Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių maisto iniciatyvos, remiančios Ukrainą: nuo torto vaikams iki receptų bukleto

Tai, kas vyksta Ukrainoje, negali nejaudinti. Ir nors daugelis stengiasi dirbti, bent iš dalies grįžti į įprastą gyvenimą, įprastas šiuo metu jis tiesiog negali būti. Į pagalbą ukrainiečiams – ir likusiems karo siaubiamoje šalyje, ir tiems, kam pavyko pasitraukti – suskubo daugybė lietuvių, jokia išimtis ir maisto mylėtojų bendruomenė. Apžvelgiame kelias gražias ir prasmingas iniciatyvas, prie kurių vienu ar kitu būdu galite jungtis ir jūs.
Maisto iniciatyvos, remiančios Ukrainą
Maisto iniciatyvos, remiančios Ukrainą / Tinklaraštininkių maketai ir nuotr.

Tortas Ukrainos vaikams

Konditerė Giedrė, „Instagram“ paskyros „Maistoteka“ įkūrėja, pakvietė susivienyti Lietuvos konditerius ir kepyklas bei pradžiuginti į Lietuvą atvykusius ukrainiečių vaikus, kurie švęs gimtadienius. Kaip rašo Giedrė, „vaikams žvakutė ant jų gimtadienio torto suteiks nors truputį džiaugsmo šiomis baisiomis dienomis“. Ketvirtadienio vakarą prie šios iniciatyvos jau buvo prisijungę beveik 40 kepėjų ir konditerių!

Receptų bukletas Ukrainai paremti

Populiari maisto tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė sumanė dar vieną puikią idėją. Ji siūlo paremti Ukrainą ir už savo auką dar gauti jos kurtą elektroninį receptų bukletą. Bukletas kainuoja 10 eurų, jame galima rasti 8 puikius receptus, tinkančius ir virtuvės pradinukams, ir visiems mėgstantiems gaminti ir kepti. Kaip teigia tinklaraštininkė, visa suma bus pervesta organizacijai „Blue / Yellow“.

Barščiai, pampuškos ir auka Ukrainą remiančioms organizacijoms

Kita maisto tinklaraštininkė, Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, „Ant medinės lentelės“ šeimininkė, dalijasi idėja, kurią gali įgyvendinti bet kas ir bet kada, o savaitgalis tam – ypač geras metas. Ji siūlo namuose gaminti ukrainietiškus barščius, kepti pampuškas, o tada kviesti jais vaišintis šeimą, draugus bei paraginti juos atsiskaityti už maistą lyg restorane. „Surinktus pinigus aukojame „Blue / Yellow“ arba kitoms Ukrainą remiančioms organizacijoms“, – ragina iniciatyvos autorė.

Produktai „Maisto bankui“ – per auką el. parduotuvėje

Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ šiuo metu tiesiog dūzgia organizuodamas pagalbą maisto produktais tiek pasitraukusiems iš Ukrainos Lenkijos pasienyje, tiek atvykusiems į Lietuvą.

Kad būtų išvengta chaoso ir fiziniai asmenys galėtų greitai ir patogiai paaukoti to, ko žmonėms išties labiausiai reikia, fondas surėmė pečius su el. parduotuve „Barbora“. Šioje parduotuvėje buvo atrinkti šiuo metu labiausiai reikalingų maisto produktų sąrašai, iš kurių formuojami paketai ukrainiečių šeimoms. Visus paaukotus produktus „Barbora“ pristatys tiesiai „Maisto bankui“. Jų rinkinį galima rasti ČIA

Taip pat norintys prisidėti maistu galės tai padaryti „Maisto banko“ akcijos metu, kuri vyks kovo 25–26 dienomis. Pusė akcijos metu suaukoto maisto bus skiriama ukrainiečiams.

Maisto banko nuotr./Maisto bankas
Maisto banko nuotr./Maisto bankas

Restorane – išskirtinai Ukrainai skirtas valgiaraštis ir parama šaliai

Vilniaus senamiestyje įsikūręs restoranas „Ertlio namas“ paskelbė, jog jo kovo mėnesio valgiaraštis suksis išskirtinai apie Ukrainos nacionalinę virtuvę. „Pažinkime ją ir palaikykime kovojančią tautą kartu“, – kviečia restorano komanda, kuri įsipareigoja, jog
10 proc. nuo pardavimų bus pervesta organizacijai „Blue / Yellow“.
Su valgiaraščiu galima susipažinti ČIA

Pica su lietuviškais atspalviais ir parama dienos stovykloms

Restoranų tinklas „Jurgis ir drakonas“ paskelbė, jog visą šį ilgąjį savaitgalį, kovo 11-13 dienomis, į meniu grąžina picą, pavadintą „Lietuviais esame mes gimę“. Visi už ją surinkti pinigai bus paaukoti „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ stovyklai, kurioje bus pasitinkami Ukrainos moksleiviai Lietuvoje ir būnama su jais kiekvieno savaitgalio dienos stovyklose.

Restoranų tinklas priduria, jog pati pica yra sukurta Beatos Nicholson ir yra išties lietuviško skonio – su rūkytu varškės sūriu, šonine, grietine, krapais... Tad skanaukite picos ir remkite gražią ir svarbią iniciatyvą!

Restorano nuotr. /„Jurgis ir drakonas“ akcija
Restorano nuotr. /„Jurgis ir drakonas“ akcija

Iš restorano ir baro – parama fronto linijai

Sostinės Senamiestyje įsikūręs „Senatorių pasažas“ skelbia, jog visą kovo mėnesį restoranas „14 Horses“ ir baras „Taurės“ paaukos visą surinktą paslaugos mokesčio sumą padėti karo alinamai Ukrainai. O šio pasažo įkūrėjas Nielsas Peteris Pretzmannas dar ir pats asmeniškai visą surinktą sumą padvigubins. „Prognozuojame, kad tokį verslui ramų mėnesį kaip kovas šios iniciatyvos dėka galime surinkti 20 tūkst. eurų. Jei sutiktumėte mums padėti rinkdamiesi vakarienes restorane “14 Horses„, mes kartu galime šią sumą padvigubinti. Tai būtų reikšminga suma, kurią galima siųsti tiesiai į fronto linijas“, – rašoma „Senatorių pasažo“ įraše Facebook.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius