Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 6d. 12:00

L.Čeprackas steigia savo vardo kulinarijos mokyklą: „Mokysiu ne tuos, kurie nieko kito nesugeba“

Liutauras Čeprackas
Ryčio Šeškaičio nuotr. / Liutauras Čeprackas

Lietuvoje apstu mokymo įstaigų, kuriose ruošiami būsimi virėjai – ir didžiuosiuose miestuose, ir mažesniuose miesteliuose. Tačiau, panašu, geriausiems virtuvės šefams šių mokyklų absolventų žinios itin gero įspūdžio nedaro. Vienas žinomiausių šefų Lietuvoje Liutauras Čeprackas pasišovė steigti savo vardo kulinarijos mokyklą, o studentus žada kviesti studijuoti jau nuo šio rudens.

Dar šiais metais naujoje sostinės vietoje duris atversiantis L.Čepracko restoranas „Gastronomika“ praėjusiais metais pelnė pirmąją vietą 30 geriausių restoranų rinkimuose – atrodytų, tokia vieta turėtų neatsiginti talentingiausių kandidatų čia dirbti. Nors pašnekovas teigia savo komanda esąs patenkintas, priduria, kad bendras jo įspūdis apie būsimų virėjų paruošimą Lietuvoje nekoks. „Taip manau ne aš vienas, pavyzdžiui, dėl to, kad esu pasipūtęs. Kaip sako mano kolega Ernestas Viršilas, į virtuvę atėjus dirbti ką tik mokslus baigusiam naujokui, geriausia jam iškart pasakyti „pamiršk viską, ką žinojai, mokysimės iš naujo“.

L.Čeprackas ironizuoja, kad Lietuvos mokymo įstaigose būsimi virėjai tebemokomi ruošti kotletą „Astra“, o ir moko juos teoretikai, o ne praktikai. „Pasakykit man, koks žinomas šefas dėsto kurioje nors iš tokių mokyklų?“ – retoriškai klausia jis, pridurdamas, kad techninės įrangos mokyklose netrūksta, tačiau maistą visų pirma ruošia žmonės, o ne aparatai.

Kita problema, 15min teigė jis, kad virėjo Lietuvoje profesijai vis dar dažnai „nurašomi“ tie vaikai, kurie neturi noro, gabumų ir motyvacijos mokytis kur nors kitur. „Kokį patarimą tokiems vaikams mes dažniausiai išgirsime? Ogi tokį: „Eik, vaikeli, mokytis virėju, bent pavalgęs būsi.“ Taip buvo sovietiniais laikais, taip tebėra ir dabar, – sako jis, – O gal tas žmogus verčiau būtų santechnikas ar elektrikas, bet nelįstų į virtuvę, nes nelabai žino, ką ten veikti net ir baigęs mokslus.“

Visame pasaulyje garsaus tinklo „Le Cordon Bleu“ kulinarinę mokyklą Meksikoje baigęs šefas sako, kad „Liutauro Čepracko kulinarijos akademija“ studentus kvies jau nuo šio rudens, mokslas čia bus mokamas, truks dvejus metus, startuoti žadama nuo nedidelės studentų grupės – po stojamąjį egzaminą atstosiančio motyvacinio pokalbio studijuoti bus priimta 10–12 žmonių.

Tomo Kaunecko nuotr. /Mokomoji virtuvė
Tomo Kaunecko nuotr. /Mokomoji virtuvė

Man ir kitiems šefams reikia žmonių, kurie, atėję dirbti į virtuvę, jau žinotų, ką čia daro, kad su jais būtų galima paprasčiausiai susikalbėti, o ne pradėti nuo abėcėlės mokymo.

Teoretikų dėstymui kritikos negailintis būsimos mokyklos steigėjas tvirtina, kad jo vardo mokymo įstaigoje dėstys geriausi savo srities asai – virtuvės šefai, vyno žinovai, padavėjai, o mokslas bus derinamas su praktika virtuvėje. „Man ir kitiems šefams reikia žmonių, kurie, atėję dirbti į virtuvę, jau žinotų, ką čia daro, kad su jais būtų galima paprasčiausiai susikalbėti, o ne pradėti nuo abėcėlės mokymo. Tikiuosi, kad mokytis ateis sąmoningi, brandūs žmonės, o ne kokie prašalaičiai“, – sako jis.

Jokia paslaptis, kad nemažai virtuvės šefo diplomo siekiančių lietuvių renkasi specialybės mokslus užsienyje – ir tose pačiose „Le Cordon Blue“, ir kitose mokyklose. L.Čepracko nuomone, tokie mokslai vis tik prieinami nedaugeliui, nes yra „velniškai brangūs“, juolab kad tenka mokėti ne tik už mokslą, bet ir rūpintis pragyvenimo išlaidomis brangiuose didmiesčiuose. Todėl pašnekovas tiki savo naujojo projekto sėkme – kad studentų netrūks, mokslai bus įdomūs, o baigę juos absolventai galės dirbti ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Diskriminacijos radaras. Homoseksualios poros kryžiaus keliai, norint gauti paskolą būstui

Sportas

Stiprus R.Meilutytės pareiškimas pasaulio čempionato starte – pirmu rezultatu į pusfinalį

Aktualu

„Brexit“ susitarimas greičiausiai pasmerktas žlugti: kas toliau?

24sek

Po ambicingo starto – Domanto Sabonio nuostaba ir atimtas džiaugsmas

Aktualu

Kaip kandidatai į prezidentus spręstų švietime užvirusią krizę?

„Ginčas“: „Žalgirio“ pravertos žaizdos – kaip gydyti „Rytą“?

Gyvenimas

Prekybos žmonėmis grimasos: miršti darbo vietoje Lietuvoje, bet mirtis registruota Ukrainoje

Gazas

„Peugeot 508“ testas: 700 km su puse bako ir 5 kelyje sutiktos lapės

Aktualu

Tomas Venclova: esu solidarus su mokytojais

Sportas

Startas: blokuojamas feisbukas, favoritas D.Rapšys, tamsusis arkliukas R.Meilutytė

Vardai

„Skamp“ 20-mečio koncertas iš arenos keliasi į kuklesnę erdvę: buksuoja bilietų pardavimai

Maistas

„Dainava“: į restoraną kaip į teatrą

Aktualu

Emmanuelis Macronas ramina protestus – žada kelti minimalų atlyginimą

Kultūra

Artūras Tereškinas: Apie erotines fantazijas ir vyrą su dviem pudeliais

Vardai

Paskelbti M.A.M.A 2018 nominantai: tarp lyderių – vienu hitu pasaulį užkariavęs Dynoro

Pasaulis kišenėje

Patarimai, ką daryti, kad kelionė į Izraelį nebūtų drungna

15min recenzija Kultūra

Talino kino festivalis: E.Jankausko debiutas „Čia buvo Saša“ – filmas, kurio verta laukti 2019 m.

Interviu Aktualu

M.Aliochina iš „Pussy Riot“ apie protesto svarbą: „Tylėdamas savo laisvę atiduodi kitam“

Gazas

Lietuvių debiutas pasaulio „SuperEnduro“ čempionate Lenkijoje

Gyvenimas

Įkvepiantys lietuviškos senatvės pavyzdžiai: drąsa pasakyti „ne“ vienatvei, ligoms ir apleistumui

Naujienos

Verslas

Diskriminacijos radaras. Homoseksualios poros kryžiaus keliai, norint gauti paskolą būstui

Verslas

Banko klientą išgąsdino „naujas“ mokestis: sumos – įspūdingos

Sportas

Stiprus R.Meilutytės pareiškimas pasaulio čempionato starte – pirmu rezultatu į pusfinalį

Aktualu

„Brexit“ susitarimas greičiausiai pasmerktas žlugti: kas toliau?

24sek

Po ambicingo starto – Domanto Sabonio nuostaba ir atimtas džiaugsmas

„Ginčas“: „Žalgirio“ pravertos žaizdos – kaip gydyti „Rytą“?

Aktualu

Orai.lt: vėl sulauksime sniego ir šlapdribos

Aktualu

Kaip kandidatai į prezidentus spręstų švietime užvirusią krizę?

Verslas

Kaip Turkija padeda Rusijai apraizgyti Europą dujų vamzdžiais

Gyvenimas

Prekybos žmonėmis grimasos: miršti darbo vietoje Lietuvoje, bet mirtis registruota Ukrainoje

Gazas

„Peugeot 508“ testas: 700 km su puse bako ir 5 kelyje sutiktos lapės

Aktualu

Tomas Venclova: esu solidarus su mokytojais

Sportas

Startas: blokuojamas feisbukas, favoritas D.Rapšys, tamsusis arkliukas R.Meilutytė

Vardai

„Skamp“ 20-mečio koncertas iš arenos keliasi į kuklesnę erdvę: buksuoja bilietų pardavimai

Aktualu

Emmanuelis Macronas ramina protestus – žada kelti minimalų atlyginimą

Vardai

Paskelbti M.A.M.A 2018 nominantai: tarp lyderių – vienu hitu pasaulį užkariavęs Dynoro

15min recenzija Kultūra

Talino kino festivalis: E.Jankausko debiutas „Čia buvo Saša“ – filmas, kurio verta laukti 2019 m.

Verslas

Seimas ruošiasi tvirtinti kitų metų valstybės biudžetą

24sek

L.Dončičius svaidė pro šalį, bet vis tiek mačą baigė pergale ir rekordu

Kultūra

Artūras Tereškinas: Apie erotines fantazijas ir vyrą su dviem pudeliais

Vardai

Ypatingos

07:15
07:03

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką