Tokius mėsainius, kokius esame įpratę valgyti restoranuose, namuose pasigaminsime sunkiai, portalui LRT.lt sako profesionalus šefas Vylius Blauzdavičius. Tačiau, priduria jis, tai tikrai įmanoma – norint pasiekti geriausią rezultatą, reikia nebijoti eksperimentuoti su netikėtais produktais. Pavyzdžiui, mėsainį namuose galima pagardinti ir tradiciniu lietuvišku kastiniu.

Mėsainis, prieš daugiau nei šimtą metų atsiradęs Vakaruose, panašu, dabar Lietuvoje išgyvena tikrą aukso amžių. Atsirado įvairių mėsainio variacijų, jo gaminimu susidomėjo ir profesionalūs kulinarai, kurie mėsai ir kitiems ingredientams paruošti neretai skiria ir kelias paras.

„Mėsainis jau nebėra tik jautienos paplotėlis ir bandelė“, – sako restorano „Viking the chef“ šefas V.Blauzdavičius.

E.Genio/LRT nuotr./Vylius Blauzdavičius
E.Genio/LRT nuotr./Vylius Blauzdavičius

„Mėsainiai į Lietuvą atkeliavo jau seniai, bet jei kalbėsime apie jų madą ir išaugusį populiarumą, tai jis turbūt laikosi jau apie 7–8 metus. Tada pradėta atidaryti specializuotus restoranus, atsirado įvairiausių mėsainių variacijų“, – priduria jis.

Tokį šio patiekalo išpopuliarėjimą kulinaras vadina „mėsainių judėjimu“: „Man šis judėjimas labai patinka, nes atsiranda įvairiausių receptūrų, naujų skonių, improvizacijos. Manau, kad Lietuvoje jau pasiekėme patį mėsainių populiarumo piką, o kas bus vėliau – sunku pasakyti.“

Savo restorane šefas itin didelį dėmesį skiria mėsos paruošimui – gamina barbekiu principu, kai mėsa yra ruošiama ilgai ir lėtai, rūkoma net 17 valandų.

„Dažniausiai gaminant mėsainius yra žaidžiama skirtingomis mėsos rūšimis, padažais, sūriais, gaminami vegetariški mėsainio variantai. Mėsainis dabar jau nėra tik mėsos kepsnys – tai ir išvaizda, ir produktų sudėjimo būdas“, – tikina V.Blauzdavičius.

Nors paruošti mėsą būdais, kuriuos naudoja profesionalūs šefai, namuose neturint specialios įrangos yra beveik neįmanoma, pasak šefo, pasigaminti skanų mėsainį visgi pavyks. Tiesa, prireiks ne tik įgūdžių virtuvėje, bet ir apsiperkant – mėsainiams reikia naudoti tik pačius geriausius ingredientus.

„Namuose skanų mėsainį pasidaryti tikrai įmanoma – jo skonis priklausys ir nuo pasirinktų produktų, ir nuo jūsų pačių įdirbio. Jei turėsite gerus ingredientus ir su darbu truputį nepasiseks, tikėtina, kad vis tiek bus skanu.

Rinkdamiesi produktus būkite atidūs: įsitikinkite, kad pomidoras gerai sunokęs, kad svogūnas neminkštas, o sūris šviežias – visos mažos detalės mėsainyje ir sudaro gerą skonį“, – pataria šefas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Veganiškas burgeris
Luko Balandžio / 15min nuotr./Veganiškas burgeris

Nors vieną visiems patiksiantį mėsainio receptą V.Blauzdavičiui rekomenduoti sunku, jis pataria nebijoti eksperimentuoti skoniais, net jei iš pirmo žvilgsnio jie gali pasirodyti keisti. Visai neseniai šefas namuose pagardinti mėsainiui išbandė tradicinį lietuvišką maisto produktą – kastinį.

„Tokių mėsainių, kokius valgote restoranuose, paprastai namuose tikrai nepasigaminsite. Tačiau pastaraisiais metais atradau netikėtą dalyką – jei gaminate namuose mėsainius, pabandykite ant bandelės užtepti kastinio“, – sako jis.

Kastinys, kuris paprastai gaminamas iš sviesto ir grietinės, pagardinamas prieskoniais, pasak virtuvės šefo, yra puikaus skonio.

„Nepagailėkite kastinio, tepkite gausiai. Kastinys yra sūrus, jame yra česnako, svogūnų, pipirų. Ant šiltos bandelės jis pasilydo ir įsigeria dar labiau. Po to galima dėti keptą jautienos paplotėlį, barbekiu padažo, mėgstamų daržovių. Kastinį taip pat galima naudoti ir sumuštiniuose“, – patarimais, kaip namuose pasigaminti gardų mėsainį, dalijasi V.Blauzdavičius.

Lrt.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

24sek

Šaras pasiuntė dviprasmišką žinutę: „Žais tie, kurie pasiruošę mirti už komandą“

24sek

Šarą pagyręs Željko Obradovičius: „Mes geri draugai – išeisime kur nors drauge“

24sek

Finiše uždusęs „Žalgiris“ dramatiškai krito prieš Eurolygos vicečempionus

Gyvenimas

Onkologinė liga ir intymumas: kodėl pasaulyje tai – tyrimų objektas, o Lietuvoje – gėdinga tema?

Aktualu

Girtam panevėžiečiui pasivažinėjimas baigėsi prie kelio ženklo „Plyta“

24sek

Savo rekordą pakartojęs „Žalgirio“ vedlys: „Skaudu“

„Eurolygos dienos“ prognozė: kokia tikimybė, kad Šaras pagaliau įveiks Željko Kaune? (5/5)

Aktualu

Masinė avarija kelyje Vilnius-Panevėžys: susidūrė keturi automobiliai ir autobusas, žuvo žmogus

Gazas

Kaunietis iškėlė problemą: kodėl „Kauno autobusai“ diskriminuoja dirbančius savaitgalį?

Aktualu

Juozo Urbšio išpažintis švedų diplomatui: „1940-aisiais pasipriešinimas jau nebuvo įmanomas“

Aktualu

P.Urbšys: atrodo, kad R.Karbauskis ir A.Širinskienė yra apsvaigę nuo valdžios

N-18 Vardai

Kim Kardashian akių šešėlius reklamuoja savo stiliumi – nuoga

Kultūra

Menininkė žiūrovų akivaizdoje kūrė antrą odą: prie prisilietimo prisiliesta žodžiais ir rankomis

Pasaulis kišenėje

Kalnai Vokietijoje, kuriuos renkasi vietiniai bavarai ir kaimynai austrai

Vardai

VIP vakaras Vilniuje subūrė perlus ir deimantų spindesį mėgstančius svečius

Deuce

Pagirtinai kovojęs Ričardas Berankis iškrito turnyro Maskvoje ketvirtfinalyje

Vardai

M.Šedžiuvienė įsiuto – jos sūnų prižiūri svetima moteris: „Ponas Andriau, kokio velnio pasiimi vaiką?“

Kultūra

Vilniuje koncertuosianti L.Anderson: „Nesėkmė reikalauja kur kas daugiau kūrybiškumo nei sėkmė“

Aktualu

Trakų rajone užsidegė lentpjūvė

24sek

Madrido „Real“ neklumpa: nepaliko vilčių baskams

Naujienos

Aktualu

Graikijos Eubojos saloje įsiplieskus dideliam gaisrui, evakuotos dvi gyvenvietės

Aktualu

Kanadoje per aviacijos šventę nukritus lėktuvui sužaloti penki žmonės

Aktualu

Lietuvių geriausiųjų europarlamentarų 100-uke nėra, prasčiausiai įvertintas V.Tomaševskis

Verslas

Prabangiausiems Palangos viešbučiams nebepakanka žvaigždučių: imasi gydyti mineraliniais vandenimis

Aktualu

Pasvalio rajone susidūrė trys automobiliai: du žmones vadavo ugniagesiai

Vardai

Jogailos ir Indrės Morkūnų dukros krikštynos: grįžo į bažnyčią, kurioje susituokė prieš 3 metus

Aktualu

Vilniuje į ligoninę pristatytas perdurtas ir sumuštas vyras: sužalojo keturi draugai

Savaitės Lietuvos įvykiai – 15min fotografų kadruose (2018 m. rugpjūčio 6 – 12 d.)

Aktualu

Pratybų Joniškio r. metu Krašto apsaugos savanoris nesuvaldė keturračio: sužalota moteris

Sportas

Erą po Arsene'o Wengero „Arsenal“ pradėjo pralaimėjimu Anglijos čempionams

Aktualu

„Nuodėmingąjį vaisių“ cidoniją plačiai naudojo ir LDK aristokratija

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Gyvenimas

9 tipų švarkai, kurie neišeis iš mados

Pasaulis kišenėje

Lėktuvo pilotas: jeigu norite atvykti į vietą laiku, važiuokite traukiniu

Kultūra

Rašytoja Elif Shafak: „Nenoriu, kad religija savintųsi tikėjimą“

Kultūra

Rūta Elijošaitytė-Kaikarė: apie skaitymą, puikius vaikus ir nuostabius jų tėvelius

Aktualu

Išleis naują knygą apie D.Trumpą: legendinis žurnalistas be leidimo kalbėjosi su visais Baltaisiais rūmais

Laisvalaikis

Ūpo Dėdei svarbiausia garsinti Lietuvą, o su mylimąja jis bendrauja platoniškai

Aktualu

Gatvės šokėjai Palangoje „nunešė stogą“ – tokio pasirodymo daugelis nebuvo matę

Verslas

Istoriją reikia pajausti: Senoje Varšuvos gamykloje – pirmasis degtinės muziejus

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką