Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip gaminamas pagrindinis šaltibarščių ingredientas: reportažas iš „Rivonos“ konservų gamyklos

Turbūt nėra lietuvio, kuris nemėgtų šaltibarščių – tai pati mėgstamiausia sriuba šiltuoju sezonu mūsų šalyje. Tam naudojami konservuoti burokėliai, tad dažniausiai mūsų lėkštėse atsiduria „Rivonoje“ šiam patiekalui paruoštos daržovės. Mat Lietuvoje stiklinėje taroje konservuotų burokėlių niekas daugiau nebegamina.
„Rivona“ konservuotų produktų gamykla Alytuje
„Rivona“ konservuotų produktų gamykla Alytuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Moderni įranga leidžia naudoti ir nestandartines daržoves

Atvykę į Alytuje įsikūrusią gamyklą pasmalsavome, kaip atrodo konservų gamybos procesas. Jau pačioje daržovių paruošimo pradžioje radome modernią garų principu veikiančią daržovių valymo įrangą, kuri, pasak konservavimo cecho vadovo Aurimo Gargaso, yra pats naujausias mados klyksmas Europoje, „Rivonai“ atsiėjęs brangiausiai.

Daržovės patenka viršuje į talpą, kurioje garais su spaudimu yra apšutinamas jų paviršius. Tada metamos į šaltą vandenį, kur patenka į šepečių sistemą, kurioje išvalomi visi nestandartinio dydžio daržovių išgaubimai. Jos ne apskutamos, padarant apvalų kamuolį, o nuvalomos su labai mažais nuostoliais. Būtent dėl šios įrangos konservavimui tinka nestandartinės daržovės, nes jos paskui vis tiek yra smulkinamos. Tiesa, rankinio apdirbimo dar reikia papildomai, kadangi galimi puviniai daržovių viduje. Paruoštos daržovės keliauja į smulkinimo mašiną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rivona“ konservavimo cecho vadovas Aurimas Gargasas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rivona“ konservavimo cecho vadovas Aurimas Gargasas

Marinuoti burokėliai – pats populiariausias gaminys

Burokėliai marinavimui pjaustomi tik šiaudeliais, nes, pasak cecho vadovo, Lietuvos pirkėjas nesupranta kitokių burokėlių šaltibarščiuose. Daržovės į indelius kemšamos rankomis, kadangi jos dedamos žalios, o tam stiklainius reikia labai preciziškai prikimšti ir dar pasverti. Ant burokėlių stiklainiuose užpilamas marinatas ir tada jie sterilizuojami stiklainiuose. Taip burokėliai nepraranda savo sulčių bei spalvos, visos naudingos medžiagos lieka stiklainyje. Anksčiau burokėliai būdavo verdami nelupti, tada nulupami ir smulkinami, mat verdant nuluptą burokėlį jis praranda savo spalvą.

Per metus „Rivonoje“ pagaminama daugiai nei du milijonai indelių marinuotų burokėlių. Gamykloje taip pat gaminami sriubų konservai, pomidorų padažai, marinuoti agurkai – iš viso per metus iš gamyklos išvažiuoja apie 7-8 milijonus stiklainiukų konservuotų gaminių.

Konservavimui naudojamos pagrinde lietuviškos daržovės

„Daržoves konservavimui naudojame pagrinde iš Lietuvos, jas vežame tik pavasarį, kai baigiasi lietuviškos. Dirbame su vietiniais ūkininkais. Kai baigiasi lietuviškos daržovės ir prasideda brangios užsienietiškos, geriau nutraukiame gamybą, nes labai pabrangsta pats gaminys“, – sako A.Gargasas. Kadangi 2018 metai yra ypatingi dėl buvusios sausros, lietuviškas derlius baigėsi gana anksti, tad lankantis gamykloje buvo konservuojami tik burokėliai, pupelės ir pievagrybiai.

Konservuojant pievagrybius naudojami specialūs dangteliai su mygtukais, kurie leidžia iš karto nustatyti, jei stiklainis sterilizacijos metu neužsidarė. Taip išvengiama nekokybiškos produkcijos patekimo į parduotuves.

Kaip atrodo daržovių konservavimo procesas, galite pamatyti apačioje esančiame vaizdo reportaže.

VIDEO: Kaip gaminamas pagrindinis šaltibarščių ingredientas: reportažas iš „Rivonos“ konservų gamyklos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius