Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauniečiai išvirė rekordinį plovą: tik druskos prireikė net 2,5 kg, indą atsigabeno iš Uzbekijos

Visame pasaulyje, o ir Lietuvoje azartiški žmonės siekia pačių įvairiausių rekordų, su maisto gaminimu susiję rekordai – itin populiarūs. Savaitgalį vykusią Kauno mugę „Pavasaris 2019“ vainikavo įspūdingas Lietuvos rekordas – milžiniškame inde, vadinamame kazanu, išvirtas uzbekiškas avienos plovas, svėręs net 213,55 kg – o tai yra 610 porcijų.
Kaune išvirtas rekordinis plovas
Kaune išvirtas rekordinis plovas / Restorano archyvo nuotr.

Šio rekordo sumanytojas – šeimos restorano „KaravanSarai“ šefas Darius Lileikis. Su dviem asistentais plovą jis išvirė per 5 valandas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Rekordiniam plovui pagaminti sunaudota 50 kg avienos, 50 kg ryžių, 50 kg rankomis supjaustytų morkų, 15 kg svogūnų, 15 litrų saulėgrąžų aliejaus, 1,5 kg uzbekiškų razinų, 1,5 kg avinžirnių, 0,75 kg raugekšnio uogų, 1 kg prieskonių plovui, 2 kg čili pipirų bei 2,5 kg druskos.

Restorano archyvo nuotr./Kaune išvirtas rekordinis plovas
Restorano archyvo nuotr./Kaune išvirtas rekordinis plovas

Nors plovui išvirti prireikė 5 valandų, pasiruošimui buvo skirta dar daugiau laiko – rankomis pjaustytos morkos, reikėjo išmirkyti razinas, avinžirnius, perplauti ryžius, teko pasirūpinti ir iš Uzbekijos keliavusio 225 litrų kazano logistika.

Plovo rekordą stebėjo agentūros „Factum“ atstovas Vytautas Navaitis. „Lietuvos rekordas užfiksuojamas tada, jei svoris ar matmenys viršija ankstesnius rekordus, laikomasi visų higienos reikalavimų ir valgomas be papildomo terminio apdirbimo. Deja, nors skonio rekordo užfiksuoti negalime, tačiau kvapas puikus, o rekordinio plovo svorį apskaičiavome pasvėrę visą didžiulį indą su plovu ir atėmę dar pradžioje pasverto tuščio kazano svorį“, – komentavo jis.

Restorano archyvo nuotr./Kaune išvirtas rekordinis plovas
Restorano archyvo nuotr./Kaune išvirtas rekordinis plovas

Didžiausio pasaulyje plovo rekordas priklauso patiems uzbekams, jis svėrė 7360 kg.

Ankstesnis Lietuvoje paruošto plovo rekordas – 138,4 kg, tačiau dėl tam tikrų įrodymų trūkumo jo galiojimas yra suspenduotas. O štai pasaulyje didžiausio plovo rekordas priklauso patiems uzbekams. Uzbekistano sostinėje Taškente išvirtas milžiniškas plovas svėrė 7360 kg.

Verdamas švenčių metu

Rekordo sumanytojas D.Lileikis tvirtino, jog iššūkis išvirti rekordinį plovą jam nebuvo baisus. Kiekvieną dieną plovą restorano lankytojams verdantis šefas jį galėtų pagaminti ir užsimerkęs. „Sakoma, kad kai Aleksandras Makedonietis užkariavo Samarkandą (trečiasis pagal dydį Uzbekijos miestas – red.), jį pirmiausiai pavaišino plovu. Plovas Vidurinėje Azijoje laikomas šeimos šventiniu patiekalu, todėl mes šiandien taip pat norime sukurti šventę mugės lankytojams, – apie idėją pasakojo „KaravanSarai“ restorano vadovas ir virtuvės šefas D.Lileikis. – Kaip iš 7 natų galima sukurti visą simfoniją, taip iš vos 3 pagrindinių ingredientų paruošiamą daugybė plovo rūšių. Plovą savaip ruošia arabai, kazachai, uzbekai, turkmėnai, netgi prancūzai turi savo plovo receptą. Tačiau pasirinkome uzbekiško plovo receptą, nes jis yra autentiškas. Uzbekistano sostinė Taškentas, ypač jos senasis turgus „Chorsu Bazaar“ buvo svarbi Šilko kelio stotis, taip pats receptas nukeliavo iki daugelio šalių, įgavo daugiau įvairių skonių atspalvių.“

Restorano archyvo nuotr./Kaune išvirtas rekordinis plovas
Restorano archyvo nuotr./Kaune išvirtas rekordinis plovas

Paklausus, ar kauniečiai ragavo visiškai autentišką uzbekų patiekalą, D.Lileikis atsakė: „Yra legenda, jog vienas Kinijos didikas keliavo per Samarkandą ir ten pirmą kartą paragavo plovo. Grįžęs į Kiniją jis prisiminė tą plovo skonį ir įsakė, kad iš ten atgabentų virėją bei visus reikalingus ingredientus. Jam paragavus, skonis buvo ne toks, o virėjas didikui atsakė: „galiu viską atsivežti čia, bet Samarkando oro negaliu atvežti“. Taigi, net oras gali keisti plovo skonį. Iš tikrųjų, net patys uzbekai ginčijasi, kuris gi plovas yra pats autentiškiausias, bet žinome, kad mūsų ruošiamas šventinis plovas – tai uzbekų ir tadžikų kulinarinis paveldas.“

Restorano archyvo nuotr./Kaune išvirtas rekordinis plovas
Restorano archyvo nuotr./Kaune išvirtas rekordinis plovas

Plovo atvyksta ir iš Klaipėdos

Legendinio uzbekiško plovo į šeimos restoraną „KaravanSarai“ atkeliauja paragauti ne tik kauniečiai, bet ir svečiai iš kitų miestų - Vilniaus, Klaipėdos. Restorane kviečiama ragauti ne tik plovo ar kibinų, armėniškų šašlykų, bet ir uzbekų medvilnės rinkėjų „Mastava“ sriubos, uzbekiškos duonos, mantų ir kitų degzotinių patiekalų ir padažų.

Restorano archyvo nuotr./Kaune išvirtas rekordinis plovas
Restorano archyvo nuotr./Kaune išvirtas rekordinis plovas

Restorano šeimininkas D.Lileikis yra dirbęs ir mokęsis iš geriausių Tadžikistano ir Uzbekistano virėjų. „Būdamas muzikantas ir dirbdamas meno vadovu norėjau sutaupyti savo muzikiniam kompaktui, todėl bandžiau verstis ne tik iš meno. Susipažinęs su vienu uzbeku pradėjau gėlių verslą. Uzbekai man tiekdavo gėles iš Uzbekistano, vėliau atvažiuodavo pasisvečiuoti ir parsivežti prekių iš Lenkijos. Aš pats taip pat ne kartą svečiavausi Vidurinėje Azijoje, išmokau labai daug jų virtuvės paslapčių“, – pasakojo virtuvės šefas.

Neilgai trukus jis pradėjo nedidelį verslą – atidarė kibininę Kauno automobilių turguje, kur šefo patiekalus girdavo kirgizai, kazachai, turkai, tadžikai, uigurai ir dunganai. Taip ir gimė idėja atidaryti restoraną „KaravanSarai“ Kaune, Vičiūnuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius