-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistai prognozuoja, kas pakeis populiariąją maltą plikomą kavą

Per 35 metus – nuo 1980-ųjų iki 2016 m. – kavos suvartojimas visame pasaulyje padvigubėjo – nuo 4,9 mlrd. kg iki 9,5 mlrd. kg. Keičiasi ir būdai, kaip ruošiama kava. Pavyzdžiui, per keliolika metų išpopuliarėjo kavos kapsulės, iš pradžių turėjusios ne itin didelę paklausą, o dabar užimančios 15 proc. visos kavos rinkos. Dalis kavos specialistų net prognozuoja, kad ilgainiui jų pardavimai pralenks tradicinės maltos plikomos kavos. Kaip bus iš tiesų – pamatysime.
Kavos kapsulės
Kavos kapsulės / Vida Press nuotr.

„Kavos pasaulyje nuolat atsiranda naujų kavos skonių ir jos gaminimo būdų – prieš keliasdešimt metų niekas nežinojo tokio reiškinio, kaip kava išsinešti ar kavos gaminimas iš kapsulių, tačiau dabar tai – įprasta kavos mėgėjų rutina, be kurios dauguma biurų darbuotojų neįsivaizduotų savo darbo dienos. Kalbant apie Lietuvą, prieš kelerius metus taip pat neįsivaizdavome, kad lietuviai patys skrudins kavą ir kurs kavos mišinius, nenusileidžiančius pasaulinio lygio prekės ženklais pažymėtai kavai, tačiau dabar Lietuvoje yra ne vienas profesionalus kavos pupelių skrudintojas, nes šiuo metu itin populiarėja nišiniai kavos namai. Kita nauja tendencija – į rinkos populiariausius sugrįžusi filtrinė kava, tačiau jau daugiau negu šimtą metų kavos pasaulyje karaliauja klasika – klasikinis itališkas espresas, o pastaruoju metu – espreso kava iš kapsulių“, – pranešime spaudai cituojamas „Itališkos kavos“ vadovas Arūnas Pinkevičius.

Tai, kad vadinamoji „vieno puodelio“ kava populiarėja, liudija 2016 m. pasaulinė kavos pardavimų statistika: kitų kavos rūšių pardavimams krintant, kavos kapsulių populiarumas paaugo daugiau nei 21 proc.

A.Pinkevičiaus teigimu, kapsulinius kavos aparatus lietuviai linkę rinktis tiek namams, tiek įmonėms. Jo žodžius patvirtina ir „Euromonitor“ tyrimų institutas – vienkartinio panaudojimo kavos gaminimo indeliai-kapsulės yra sparčiausiai augantis kavos pramonės segmentas nuo 2011-ųjų.

Pavyzdžiui, Singapūre kapsulių vartojimas kasmet vidutiniškai auga 5 proc., kai, tarkime, tirpios kavos vartojimas augo vidutiniškai 2 procentus per tą patį periodą. Pagal atliktą apklausą, kurioje dalyvavo 986 mln. vartotojų 35 šalyse, paaiškėjo, kad per pastaruosius metus kavos kapsulių rinka išaugo 16 proc., ypač stipriai pagyvėjimas jaučiamas Prancūzijoje ir Ispanijoje.

Vida Press nuotr./Moteris kavinėje
Vida Press nuotr./Moteris kavinėje

Kalbėdamas apie lietuvių kavos vartojimo įpročius, A.Pinkevičius pasakoja, kad lietuviai vis dar yra gana konservatyvūs, nes daugiausia, apie 75 proc., parduodama švelnaus skonio, šviesaus skrudinimo, rupaus malimo, 100 proc. arabikos mišinių iš Centrinės, Pietų Amerikos ir Afrikos, kurie skirti gaminti didesnį puodelį kavos. Tačiau pamažu daugėja ir tipiškų itališkų tamsaus skrudinimo, smulkaus malimo arabikos mišinių su Afrikos ir Azijos robusta užsakymų. Pasak kavos specialisto, pastaruoju metu lietuviai gana dažnai prašo ir itin stiprios Pietų Italijos stiliaus espreso kavos kapsulių.

„Šiuo metu kavos pasaulyje didžiausią nerimą kelia klimato kaita, nes sparčiai nyksta žemės plotai, tinkami arabikai auginti: pagal prognozes, 2050 metais Centrinėje Amerikoje jų sumažės 48 proc., Brazilijoje, didžiausioje pasaulyje kavos augintojoje, tinkamų laukų sumažės 60 proc., o Pietryčių Azijoje – net 70 proc. Tikėtina, kad kavos pupelės ateityje brangs ir vėl taps prabangos preke, kokia buvo prieš kelis šimtus metų, tad kavos gėrimas vėl taps lėtu kokybišku mėgavimosi ritualu ne vienumoje, bet kompanijoje“, – teigia A.Pinkevičius.

Vida Press nuotr./Kavos kapsulės
Vida Press nuotr./Kavos kapsulės

Kas būdinga kavai kapsulėse?

  • kavos aparatai, kuriuose naudojamos kavos kapsulės, supaprastina kavos gaminimo procesą, nebelieka kavos malimo, spaudimo ir atsargų laikymo;
  • pasak kapsules gaminančių ir jomis prekiaujančių įmonių atstovų, mažos hermetiškai uždarytos kavos kapsulės garantuoja kavos šviežumą jose iki 12 mėnesių, nes kapsulėje esanti kava yra tolygiai sumalta ir užsandarinta, naudojant tinkamą slėgimą;
  • visas darbas – automatikai, žmogui belieka įstatyti kapsulę į kavos aparatą, paspausti mygtuką ir palaukti;
  • kapsulinis kavos aparatas paprastai yra kur kas mažesnis už įprastą kavos gaminimo aparatą;
  • nebereikia terliotis su kavos atliekomis – viskas lieka kavos kapsulėje. Panaudotas jas reikia tik išmesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius