Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 2d. 15:00

L.Čeprackas atskleidė, kiek kainuos mokslai jo privačioje kulinarijos mokykloje

Liutauras Čeprackas
Ryčio Šeškaičio nuotr. / Liutauras Čeprackas

„Virtuvėje romantikos maža, šefo darbas – be galo sunkus, tačiau jame slypi didžiulė kūrybos jėga“, – sako vienas žinomiausių šefų Lietuvoje Liutauras Čeprackas. Jis jau paskelbė priėmimą į privačią savo mokyklą – smalsuoliai gali sužinoti, kiek atsieis dvejus metus truksiantys mokslai, kokios bus priėmimo sąlygos bei kokios perspektyvos jų laukia mokyklą baigus.

Liutauro Čepracko kulinarijos akademija – pirmoji privati mokykla Lietuvoje, kurią sukūrė ne valstybė, o patirtį ir nuosavus restoranus turintis virtuvės šefas, rašoma pranešime žiniasklaidai. „Atidžiai peržiūrėjau, kokias virėjų mokymo programas siūlo valstybinės įstaigos. Nesu tikras, ar studijas pagal jas baigę žmonės išvis ko nors išmoksta, – abejoja L.Čeprackas. – Virėjus ruošia specialistai, kurie neturi kuo pasigirti – jie teoretikai, vargiai išmanantys virtuvės reikalus.“

Geriausio Lietuvos restorano „Gastronomika“ šefas žodžių nerenka: „Kai išgirstu „maisto technologijos“, galvoje pradeda suktis konservų fabrikas. Būsimieji maisto technologai jame gamina pomidorų padažą. Kad jis nesisluoksniuotų stovėdamas parduotuvės lentynoje ir nesurūgtų, maisto technologijos žinios būtinos, tačiau ar jos būtinos virtuvės šefui – tikrai abejoju. Nes virtuvėje virėjas kuria.“

Ryčio Šeškaičio nuotr. /Liutauras Čeprackas
Ryčio Šeškaičio nuotr. /Liutauras Čeprackas

Lygiai kaip natas privalo žinoti muzikantas, kaip dailininkas privalo išmanyti spalvas ir atspalvius, virtuvės šefui būtina mokėti tai, nuo ko virtuvė ir patiekalai prasideda. „Į virtuvę atėjęs virėjas privalo be jokių receptų pagaminti ir majonezą, ir padažą, ir varškėčius, ir cepelinus ar kugelį, ir Velingtono jautieną ar prancūzišką omletą. Jis turi suvokti, kas yra standartas ir kaip gimsta klasikiniai patiekalai“, – sako šių dalykų jaunus žmones pasišovęs išmokyti šefas.

Jo manymu, kiekvienas kūrėjas savo karjerą pradeda nuo elementarių, tačiau pamatą karjerai klojančių dalykų. Keletą restoranų turintis, kulinarijos kursuose patirtimi besidalijantis L.Čeprackas tikina mėginęs patvirtinti savo akademijos mokymo programą, tačiau biurokratai buvo už jį stipresni. „Tebūnie, jūs dirbkite pagal seną sistemą, o aš ir vėl eisiu neišmintais keliais“, – sako jis.

Tomo Kaunecko nuotr. /„Gastronomikos“ virtuvė
Tomo Kaunecko nuotr. /„Gastronomikos“ virtuvė

Mokslai užsienyje kainuoja daug, prisideda pragyvenimo išlaidos, o tie, kurie lieka mokytis čia, atėję į gerą virtuvę, tinka tik bulves skusti – toks menkas yra jų pasirengimas darbui.

L.Čeprackas tiki, kad jo mokyklą baigę virėjai sulauks pačių geriausių pasiūlymų. „Šiandien Lietuvoje jaučiame be galo didelį stygių jaunų, virtuvę gerai išmanančių žmonių, – sako. – Mokslai užsienyje kainuoja daug, prisideda pragyvenimo išlaidos, o tie, kurie lieka mokytis čia, atėję į gerą virtuvę, tinka tik bulves skusti – toks menkas yra jų pasirengimas darbui.“

Nuosavų restoranų vadovas patyrė, kad užsienio restoranuose padirbėję virėjai, grįžę į Lietuvą, yra gerokai pranašesni už profesinės mokyklos absolventus. „Mano studentai tikrai nesijaus kažko nežinantys ar neišmokę, – tikina šefas. – Po dvejų metų jie pretenduos ne į pagalbininko, o į šefo padėjėjo ar net virtuvės šefo vietą.“

L.Čepracko privačioje kulinarijos akademijoje, kuri įsikurs buvusiose jo restorano „Gastronomika“ patalpose, mokslas truks dvejus metus. Per juos studentai teorines paskaitas derins su praktiniais įgūdžiais. „Baigę mokslus, jei tik jiems užteks noro, valios ir tikėjimo savo karjera, absolventai galės prašyti solidaus atlyginimo, o Lietuvos restoranai juos graibstys“, – įsitikinęs mokyklos kūrėjas.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr. /„Gastronomikoje“ ruošiamas maistas
Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr. /„Gastronomikoje“ ruošiamas maistas

Norinčiuosius studijuoti jo akademijoje L.Čeprackas kvies į motyvacinį pokalbį. „Tačiau tai nereiškia, kad po metų negalėsime su studentu atsisveikinti, – sako jis. – Taisyklės mūsų mokykloje bus griežtos – renkamės ne pramogauti, o rimtai ir sunkiai dirbti. Pagrindinė mūsų studijų sąlyga – degančios studentų akys.“

Paskaitas L.Čepracko kulinarijos akademijoje skaitys ne tik pats mokyklos kūrėjas, bet ir garsiausi Lietuvos virtuvės šefai. Kiekvienas mokyklos studentas bus aprūpintas virėjo uniforma ir asmeniniu peilių komplektu. Dveji metai mokslų naujojoje kulinarijos mokykloje kainuos 2700 eurų. Tiek virtuvės šefas įvertino klasikinį prancūzų virtuvės išsilavinimą, kurį ruošiasi suteikti savo studentams. „Nesame valstybės lygmeniu patvirtinta privati mokykla, mūsų diplomas irgi nebus patvirtintas valstybiniu lygmeniu, užtat aš patvirtinsiu jį asmeniniu Liutauro Čepracko vardu, pavarde ir parašu“, – sako savo vardo mokyklą atidarantis šefas.

Tomo Kaunecko nuotr. /„Gastronomikos“ virtuvė
Tomo Kaunecko nuotr. /„Gastronomikos“ virtuvė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

„Supras net neturintys jokios nuovokos“: Rusijos propaganda Ukrainos televizijoje

Trys parduotuvės Naujojoje Ūtoje: istorija ne apie konkurenciją

Aktualu

L.Baltrūnas „švenčia“ bylos metines: „Liemenė grąžinta, apykojė nuimta, bet žmonos namas areštuotas“

Aktualu

„Socialdarbiečių“ sąlyga „valstiečiams“: arba pinigai partijai, arba balsai už biudžetą?

Vardai

Vakarienėje visiškoje tamsoje – ir retai renginiuose besilankanti Goda Alijeva

Aktualu

Vilniaus daugiabutyje – gaisras

Aktualu

Vaikų pornografiją pamėgęs Anglijoje gyvenantis lietuvis išvengė kalėjimo

Aktualu

A.Merkel sąjungininkų nesėkmę Bavarijoje nulėmė bandymai įtikti radikalams

Ginčas dėl „Žalgirio“: pavojus ar tiesiog geras sprigtas?

24sek

D.Sabonio konkurentas dėl minučių „Pacers“ klube pasirašė solidų kontraktą

Verslas

R.Abramovičius Niujorke suplanavo grandiozines statybas – buvusiai žmonai įrengs rūmus

Vardai

Į Lietuvą grįžusi Jūratė Bitinaitė pristatė nėštumo metu rašytą knygą: „Dukra man suteikė sparnus“

Sportas

Tautų lyga: Anglijos rinktinė nukovė Ispaniją ir nutraukė įspūdingą seriją

24sek

ESPN prognozė: po dvejų metų NBA duris gali praverti du lietuviai

Gyvenimas

Kaip pritraukti prie savęs žmones: specialiųjų agentų patarimai

Vardai

Karolina Meschino su mylimuoju Remigijumi pasidarė tatuiruotes ant veidų

Vardai

Vilniuje slapta susituokė „Eurovizijos“ dalyvė Catrinah: „Daugelis draugų liko mūsų nesupratę“

Aktualu

Priekabiavimu apkaltintas Šakių meras Edgaras Pilypaitis: esu šantažuojamas ir terorizuojamas

Gazas

Lietuvos kariuomenės sunkvežimis „Unimog“: bekele važiuoja ir neaimanuoja

Kultūra

Estijoje atidarytas A.Pärto kultūros centras

Naujienos

Aktualu

Socdemų draugijos atsisakęs M.Bastys mąsto apie sugrįžimą į Seimą: pirma proga – jau rugsėjį

Verslas

L.Kukuraitis: pensijų kaupimo pertvarkos pasiūlymai kiek keičiami

Aktualu

Persitvarkys trys profesinės mokyklos

Kultūra

Vilniuje įsikurs skaitykla po atviru dangumi „Vilnius skaito“

Gyvenimas

Kaune nuo pneumokokinės infekcijos mirė vyras

Sportas

„Bayern“ treneris pabandė paaiškinti siaubingą vartininko klaidą

Gyvenimas

Kaip efektyviai išnaikinti pavojinguosius Sosnovskio barščius?

Aktualu

Rusijos naikintuvas virš Baltijos jūros praskriejo šalia JAV žvalgybinio lėktuvo

Aktualu

Aistros dėl M.Majausko: prokurorai atsimušė į sieną, R.Karbauskis užsiminė apie apkaltą

Aktualu

D.Trumpo gydytojas: prezidentas padiktavo savo puikų sveikatos įvertinimą

Aktualu

Seimo narys K.Glaveckas gydomas ligoninėje

Aktualu

Tyrimas: sankcijos privertė Rusiją apkarpyti išlaidas gynybai

Vardai

Meteoritus kolekcionuojantis Tadas Vidmantas: „Turėti dalelę dangaus – nuostabus jausmas“

Pasaulis kišenėje

Įspėjama dėl neteisėtos „PeopleFly“ veiklos: neapsigaukite pirkdami bilietus į Italiją

Aktualu

Lietuvoje įkliuvo beveik metus savo gimtinėje už nusikaltimą ieškotas baltarusis

Aktualu

Planas „Skydas“ sostinėje – archeologinių kasinėjimų metu rastas sprogmuo

Gyvenimas

Kaip tobulai užpildyti elektroninio laiško temą, kad būsimas darbdavys jus pastebėtų

Vardai

„Draugų“ gerbėjai Kinijoje skundžiasi gyvenimu be pamėgto serialo

Aktualu

Vyriausybė atšaukė dėl liūčių paskelbtą ekstremalią situaciją

Sportas

J.Manzorro apie „Sūduvą“: „Jie bando daugiau žaisti futbolą“

Daugiau vandens

Gera keliauti kartu

Video

01:02
01:11
35:31

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką