Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek Lietuvos restoranų svečių prašo augalingų patiekalų ir ką jiems ruošia šefai?

Dalis mitybos specialistų tvirtina, jog mėsa nėra privaloma, jei žmogus nori pilnavertiškai maitintis. Tiesa, tada būtina gauti pakankamai visaverčių baltymų, kurie gaunami derinant ir augalinius produktus. Panašu, jog atsisakiusiems mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų tai daryti vis paprasčiau – laisvėjant karantinui, vis daugiau galimybių priimti svečius sulaukiantys restoranai į meniu įtraukia įvairių veganiškų ir vegatariškų patiekalų. Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių tarybos narių skaičiavimu, nuo 5 iki 20 proc. restoranų svečių šiuo metu renkasi patiekalus be mėsos.
Tomas Rimydis ruošia patiekalą
Tomas Rimydis ruošia patiekalą / Daliaus Pacevičiaus nuotr.

„Apie tai, kad lietuviai valgo per mažai daržovių, grūdų, kitų augalinių produktų, sveikatos ir mitybos specialistai kalba jau seniai. Tai viena iš priežasčių, kodėl ir Lietuvoje daugėja prioritetą teikiančių augaliniams produktams, mažinančių ar atsisakančių mėsos ar net visų gyvūninės kilmės produktų. Ar ši tendencija yra gera, ar bloga? Atsakymas priklauso nuo to, kaip elgiasi atsisakiusieji mėsos: ar pilnai peržiūri savo racioną, įtraukdami į jį daugiau augalinių baltymų, daržovių, grūdų, kitų augalinių produktų, ar nedaro nieko, tik išmeta iš raciono dalį produktų. Antruoju atveju ilgai laukti neigiamų pasekmių sveikatai netenka laukti“, – sako dietistė, knygų apie sveiką mitybą autorė Vaida Kurpienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidos Kurpienės knygos „Liekna visam gyvenimui“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidos Kurpienės knygos „Liekna visam gyvenimui“ pristatymas

Pasak jos, tam, kad būtų išlaikyta gera sveikata, būtina bent du kartus per dieną valgyti baltymų koncentruotų produktų. „Visiškai atsisakius gyvūninės kilmės produktų, gauti reikiamą kiekį visaverčių baltymų sunkiau nei tuomet, kai atsisakoma tik mėsos. Gyvūninės kilmės baltymai, esantys, pavyzdžiui, pieno produktuose, yra labiau koncentruoti nei augalinės kilmės baltymai. Visgi ir veganai, derindami ankštinius ir grūdinius produktus bei valgydami jų pakankamą kiekį, gali organizmą aprūpinti reikiamais visaverčiais baltymais. Tuo labiau, kad rinktis šiuo metu tikrai yra iš ko – tiek parduotuvėse, tiek kavinėse, restoranuose auga augalinio maisto pasiūla“, – tvirtina V.Kurpienė.

Plečia veganiškų patiekalų spektrą

„Dar iki pandemijos mačiau, kad šalia pagrindinio turiu turėti vaganišką meniu. Tarp degustacinių vakarienių svečių visada būdavo tokių, kurie prašydavo tik veganiškų patiekalų. Jų skaičius siekdavo iki 10 proc. ir tai palyginus nemažai, nes dar prieš kelis metus jų tebuvo keli procentai“, – sako sostinėje įkurto istorinės Lietuvos virtuvės restorano „Ertlio namas“ šefas ir vadovas Tomas Rimydis.

Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Tomas Rimydis
Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Tomas Rimydis

Jis teigia, jog kurdamas meniu visada žiūri, ką tuo metu siūlo gamta. „Mūsų veganiškų, vegetariškų patiekalų pagrindas – grūdai, daržovės. Dar ruošdamiesi vėl priimti svečius nuo gegužės 27-os, į naujausią meniu įtraukėme patiekalus su smidrais, svogūnų laiškais ir kitomis vėlyvo pavasario gėrybėmis, pavyzdžiui, rūgšynių sriubą“, – sako T.Rimydis.

Beje, šefai su smalsumu išbando ir įvairius novatoriškus produktus, pavyzdžiui, „Ertlio namo“ šefas turėjo progą ruošti patiekalą iš plėšytų avižų. Su jomis šefas sukūrė du patiekalus – plėšytų avižų ir agurkų suktinius su rabarbarais ir čili „teryaki“ padažu bei salotas su pavasarinėmis daržovėmis.

Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Tomo Rimvydžio ruoštos plėšytų avižų salotos su pavasarinėmis daržovėmis
Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Tomo Rimvydžio ruoštos plėšytų avižų salotos su pavasarinėmis daržovėmis

Turime labai ryškų vegetarų favoritą – tai gruzdintuvėje paniruotas portalbelo grybas su daržovių salotomis, bulvių koše ir mėlynojo sūrio padažu.

„Jau kokius penkis metus į restoranų meniu periodiškai įtraukiame vegetariškų patiekalų. Nors pardavimai nėra dideli, būtinai bent po vieną patiekalą iš daržovių, be mėsos, turime ir dienos meniu. Per šiuos metus jau turime ir labai ryškų favoritą tarp vegetarų – tai gruzdintuvėje paniruotas portalbelo grybas su šviežių daržovių salotomis, bulvių koše ir mėlynojo sūrio padažu“, – savo įspūdžiais dalijasi restoranų tinklo „Fortas“ virtuvei vadovaujantis šefas Arūnas Stoškus.

Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Šefo Arūno Stoškaus ruošti takai su plėšytomis avižomis
Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Šefo Arūno Stoškaus ruošti takai su plėšytomis avižomis

Pasak jo, šiuo metu sparčiai auga augalinių produktų pasiūla, o didžiausią paklausą jis pastebi tarp jaunimo, kuris domisi tuo, ką valgo.

Augalingi pateikalai – ir SPA, viešbučių restoranuose

„Tarp komplekse gyvenančių ir besigydančių svečių nuolat pasitaiko tokių, kurie atsisako mėsos ir dairosi augalinių alternatyvų. Veganiškus, vegetariškus patiekalus įtraukiame į degustacinį meniu ir tai labai pasiteisina – net viską valgantys ir atsargiai vertinantys tokius pasiūlymus, paragauja ir įsitikina, kad jie tokie pat skanūs ir maistingi, kaip ir patiekalai su mėsa ar žuvimi“, – sako Birštone, veikiančio sveikatingumo ir poilsio komplekso „Vytautas Mineral SPA“ restorano vadovas Darius Dabrovolskas.

Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Darius Dabrovolskas
Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Darius Dabrovolskas

Jis su komanda svarsto galimybę restorane turėti ir visiškai atskirą stalą su augalinio, sveikatai palankaus maisto pasiūlymais svečiams, kurių vienas galėtų būti BBQ plėšytos avižos su baklažanais, porais, moliūgų humusu, tofu sūriu ir miso padažu.

Anksčiau, kai buvo galima laisvai organizuoti didelius renginius, iš 100 svečių 15–20 prašydavo vegetariškų, veganiškų patiekalų.

Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Darius Dabrovolskas gamina augalingą patiekalą
Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Darius Dabrovolskas gamina augalingą patiekalą

Vilniuje įsikūrusio viešbučio „Courtyard Vilnius City Center“ restorano virtuvei vadovaujantis šefas Jevgenij Volkov sako, kad anksčiau, kai buvo galima laisvai organizuoti didelius renginius, iš 100 svečių 15–20 prašydavo vegetariškų, veganiškų patiekalų. Jiems kavos pertraukėlių metu šefas su komanda siūlydavo įvairius užkandžius su sūriais, vaisiais, uogomis, daržovėmis.

Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Jevgenij Volkov
Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Jevgenij Volkov

Dabar, pagal lauko terasoje pietaujančiųjų ir aplinkinių biurų darbuotojų užsakymus, J.Volkov skaičiuoja, kad šiuo metu taip pat apie 20 proc. jų pirmenybę teikia vegetariškiems ar veganiškiems patiekalams, kurių vienas populiariausių – šiltas užkandis su smidrais ir riešutais.

Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Jevgenij Volkov ruoštas patiekalas
Daliaus Pacevičiaus nuotr. /Jevgenij Volkov ruoštas patiekalas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius