Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 2d. 15:00

L.Čeprackas atskleidė, kiek kainuos mokslai jo privačioje kulinarijos mokykloje

Liutauras Čeprackas
Ryčio Šeškaičio nuotr. / Liutauras Čeprackas

„Virtuvėje romantikos maža, šefo darbas – be galo sunkus, tačiau jame slypi didžiulė kūrybos jėga“, – sako vienas žinomiausių šefų Lietuvoje Liutauras Čeprackas. Jis jau paskelbė priėmimą į privačią savo mokyklą – smalsuoliai gali sužinoti, kiek atsieis dvejus metus truksiantys mokslai, kokios bus priėmimo sąlygos bei kokios perspektyvos jų laukia mokyklą baigus.

Liutauro Čepracko kulinarijos akademija – pirmoji privati mokykla Lietuvoje, kurią sukūrė ne valstybė, o patirtį ir nuosavus restoranus turintis virtuvės šefas, rašoma pranešime žiniasklaidai. „Atidžiai peržiūrėjau, kokias virėjų mokymo programas siūlo valstybinės įstaigos. Nesu tikras, ar studijas pagal jas baigę žmonės išvis ko nors išmoksta, – abejoja L.Čeprackas. – Virėjus ruošia specialistai, kurie neturi kuo pasigirti – jie teoretikai, vargiai išmanantys virtuvės reikalus.“

Geriausio Lietuvos restorano „Gastronomika“ šefas žodžių nerenka: „Kai išgirstu „maisto technologijos“, galvoje pradeda suktis konservų fabrikas. Būsimieji maisto technologai jame gamina pomidorų padažą. Kad jis nesisluoksniuotų stovėdamas parduotuvės lentynoje ir nesurūgtų, maisto technologijos žinios būtinos, tačiau ar jos būtinos virtuvės šefui – tikrai abejoju. Nes virtuvėje virėjas kuria.“

Ryčio Šeškaičio nuotr. /Liutauras Čeprackas
Ryčio Šeškaičio nuotr. /Liutauras Čeprackas

Lygiai kaip natas privalo žinoti muzikantas, kaip dailininkas privalo išmanyti spalvas ir atspalvius, virtuvės šefui būtina mokėti tai, nuo ko virtuvė ir patiekalai prasideda. „Į virtuvę atėjęs virėjas privalo be jokių receptų pagaminti ir majonezą, ir padažą, ir varškėčius, ir cepelinus ar kugelį, ir Velingtono jautieną ar prancūzišką omletą. Jis turi suvokti, kas yra standartas ir kaip gimsta klasikiniai patiekalai“, – sako šių dalykų jaunus žmones pasišovęs išmokyti šefas.

Jo manymu, kiekvienas kūrėjas savo karjerą pradeda nuo elementarių, tačiau pamatą karjerai klojančių dalykų. Keletą restoranų turintis, kulinarijos kursuose patirtimi besidalijantis L.Čeprackas tikina mėginęs patvirtinti savo akademijos mokymo programą, tačiau biurokratai buvo už jį stipresni. „Tebūnie, jūs dirbkite pagal seną sistemą, o aš ir vėl eisiu neišmintais keliais“, – sako jis.

Tomo Kaunecko nuotr. /„Gastronomikos“ virtuvė
Tomo Kaunecko nuotr. /„Gastronomikos“ virtuvė

Mokslai užsienyje kainuoja daug, prisideda pragyvenimo išlaidos, o tie, kurie lieka mokytis čia, atėję į gerą virtuvę, tinka tik bulves skusti – toks menkas yra jų pasirengimas darbui.

L.Čeprackas tiki, kad jo mokyklą baigę virėjai sulauks pačių geriausių pasiūlymų. „Šiandien Lietuvoje jaučiame be galo didelį stygių jaunų, virtuvę gerai išmanančių žmonių, – sako. – Mokslai užsienyje kainuoja daug, prisideda pragyvenimo išlaidos, o tie, kurie lieka mokytis čia, atėję į gerą virtuvę, tinka tik bulves skusti – toks menkas yra jų pasirengimas darbui.“

Nuosavų restoranų vadovas patyrė, kad užsienio restoranuose padirbėję virėjai, grįžę į Lietuvą, yra gerokai pranašesni už profesinės mokyklos absolventus. „Mano studentai tikrai nesijaus kažko nežinantys ar neišmokę, – tikina šefas. – Po dvejų metų jie pretenduos ne į pagalbininko, o į šefo padėjėjo ar net virtuvės šefo vietą.“

L.Čepracko privačioje kulinarijos akademijoje, kuri įsikurs buvusiose jo restorano „Gastronomika“ patalpose, mokslas truks dvejus metus. Per juos studentai teorines paskaitas derins su praktiniais įgūdžiais. „Baigę mokslus, jei tik jiems užteks noro, valios ir tikėjimo savo karjera, absolventai galės prašyti solidaus atlyginimo, o Lietuvos restoranai juos graibstys“, – įsitikinęs mokyklos kūrėjas.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr. /„Gastronomikoje“ ruošiamas maistas
Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr. /„Gastronomikoje“ ruošiamas maistas

Norinčiuosius studijuoti jo akademijoje L.Čeprackas kvies į motyvacinį pokalbį. „Tačiau tai nereiškia, kad po metų negalėsime su studentu atsisveikinti, – sako jis. – Taisyklės mūsų mokykloje bus griežtos – renkamės ne pramogauti, o rimtai ir sunkiai dirbti. Pagrindinė mūsų studijų sąlyga – degančios studentų akys.“

Paskaitas L.Čepracko kulinarijos akademijoje skaitys ne tik pats mokyklos kūrėjas, bet ir garsiausi Lietuvos virtuvės šefai. Kiekvienas mokyklos studentas bus aprūpintas virėjo uniforma ir asmeniniu peilių komplektu. Dveji metai mokslų naujojoje kulinarijos mokykloje kainuos 2700 eurų. Tiek virtuvės šefas įvertino klasikinį prancūzų virtuvės išsilavinimą, kurį ruošiasi suteikti savo studentams. „Nesame valstybės lygmeniu patvirtinta privati mokykla, mūsų diplomas irgi nebus patvirtintas valstybiniu lygmeniu, užtat aš patvirtinsiu jį asmeniniu Liutauro Čepracko vardu, pavarde ir parašu“, – sako savo vardo mokyklą atidarantis šefas.

Tomo Kaunecko nuotr. /„Gastronomikos“ virtuvė
Tomo Kaunecko nuotr. /„Gastronomikos“ virtuvė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Strasbūro atakos įtariamasis buvo stebimųjų sąraše: ką reiškia kategorija „S“?

Pasaulis kišenėje

Staiginės kaime – paaiškinimas, kodėl Berlyne yra Tauragės gatvė

Aktualu

Vladimiras Putinas supranta, kad repo muzikos neuždraus, todėl nori ją kontroliuoti

Sportas

Nelaimė Vokietijoje – po rungtynių stadione mirė Štutgarto kapitono tėvas

Gyvenimas

Dvidešimt metų neįgaliojo vežimėlyje sėdintis Andrejus: „Ribos yra mūsų galvose“

„Vieni vartai“: nacionalinio stadiono cirkas, A lygos gelbėjimo planas ir Čempionų lyga

Aktualu

Kaune – mūšis dėl požeminių konteinerių vietos: gyventojai iškvietė net policiją

Gyvenimas

Išgirdusi Parkinsono ligos diagnozę, moteris atrado antrą kvėpavimą: žmonės dažnai mūsų nesupranta

Gyvenimas

Vaistų neprireiks: 3 maisto produktai, kurie numalšins skausmą

Aktualu

Lietuvis narkotikų prekeivis prisidengė dviem nepilnametėm mergaitėm

Vardai

Saulius Prūsaitis surengė finalinį „39“ šou – publika jį vadina metų koncertu

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Dovanų skonis. Turtuoliams, vidutiniokams, taupiems

Vardai

54 kilogramus numetusi R.Antonovienė nepaliauja stebinti: pakeitė šukuoseną ir pasiputlino lūpas

Mokslas.IT

Ar apsimoka pirkti naujausią telefono modelį? Atsakymas jus nustebins

Gyvenimas

Darius sukūrė filmuką ir pasipiršo kino teatre: slapta kamera užfiksavo merginos reakciją

Gazas

Dabar viskas aišku: trinktelėsite automobilio durelėmis – pildysite deklaraciją

N-18 Vardai

Argentiną drebina sekso skandalas: 16-metę „Bjauriojo ančiuko“ aktorę išprievartavo serialų žvaigždė

Kultūra

Talino kino festivalis: kelionė po savo įsimylėjimų istoriją ir gedulo anatomija

Kultūra

Reta M.Prousto knyga parduota už rekordinę 1,5 mln. eurų sumą

24sek

Rezultatyvus A.Juškevičius pralaimėjo, M.Kalnietis džiaugėsi pergale

Naujienos

Aktualu

Socdemų draugijos atsisakęs M.Bastys mąsto apie sugrįžimą į Seimą: pirma proga – jau rugsėjį

Verslas

L.Kukuraitis: pensijų kaupimo pertvarkos pasiūlymai kiek keičiami

Aktualu

Persitvarkys trys profesinės mokyklos

Kultūra

Vilniuje įsikurs skaitykla po atviru dangumi „Vilnius skaito“

Gyvenimas

Kaune nuo pneumokokinės infekcijos mirė vyras

Sportas

„Bayern“ treneris pabandė paaiškinti siaubingą vartininko klaidą

Gyvenimas

Kaip efektyviai išnaikinti pavojinguosius Sosnovskio barščius?

Aktualu

Rusijos naikintuvas virš Baltijos jūros praskriejo šalia JAV žvalgybinio lėktuvo

Aktualu

Aistros dėl M.Majausko: prokurorai atsimušė į sieną, R.Karbauskis užsiminė apie apkaltą

Aktualu

D.Trumpo gydytojas: prezidentas padiktavo savo puikų sveikatos įvertinimą

Aktualu

Seimo narys K.Glaveckas gydomas ligoninėje

Aktualu

Tyrimas: sankcijos privertė Rusiją apkarpyti išlaidas gynybai

Vardai

Meteoritus kolekcionuojantis Tadas Vidmantas: „Turėti dalelę dangaus – nuostabus jausmas“

Pasaulis kišenėje

Įspėjama dėl neteisėtos „PeopleFly“ veiklos: neapsigaukite pirkdami bilietus į Italiją

Aktualu

Lietuvoje įkliuvo beveik metus savo gimtinėje už nusikaltimą ieškotas baltarusis

Aktualu

Planas „Skydas“ sostinėje – archeologinių kasinėjimų metu rastas sprogmuo

Gyvenimas

Kaip tobulai užpildyti elektroninio laiško temą, kad būsimas darbdavys jus pastebėtų

Vardai

„Draugų“ gerbėjai Kinijoje skundžiasi gyvenimu be pamėgto serialo

Aktualu

Vyriausybė atšaukė dėl liūčių paskelbtą ekstremalią situaciją

Sportas

J.Manzorro apie „Sūduvą“: „Jie bando daugiau žaisti futbolą“

Vardai

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką