-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokia žuvis skaniausia? Lašiša – ne vienintelis pasirinkimas

Dažnas į žuvies parduotuvę užsukęs lankytojas žvilgsnį pirmiausiai nukreipia į lašišas – ryški, akį traukianti jų spalva, burnoje bepradedančios kauptis seilės ir mintyse be paliovos gimstantys receptai nulemia tai, jog lašiša tampa populiariausia žuvimi mūsų tarpe. Tačiau UAB „Kintai” verslo vystymo vadovas bei vienas iš „Ogmios mieste” įsikūrusios žuvies parduotuvės „FIŠ šviežios žuvies namai” šeimininkų Justas Višinskis tikina, jog lašiša tikrai nėra vienintelė dėmesio verta žuvis. Tad kurią išsirinkti šįkart?
Kokia žuvis skaniausia? Lašiša – ne vienintelis pasirinkimas
Kokia žuvis skaniausia? Lašiša – ne vienintelis pasirinkimas / Partnerio nuotr.

Sparčiai populiarėja eršketai ir margieji plačiakakčiai

Pašnekovo teigimu, vis daugiau lietuvių renkasi eksperimentuoti ir išbandyti naujus skonius bei kitokias žuvų rūšis. „Pastebėjome, kad žmonės labai mėgsta sidabrinį eršketą. Ši žuvis kol kas pati populiariausia mūsų parduotuvėje. Ją galima įsigyti šviežią arba rūkytą. Perkantys šviežią sidabrinį eršketą dažniausiai jį kepa folijoje su druska, pipirais ir citrina”, – pasakoja specialistas ir priduria, jog sidabrinis eršketas daugeliui patinka todėl, kad yra kremzlinė žuvis ir neturi kaulų. Tai reiškia, kad nesijaudindami galėsite ja maitinti ir vaikus. Taip pat, J.Višinskas pažymi, jog eršketas yra vidutiniškai riebi žuvis, kurios riebumas siekia apie 5,5 %, tad skaičiuojantiems kalorijas jaudintis nevertėtų.

Specialistas tarp sparčiai populiarėjančių žuvų rūšių išskiria ir margąjį plačiakaktį, pasižymintį ypatingu liesumu, siekiančiu vos 1 %, tad idealiai tinkančiu norintiems sulieknėti ar ieškantiems alternatyvų vištienai. „Plačiakaktį geriausia pirkti nukaulintą. Mechaninis nukaulinimas yra vykdomas specialiu aparatu, kuris kas kelis milimetrus žuvį įpjauna ir tokiu būdu supjausto likusius filė kaulus, kad šių net nesijaučia. Kai žmogus išskrodžia žuvį, joje dar gali būti likusi viena kita atšaka, o kai ji yra mechaniškai nukaulinama, tos atšakos yra nupjaustomos. Tam, žinoma, reikia specialių įrenginių, kurį turi žuvies parduotuvės, tarp jų ir mes, turime”, – tikina pašnekovas.

Partnerio nuotr./Kokia žuvis skaniausia? Lašiša – ne vienintelis pasirinkimas
Partnerio nuotr./Kokia žuvis skaniausia? Lašiša – ne vienintelis pasirinkimas

Dumblo kvapą galima pašalinti

J.Višinskas pažymi, jog tam tikrų žuvų rūšių populiarumas priklauso nuo kelių pagrindinių aspektų – sezoniškumo ir mitais grįstų įsitikinimų. „Svarbų vaidmenį suvaidina metų laikas. Pavyzdžiui, karpio pardavimai išauga prieš šventes, nes ši jau žuvis jau spėjo tradiciniu Kūčių vakarienės patiekalu. Tai bene ryškiausia tendencija. Taip pat, natūralu, kad pavasarį, rudenį ir žiemą žmonės noriau perka atvėsintą šviesią žuvį ir patys ją kepa namuose, o vasarą populiaresnė tampa šalto arba karšto rūkymo žuvis“, – tikina specialistas.

Ne mažiau svarbūs yra ir mitai, vyraujantys visuomenėje. Pašnekovo teigimu, žmonės vengia įsigyti tam tikras žuvų rūšis, nes mano, kad jos bus dumblo skonio. „Tokie mitai sklando apie karpį ir plačiakaktį. Pastarasis iš tiesų auga tuose vandens telkiniuose, kuriuose yra dumblo, todėl daugelis žmonių mano, kad žuvis taip pat turės dumblo kvapą bei skonį. Daugelis pardavėjų šią žuvį specialiai apdoroja jas patalpindami į rezervuarus su švariu vandeniu. Žuvis tarsi išfiltruojama ir dumblo skonio tikrai nebelieka”, – tikina J.Višinskas.

Kaip išsirinkti kokybišką žuvį?

Norint išsirinkti šviežią ir tinkamą žuvį, reikėtų elgtis atidžiai ir atkreipti dėmesį į kelis esminius požymius, garantuojančius, kad įsigysite norimos būklės produktą. „Šviežios žuvies žiaunos turi būti šviesiai raudonos (lede laikytos – pilkšvai raudonos) spalvos, oda – blizgi ir padengta plonu gleivių sluoksniu, o akys skaidrios, jokiu būdu neįdubusios. Perkant žuvį reikėtų atkreipti dėmesį ir į jos kvapą, šis turėtų būti be jokių gedimo požymių, bei bendrąją jos būklę – žuvies mėsa turėtų būti elastinga, tvirtai laikytis prie stuburo, nepasižymėti jokiais sumušimais. Taip pat, pilvo ertmė negali būti išsipūtusi, o paspaudus pirštu neturėtų duobutės“, –teigia pašnekovas. Patartina pirkti žuvį ne dalimis, o visą iš karto, nes tik taip bus galima atskirti, ar ji tikrai kokybiška ir tinkama vartoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius