Dabar populiaru
Publikuota: 2017 gruodžio 13d. 12:53

Knygą pristatęs D.Praspaliauskas: „Nedirbu pagal taisykles, dažniau esu ledlaužis“

Deivydo Praspaliausko knygos „Aš, tu ir virtuvė“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Deivydo Praspaliausko knygos „Aš, tu ir virtuvė“ pristatymas

Knygų apie maistą baigiantis metams pasipylė su kaupu, tačiau autorinės virtuvės šefų knygos Lietuvoje gana retas įvykis. Gruodžio 13-ąją, trečiadienį, į savo debiutinės knygos „Aš, tu ir virtuvė“ sutiktuves restorane „Amandus“ pakvietė vienas žinomiausių šefų Lietuvoje Deivydas Praspaliauskas.

Prieš septynerius metus į Lietuvą po mokslų ir darbų Danijoje grįžęs D.Praspaliauskas gimtinėje nuveikė nemažai – vieną po kito atidarė net kelis restoranus (nuo šių metų vasaros jis šeimininkauja „Amandus“), vedė televizijos laidas, dalijo interviu, pelnė ne vieną apdovanojimą, buvo ir apkalbų, ir susižavėjimo objektas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko knygos „Aš, tu ir virtuvė“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko knygos „Aš, tu ir virtuvė“ pristatymas

Kaip jis pats sakė pristatymo metu, buvo ir pakilimų, ir nukritimų, dalis jų atsispindės ir knygoje. „Šioje knygoje esu labai atviras. Lietuvoje neįprasta labai išsirengti, bet aš šioje knygoje išsirengiau iki nuogumo“, – sakė šefas, prisipažinęs, jog pristatyti knygą jam žymiai baisiau, nei kurį nors restoraną. Kodėl? Nes šįkart viskas įamžinta popieriuje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas

Kaip juokėsi D.Praspaliauskas, o jam pritarė ir knygos tekstų autorė Algė Ramanauskienė, nelengva užduotimi tapo į knygą sugulusių receptų užrašymas, nes pats virtuvės šefas negamina pagal receptus ir jų kasdienybėje neužrašinėja, jis improvizuoja čia ir dabar. „Man buvo įdomu atsidurti toje kitoje pusėje – pritaikyti receptus namų virtuvei, kad pagal juos galėtų gaminti kiekvienas norintis“, – sakė šefas.

„Morkų kremas su skrudintais lazdynų riešutais, geltonosios šparaginės pupelės su rabarbarais, veršiuko nugarinė su Portobello grybais ar obuolių panakota – tai tik keli iš daugybės mano sukurtų ir ne vieną kartą gamintų patiekalų. Skaitytojai galės perskaityti visą receptų kūrimo istoriją – nuo konkrečių ingredientų paieškų iki meniu eskizų“, – visą receptų spektrą pristatė D.Praspaliauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko knygos „Aš, tu ir virtuvė“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko knygos „Aš, tu ir virtuvė“ pristatymas

Knygos pristatymo priešpiečiuose kalbėjusios knygos kūrybinės grupės narės prisipažino, jog dirbti su D.Praspaliausku buvo iššūkis, tačiau malonus – taip ir nepavyko pamatyti to „nosį užrietusio Praspaliausko“, o kartu kurti, ieškoti sprendimų ir įkvėpimo buvo įdomu ir smagu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas

„Mano knyga nėra vadovėlis ar pamokymų rinkinys, pirmiausia noriu kitiems parodyti restoranų kasdienybę. Virtuvė yra ne vien puodai ir maisto produktai – tai gyvas organizmas, kurio gyvenime netrūksta nei įtemptų situacijų, nei kūrybiškumo ar filosofijos“, – sakė vienas žinomiausių virtuvės šefų.

Restorane „Amandus“ vykusiame renginyje svečiai galėjo paragauti unikalių D.Praspaliausko kurtų patiekalų. Stalus papuošė unikalios kompozicijos su originaliais sezoniniais užkandžiais, pristatymo dalyviai turėjo galimybę skanauti ir degustacinių rimtųjų patiekalų, ir žavingo lengvo deserto.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko knygos „Aš, tu ir virtuvė“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko knygos „Aš, tu ir virtuvė“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko knygos „Aš, tu ir virtuvė“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko knygos „Aš, tu ir virtuvė“ pristatymas

D.Praspaliausko debiutinę knygą išleido leidykla „Alma littera“, 200 puslapių nemažo formato knygoje tapybos darbą primenančiu viršeliu sugulė ir pirmu asmeniu papasakota šefo karjeros istorija, ir jo pastebėjimai apie maisto gaminimą, kūrybiškumą, ir, žinoma, receptai – nuo sriubų iki pasakiškai nuotraukose atrodančių desertų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

01:21
06:02
33:22

Dabar tu gali

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką