Džiovintų vaisių ir riešutų rutuliukai
Reikės:
- 50 g džiovintų abrikosų,
- 100 g datulių,
- 100 g mėgstamų riešutų,
- 2 arb. š. kokosų aliejaus,
- 1 valg. š. sezamų sėklų arba kokoso drožlių.
Gaminimas:
Į smulkintuvą suberkite džiovintus abrikosus (jei kieti, prieš tai pamirkykite), datules bei mėgstamus riešutus ir gerai susmulkinkite. Delnuose pašildykite truputį kokosų aliejaus ir vaisių masės lipdykite graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Apvpliokite juos sezamų sėklose arba kokoso drožlėse ir padėkite valandai šaltai. Tai puikus energijos užtaisas ir užkandis.
Cinamoninis sėklų, grūdų ir riešutų užkandis
Reikės:
- 200 g avižinių dribsnių,
- 100 g saulėgrąžų sėklų,
- 50 g sazamo sėklų,
- 50 g susmulkintų graikinių riešutų,
- 100 g mėgstamų džiovintų uogų – vyšnių, razinų, spanguolių,
- 100 g sviesto,
- 3 valg. š. medaus,
- 100 g rudojo cukraus,
- 1 arb. š. malto cinamono.
Gaminimas:
Keptuvėje nuolat maišydami kelias minutes pakepinkite avižinius dribsnius, sėklas bei riešutus.
Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite medų ir cukrų. Gerai išmaišykite ir pakaitinkite, kol cukrus ištirps.
Sumaišykite dribsnius su sviesto mišiniu, sudėkite džiovintas uogas ir cinamoną.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriuni ir ištepkite sviestu. Iškrėskite masę ir kruopščiai išlyginkite, gerai paspausdami.
Dėkite į įkaitintą iki 160 laipsnių orkaitę ir kepkite 30 minučių. Leiskite atvėsti ir supjaustykite juostelėmis. Kiekvieną suvyniokite į kepimo popierių ir perriškite dailia juostele.
Morkų ir ananasų keksiukai
Reikės:
- 140 g kvietinų miltų,
- 85 g viso grūdo kvietinių miltų,
- 2 valg. š. kvietinių sėlenų,
- ½ arb. š. kepimo miltelių,
- 1 arb. š. malto cinamono,
- žiupsnelio druskos,
- 200 g smulkiai sutarkuotų morkų,
- 150 ml saulėgrąžų aliejaus,
- 100 g rudojo cukraus,
- 3 griežinėlių konservuotų ananasų,
- 2 valg. š. ananasų sulčių,
- 1 kiaušinio,
- 50 g saulėgrąžų,
- 10 g vanilinio cukraus.
Gaminimas:
Viename dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, sėlenas, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Kitame dubenyje išplakite aliejų su cukrumi. Kai cukrus ištirps, sudėkite morkų tarkius, gabaliukais supjaustytus ananasus, plaktą kiaušinį, 2 valg. š. ananasų sulčių iš skardinės, vanilinį cukrų ir saulėgrąžas. Gautą masę sumaišykite su sausuoju mišiniu.
Iš kepimo popieriaus iškirpkite 1o cm skersmens apskritimus ir įtieskite į keksiukų kepimo formeles. Krėskite į jas po šaukštą masės, viršų apibarstykite saulėgrąžomis. Iš nurodyto produktų kiekio turėtų išeiti 12 keksiukų.
Kepkite 20-25 minutes 180 C karštumo orkaitėje.
Skanaus!
Naminė granola su jogurtu ir vaisiais
Granola – tai grūdų, sėklų, riešutų ir džiovintų vaisių mišinys, suteikiantis daug energijos, todėl valgomas dažniausiai pusryčiams. Vaikams tai būtų puikus priešpiečių variantas. Granolos galite pasigaminti namuose iš anksto daugiau, o kiekvieną kartą pagardinti skirtingais ingredientais.
Granolai reikės:
- 300 g avižinių dribsnių,
- 50 g saulėgrąžų,
- 4 valg. š. sezamų sėklų,
- 50 g moliūgų sėklų,
- 100 g smulkintų migdolų riešutų arba jų dribsnių,
- 100 g mėgstamų džiovintų vaisių,
- 50 g kokoso drožlių,
- 10 g vanilinio cukraus,
- 2 valg. š. aliejaus kepimui,
- 125 ml klevų sirupo,
- 2 val. š. medaus.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 150 C laipsnių karščio. Dideliame dubenyje sumaišykite aliejų, klevų sirupą, medų ir vanilinį cukrų. Suberkite kitus ingredientus, išskyrus džiovintas vaisius ir kokosą, gerai išmaišykite.
Gautą mišinį sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą, tolygiai paskirstykite ir kepkite orkaitėje 15 minučių. Paskui suberkite kokosą ir džiovintus vaisius, išmaišykite ir kepkite dar 10-15 minučių.
Išberkite iš skardos ir leiskite atvėsti. Sandarioje dėžutėje taip paruoštą granolą galima laikyti maždaug mėnesį.
Tai ne tik puikus patiekalas pusryčiams su pienu, bet ir vertingas užkandis vaikui į mokyklą. Į dailų užsukamą stiklainiuką įberkite 3-4 šaukštus granolos, uždėkite 2-3 valg. šaukštus jogurto be priedų ir užpjaustykite mėgstamo vaisiaus. Skirtingi vaisiai suteiks skirtingą skonį, tad kaskart užkandis bus vis kitoks! Užsukite dangteliu ir įdėkite vaikui į mokyklą kartu su šaukšteliu.
Tortilijos su vištiena ir daržovėmis
Reikės:
- 2 tortilijų,
- 200 g vištienos filė,
- aliejaus kepimui,
- pomidoro,
- agurko,
- 4 salotų lapų,
- druskos ir pipirų pagal skonį,
- 4 valg. š. natūralaus jogurto be priedų,
- 1 skiltelės česnako.
Gaminimas:
Vištieną supjaustykite siaurutėmis juostelėmis ir iškepkite aliejuje. Pagardinkite druska ir pipirais. Pomidorą ir agurką supjaustykite. Ant tortilijos padėkite salotų lapus, tada vištienos gabaliukus, daržoves ir jogurtą. Pagardinkite smulkiai supjaustytu česnaku, druska bei pipirais. Suvyniokite tortiliją.
Skanaus!